Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Ή θα μας επιτρέψετε να αγνοήσουμε τους κανόνες, όπως συμβαίνει στη Γαλλία, στην Ισπανία και στην Ελλάδα, ή θα επιμείνετε στους κανονισμούς και θα πάμε την κόντρα μέχρι τέλους, ταράζοντας την Ευρώπη στις ευρωεκλογές, είναι το μήνυμα που στέλνει η ιταλική κυβέρνηση, αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση συμβιβασμού.
Η κατάσταση στη γειτονική χώρα είναι πλέον κάτι παραπάνω από έκτακτη καθώς η αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες για τους στόχους του προϋπολογισμού λαμβάνει διαστάσεις ανοιχτού πολιτικού πολέμου. Όλο και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι το έλλειμμα του 2,4% είναι απλώς η αφορμή καθώς Σαλβίνι και Ντι Μάιο έχουν αποφασίσει να ανατρέψουν το πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη και στήνουν παγίδα για την επικράτηση των λαϊκιστών στις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Οι ηγέτες της ιταλικής κυβέρνησης εξαπολύουν αλλεπάλληλες επιθέσεις κατά της Ευρώπης, ενώ ο Μάριο Ντράγκι έσπευσε στη Ρώμη να συναντηθεί με τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα και τον ισχυρό πολιτικό της Λέγκα του Βορρά, Τζανκάρλο Τζορτζέτι, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα.
Οι Ιταλοί, όχι μόνο επιμένουν να αγνοούν τις Βρυξέλλες και να μην κάνουν πίσω στο θέμα του ελλείμματος, αλλά ταυτόχρονα συνεχίζουν τη ρητορική της απόλυτης σύγκρουσης. Απειλούν με πολιτικό σεισμό κατά της λιτότητας στις ευρωεκλογές του Μαΐου και κατηγορούν τα μέσα ενημέρωσης ότι θέλουν να ρίξουν την ιταλική κυβέρνηση.
Μάλιστα, ο Ντι Μάιο δήλωσε χθες ότι τα στελέχη της Κομισιόν, όπως ο Βάλντις Ντρομπόφσκις και ο Πιερ Μοσκοβισί που έστειλαν επιστολή απόρριψης των στόχων για το έλλειμμα, δεν κατέβηκαν από τον Άρη αλλά είναι μέλη κομμάτων τα οποία βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, και γι' αυτό απορρίπτουν τις ιταλικές προτάσεις.
«Η Ευρώπη των τραπεζιτών, που πλήττεται από τα προβλήματα της μετανάστευσης και της οικονομικής ανασφάλειας, συνεχίζει να απειλεί και να προσβάλλει τους Ιταλούς και την κυβέρνησή τους; Μην ανησυχείτε, σε έξι μήνες 500 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα τους απολύσουν». Με αυτή τη δήλωση, ο Ματέο Σαλβίνι, ο πιο ισχυρός ακροδεξιός πολιτικός αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη έστειλε τελεσίγραφο στις Βρυξέλλες για το θέμα του προϋπολογισμού.
Οι Ιταλοί θέτουν ως παράδειγμα ακόμα και την Ελλάδα, και ζητούν να εξαιρεθούν από τους δημοσιονομικούς κανόνες, υποστηρίζοντας ότι η Κομισιόν κάνει «χάρες» στον Εμμανουέλ Μακρόν, τον Πέδρο Σάντσεθ και τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε θα αυξήσει τον στόχο του ελλείμματος για το 2019 στο 2,8% (από 2,6% που αναμένεται να διαμορφωθεί το 2018), δίνοντας πάτημα στον Λουίτζι Ντι Μάιο να δηλώσει, «θέλουμε να κάνουμε ότι και ο Μακρόν».
Παρ' όλα αυτά, η Γαλλία δεσμεύτηκε να μειώσει σημαντικά το έλλειμμα το 2020 στο 1,4%. Όσο για την χαριστική αντιμετώπιση προς τον Αλ. Τσίπρα, οι Ιταλοί πιστεύουν ότι η πρωτοφανής στα ευρωπαϊκά χρονικά κατάθεση προσχεδίου προϋπολογισμού δύο σεναρίων τους δίνει… πάτημα να απαιτήσουν και αυτοί να μπουν στο… κλαμπ των εξαιρέσεων.
Κοινοτικές πηγές, ωστόσο, εξηγούν ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν δώσει το πράσινο φως για τη μη περικοπή των συντάξεων. Σημειώνουν, παράλληλα, ότι η ανεκτική μέχρι στιγμής στάση των Ευρωπαίων βασίζεται στο γεγονός ότι αφενός ο Αλ. Τσίπρας έχει αποδείξει πως κάνει ότι του λένε οι δανειστές και αφετέρου οι τεράστιες θυσίες των Ελλήνων και η υπερφορολόγηση έχουν οδηγήσει σε θηριώδη υπερπλεονάσματα.
Στην περίπτωση της Ιταλίας, Σαλβίνι και Ντι Μάιο δεν συμφωνούν σχεδόν σε τίποτα με την Ευρώπη κάτι που γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτό στο προσφυγικό. Επίσης, και οι δύο αντιπρόεδροι της ιταλικής κυβέρνησης απειλούν καθημερινά ότι θα αλλάξουν την Ευρώπη είτε με… το καλό, είτε προκαλώντας πολιτικό σεισμό.
Για αυτή την αλλαγή μίλησε προχθές στην εφημερίδα La Repubblica και ο ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρων. «Θα γίνει πολιτικός σεισμός σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και οι κανόνες θα αλλάξουν την επομένη των εκλογών», είπε ο Ντι Μάιο. Όσο για το αν θα συζητούσε με την Ευρώπη, τόνισε πως αν η Κομισιόν θέλει διάλογο τότε είναι πρόθυμος ακόμη και να κατασκηνώσει στις Βρυξέλλες μέχρι να βρεθεί λύση.
Όμως κάθε φορά που διαφαίνεται να υπάρχει έστω και η παραμικρή ελπίδα σύγκλισης μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών, ένα νέο «αγκάθι» κάνει την εμφάνισή του στις σχέσεις των δύο πλευρών, οδηγώντας αναλυτές στην εκτίμηση ότι η κόντρα θα συνεχιστεί μέχρι το Μάιο.
Φωτογραφία AP