Τη απογοήτευση της Άγκυρας για το προσχέδιο συμπερασμάτων και τη γλώσσα που χρησιμοποιείται για τις κυρώσεις, εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, καλώντας την ΕΕ να αποφύγει τη «γλώσσα απειλών και κυρώσεων κατά της Τουρκίας». Προειδοποίησε πως «οι κυρώσεις δεν θα λειτουργήσουν ποτέ» αλλά αντίθετα «θα προκαλέσουν το αρνητικό αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα» στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, μιλώντας κατά τη διάρκεια εικονικής διάσκεψης του Γερμανικού Ταμείου Marshall (German Marshall Fund) ο Καλίν ανέφερε ότι «είδε το σχέδιο συνόδου κορυφής της ΕΕ και σημείωσε πως η Τουρκία πιστεύει ότι «η μεγαλύτερη γεωπολιτική, γεωστρατηγική ατζέντα μας δεν θα πρέπει να παραβιαστεί από μια πολύ στενή ατζέντα και μεγαλεπίβολες απαιτήσεις μεμονωμένων χωρών μελών».
Υποστήριξε δε ότι όχι μόνο οι κυρώσεις δεν θα λειτουργήσουν, αλλά «θα προκαλέσουν το αρνητικό αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα». «Ναι, έχουμε διαφορές με ορισμένες χώρες για ορισμένα θέματα, αλλά δεν πρέπει να κυριαρχούν, δεν πρέπει να καθορίζουν τις ίδιες τις παραμέτρους της σχέσης μας με την ΕΕ», συμπλήρωσε.
«Θέλουμε να έχουμε μια θετική ατζέντα. Θέλουμε να γυρίσουμε ξανά μια σελίδα με την ΕΕ και να προχωρήσουμε στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ», είπε.
Αναφερόμενος στο Oruc Reis, σημείωσε πως ολοκλήρωσε τη δουλειά του πριν 10-11 ημέρες και επισήμανε ότι «τώρα οι φίλοι μας λένε ότι δεν θα μιλήσουν πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις όχι μόνο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας αλλά και στις σχέσεις Ελλήνων - Τούρκων. Εάν η ατζέντα της ΕΕ εγκλωβιστεί σε μια στενή ατζέντα, όλοι θα χάσουν χρόνο», εξήγησε.
Τόνισε ακόμη ότι ήταν εποικοδομητικές οι συναντήσεις του ΝΑΤΟ για την αποκλιμάκωση και ισχυρίστηκε ότι ο Γ.Γ. Του ΝΑΤΟ δήλωσε πως η Ελλάδα τον έφερε σε δύσκολη θέση με την υπαναχώρησή της. «Δεν θέλουμε στρατιωτική αντιπαράθεση με την Ελλάδα ή καμία χώρα. Πρέπει να σκεφτούμε με θετικούς όρους και να σκεφτούμε πώς κάθε ζήτημα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να είναι επωφελές για όλους», τόνισε.
Ως προς το κυπριακό υποστήριξε ότι «ήταν η ελληνοκυπριακή πλευρά που απέρριψε το σχέδιο Ανάν» και πως «η ίδια πλευρά που απέρριψε το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών έγινε τότε αποδεκτή ως μέλος της ΕΕ», φέρνοντας ως παράδειγμα τα πρόσφατα γεγονότα στο Κραν - Μοντανά λέγοντας ότι μπορεί να ρωτήσει κανείς τους αξιωματούχους της ΕΕ για το τι έγινε, επιρρίπτοντας ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά.