Ο επικεφαλής της MI5 έκανε λόγο για την πιο «σύνθετη και διασυνδεδεμένη» απειλή που έχει δει ποτέ.
«Καμπανάκι» από βρετανική MI5: Η Ρωσία σε αποστολή να προκαλέσει χάος στους δρόμους σε ΕΕ και Βρετανία

«Καμπανάκι» από βρετανική MI5: Η Ρωσία σε αποστολή να προκαλέσει χάος στους δρόμους σε ΕΕ και Βρετανία

Ο επικεφαλής της MI5 έκανε λόγο για την πιο «σύνθετη και διασυνδεδεμένη» απειλή που έχει δει ποτέ.

Η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών γνωστή ως GRU (Κεντρική Διεύθυνση Κατασκοπείας) βρίσκεται σε μια αποστολή να δημιουργήσει «παρατεταμένο χάος στους βρετανικούς και ευρωπαϊκούς δρόμους», προειδοποίησε ο επικεφαλής της MI5, Κεν ΜακΚάλουμ, κάνοντας λόγο για την πιο «σύνθετη και διασυνδεδεμένη» απειλή που έχει δει ποτέ, σύμφωνα με το BBC.

Ο ΜακΚάλουμ αποκάλυψε ότι από το 2022 έχουν αποτραπεί 20 σχέδια επιθέσεων που υποστηρίζονταν από το Ιράν. Επίσης, είπε ότι από το 2017, οι βρετανικές Αρχές έχουν αποτρέψει 43 προχωρημένα σχέδια για «μαζικές δολοφονίες» με τη χρήση όπλων και εκρηκτικών.

Ακόμα, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που παραχώρησε στο κέντρο αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων της MI5 στο Λονδίνο, γνωστοποίησε ότι οι έρευνες για κρατικές απειλές αυξήθηκαν κατά 48% τον τελευταίο χρόνο.

Σημείωσε ότι ο περίπλοκος συνδυασμός απειλών και απειλών που σχετίζονται με την τρομοκρατία από εθνικά κράτη σήμαινε ότι η MI5 είχε «μια κολασμένη δουλειά στα χέρια της», ενώ πρόσθεσε πως το αντιτρομοκρατικό έργο της υπηρεσίας ασφαλείας εξακολουθεί να περιλαμβάνει κυρίως τον ισλαμικό εξτρεμισμό, ακολουθούμενο από την «ακροδεξιά τρομοκρατία».

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την αυξανόμενη εμπλοκή νέων στον εξτρεμισμό μέσω του διαδικτύου, με το 13% των ατόμων που ερευνώνται για τρομοκρατία να είναι κάτω των 18 ετών, σημειώνοντας τριπλασιασμό σε τρία χρόνια.

«Τα πρώτα 20 χρόνια της καριέρας μου εδώ ήταν γεμάτα τρομοκρατικές απειλές. Τώρα αντιμετωπίζουμε αυτές μαζί με σχέδια δολοφονιών και δολιοφθορών που υποστηρίζονται από το κράτος (σ.σ. τηε Ρωσίας), στο πλαίσιο ενός μεγάλου ευρωπαϊκού χερσαίου πολέμου», είπε.

Ο ΜακΚάλουμ επισήμανε την απειλή από άτομα που ριζοσπαστικοποιούνται διαδικτυακά, επισημαίνοντας ότι «στις σκοτεινές γωνιές του διαδικτύου, τα λόγια είναι φτηνά. Το να ξεχωρίσουμε τους πραγματικούς συνωμότες από τους εξτρεμιστές της πολυθρόνας είναι ένα απαιτητικό έργο».

Πρόσθεσε ότι η διάκριση μεταξύ διαδικτυακών απειλών και πραγματικών επικίνδυνων ατόμων είναι μια δύσκολη και απαιτητική διαδικασία για την MI5. «Οι ανώνυμες διαδικτυακές συνδέσεις είναι συχνά ασήμαντες, αλλά μια μειοψηφία οδηγεί σε θανατηφόρες, πραγματικές ενέργειες εργασίας», πρόσθεσε.