Η Ευρώπη πρέπει να είναι «προετοιμασμένη» και να προβλέψει τους πιθανούς εμπορικούς δασμούς του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε την Τετάρτη στο CNBC η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.
Όπως δήλωσε το γεγονός ότι ο Τραμπ δεν επέβαλε γενικούς δασμούς την πρώτη ημέρα της προεδρίας του ήταν μια «πολύ έξυπνη προσέγγιση... επειδή οι γενικοί δασμοί δεν δίνουν απαραίτητα τα αποτελέσματα που περιμένεις». Ως εκ τούτου, είπε ότι αναμένει οι δασμοί του Τραμπ να είναι «πιο επιλεκτικοί, εστιασμένοι».
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε εδώ στην Ευρώπη είναι να είμαστε προετοιμασμένοι και να προβλέψουμε τι θα συμβεί προκειμένου να ανταποκριθούμε», δήλωσε στο CNBC, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
«Ένας τρόπος απάντησης» στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ
Η Λαγκάρντ ζήτησε επίσης την άρση των εμποδίων στο εμπόριο εντός της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι παρά τις φιλοδοξίες για τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια που κατά καιρούς εμποδίζουν τα αγαθά και τις υπηρεσίες να χρησιμοποιούνται χωρίς προβλήματα και γεωγραφικούς περιορισμούς.
«Νομίζω ότι είναι ένα από τα σημεία που έθεσε χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - ας βεβαιωθούμε ότι καταργούμε τα εμπόδια επί των οποίων έχουμε τον έλεγχο», δήλωσε η Λαγκάρντ, χωρίς να προβεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Η Λαγκάρντ δήλωσε ακόμη ότι ελπίζει πως αυτό θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες, περιγράφοντάς το ως «έναν τρόπο να απαντήσουμε στην αλλαγή της εμπορικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών».
Ντομπρόβσκις: Θα απαντήσουμε ανάλογα
Παράλληλα, με δηλώσεις του την Τετάρτη στο CNBC ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οικονομία, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανέφερε ότι αν χρειαστεί να υπερασπιστεί τα οικονομικά συμφέροντα του μπλοκ, η ΕΕ θα απαντήσει «με ανάλογο τρόπο».
«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τις αξίες μας, αλλά και τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας, αν αυτό καταστεί αναγκαίο», πρόσθεσε.
In my first interview at @WEF #Davos2025 with @CNBC I highlighted why trade tariffs should be avoided and emphasised that democracies – particularly the EU🇪🇺 and US🇺🇸 – should work together.
— Valdis Dombrovskis (@VDombrovskis) January 22, 2025
➡️ Watch the interview here: https://t.co/3YhmMrxbJ1 pic.twitter.com/f2WX5RdPK4
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συνομιλούν με τους Αμερικανούς ομολόγους τους για την εξεύρεση μιας «ρεαλιστικής» λύσης στη συζήτηση για τους δασμούς, είπε, σημειώνοντας ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να υποφέρει εάν η οικονομική σχέση μεταξύ των δύο χωρών επιδεινωνόταν.
«Είναι σημαντικό να διατηρηθεί αυτή η εμπορική και επενδυτική σχέση, διότι διαφορετικά θα επέλθει παγκόσμιος οικονομικός κατακερματισμός, και υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να συμβεί αυτό, και το ΔΝΤ εκτιμά ότι αυτό θα σήμαινε μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ έως και 7%», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις.
Τραμπ: Απειλεί με δασμούς και τις χώρες της ΕΕ
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε νωρίτερα ότι «οι ευρωπαϊκές χώρες θα υποστούν τελωνειακούς δασμούς, το μόνο μέσο που έχουν οι ΗΠΑ για να εξασφαλίσουν πως θα έχουν "σωστή μεταχείριση"», στηλιτεύοντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το εμπορικό έλλειμμα της χώρας του έναντι της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι πολύ κακή για εμάς. Μας μεταχειρίζεται πολύ άσχημα. Δεν εισάγει αυτοκίνητά μας ή αγροτικά προϊόντα μας. Στην πραγματικότητα δεν παίρνουν τίποτα σπουδαίο», είπε ο Τραμπ προσθέτοντας πως κατά συνέπεια τα κράτη μέλη της μπορούν να αναμένουν την επιβολή «τελωνειακών δασμών».
Ήδη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ο Τραμπ είχε καταγγείλει επανειλημμένα το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της ΕΕ, παρομοιάζοντας τη με «μικρή Κίνα», που «επωφελείται» από τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. «Έχουμε εμπορικό έλλειμμα έναντι της ΕΕ (ύψους) 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων», επέμεινε χθες. «Η Κίνα είναι επιθετική, αλλά όχι μόνο η Κίνα. Κι άλλες χώρες είναι πολύ επιθετικές».
Το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα στο ισοζύγιο των εμπορικών συναλλαγών με την ΕΕ ανερχόταν το 2023 σε 131 δισ. δολάρια, σύμφωνα με δεδομένα του αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR), κι ήταν συγκεντρωμένο σε κυρίως τέσσερις χώρες - στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιρλανδία και στην Ιταλία.
Οι αιτίες είναι ποικίλες. Το εμπορικό έλλειμμα στις συναλλαγές με τη Γερμανία είναι κατά κύριο λόγο βιομηχανικής φύσης, αυτό με την Ιρλανδία συνδέεται κυρίως με το ότι έχουν μεταφέρει εκεί τις έδρες τους στην Ευρώπη μεγάλοι αμερικανικοί όμιλοι, για να εκμεταλλευτούν την πολύ ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπισή τους και να μειώσουν τις φορολογικές εισφορές τους.
Σημειώνεται, ότι προτού επανεκλεγεί, ο Τραμπ είχε ήδη απειλήσει την ΕΕ πως θα επέβαλε ξανά τελωνειακούς δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα αν δεν αυξηθούν οι αγορές υδρογονανθράκων - πετρελαίου και αερίου - από τις ΗΠΑ.
Κατά την πρώτη θητεία του (2017-2021), ο Ρεπουμπλικάνος είχε επίσης προχωρήσει στην επιβολή τελωνειακών δασμών σε σειρά ευρωπαϊκών προϊόντων, εν είδει αντιποίνων για το εμπορικό έλλειμμα της Ουάσιγκτον έναντι των Βρυξελλών, ενώ είχαν επίσης ανταλλαχτεί δασμοί εξαιτίας της διαφοράς τους για τις ενισχύσεις από τη μια και την άλλη πλευρά των αεροπορικών βιομηχανιών τους (Boeing και Airbus αντιστοίχως).