Την «επιστροφή» του Μάριο Ντράγκι, πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας και πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, σχολιάζουν την Τετάρτη τα ιταλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, μετά τη χθεσινή ομιλία του στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για τα Κοινωνικά Δικαιώματα στο Βέλγιο, όπου μίλησε για θέματα ανταγωνιστικότητας.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ, η ίδια η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν του είχε ζητήσει να συντάξει μια σχετική έκθεση.
Σύμφωνα με τα Ιταλικά ΜΜΕ, η ομιλία του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού δεν αναφέρθηκε μόνο στο περιεχόμενο της έκθεσης, η οποία θα δημοσιευτεί μετά τις κάλπες του Ιουνίου. Αυτή η σπάνια εμφάνιση του Ντράγκι – η οποία έρχεται μετά από διάφορες παροτρύνσεις του ιδίου στην ΕΕ για αλλαγή – τον επαναφέρει στο πολιτικό προσκήνιο.
Όπως σημειώνει η La Repubblica, ο Ντράγκι καθαυτό τον τρόπο επαναπροτείνει εαυτόν στον ρόλο της προεδρίας της Επιτροπής. Το Rainews σχολιάζει πως «ορισμένοι θεωρούν» αυτή την ομιλία «ένα είδος "αυτο-υποψηφιότητας"».
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δεν σχολίασε εν θερμώ την ομιλία, αν και το κρατικό δίκτυο Rai σχολιάζει πως «δεν φαίνεται να έχει ενημερωθεί από τον προκάτοχό της για την εν λόγω κίνηση». Παρόλα αυτά, οι αντιδράσεις είναι γενικότερα θετικές, αναφέρει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ.
Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Γερουσίας, Ινιάτσιο Λα Ρούσα, δήλωσε πως ο Μάριο Ντράγκι «έχει τα προσόντα για να διεκδικήσει κάθε ρόλο», ενώ η Έλενα Μπονέτι, πρώην υπουργός επί κυβέρνησης Ντράγκι και σήμερα στην Ιταλική αντιπολίτευση, επικροτεί την ομιλία του στο Βέλγιο. Από την άλλη, η πρώην υπουργός Έμα Μπονίνο θα προτιμούσε τον Ντράγκι στη θέση του Σαρλ Μισέλ, στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ωστόσο, οι αντιδράσεις δεν ήρθαν μόνο από την Ιταλία: Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν σχολίασε «μου αρέσει ο Ντράγκι». Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο της προεδρίας της Επιτροπής, απάντησε «δεν ξέρω, αλλά είναι καλός».
Όπως αναλύει το Rainews, «μπροστά στα νέα ευρωπαϊκά σενάρια, ο Ντράγκι θα μπορούσε να είναι εκείνη η εγγυητική φιγούρα που δεν αντιπαθούν οι κύριες ευρωπαϊκές καγκελαρίες και που αρέσει και στην Ιταλική κυβέρνηση, αφού θα αποτελούσε προνομιακό δίαυλο για τη Ρώμη στη συζήτηση των κύριων φακέλων που απασχολούν την εκτελεστική μας εξουσία».
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, εν μέσω μιας πολύπλοκης περιόδου γεωπολιτικής κρίσης και Ευρωπαϊκής οικονομικής αστάθειας, και ενώ η Ιταλία σημειώνει ένα νέο ρεκόρ δημόσιου χρέους στα 2.872,4 δισ. ευρώ, τα βλέμματα διαφόρων αναλυτών παραμένουν στραμμένα προς Ντράγκι.
Πηγή: ΕΡΤ - Κρίστιαν Μαυρής