Την αλληλεγγύη τους στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» και τους δημοσιογράφους που συνελήφθησαν εκφράζουν όλο και περισσότερα μέλη της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, οι οποίοι με ανακοινώσεις τους καταγγέλλουν το έλλειμμα δημοκρατίας στην Ελλάδα και κάνουν λόγο για μια απαράδεκτη πρακτική εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του το αυστριακό τμήμα της Ένωσης «καταδικάζει απερίφραστα τη σύλληψη και οποιαδήποτε παρεμπόδιση στο έργο των δημοσιογράφων», τονίζοντας πως «αυτό είναι κάτι που δεν θα έπρεπε να συμβεί σε ένα δημοκρατικό κράτος». «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας στηρίξουμε», καταλήγει.
Από την πλευρά του, ο Ιρλανδός εκπρόσωπος της ΕΕΔ στηρίζει το κάλεσμα της Κομισιόν για περισσότερη ελευθερία του Τύπου και παραπέμπει στη δήλωση του Χαρλέμ Ντεσίρ, του εκπροσώπου για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο οποίος σημείωσε:
«Καταγγέλλω την κράτηση δημοσιογράφων για αρκετές ώρες μετά την μήνυση του Υπουργού Αμύνης σχετικά με το ρεπορτάζ τους για την φερόμενη κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων» και προσθέτει «οι πολιτικοί πρέπει να αποφεύγουν να ασκούν ποινικές διώξεις εναντίον δημοσιογράφων για τα ρεπορτάζ τους και να δείξουν μεγαλύτερη ανοχή στην κριτική. Καλώ τις αρχές να χρησιμοποιήσουν αυτό το περιστατικό ως τρόπο για την αναθεώρηση των ισχυόντων νόμων».
Τέλος, τα μέλη της ΕΕΔ Βουλγαρίας δηλώνουν πως «οι συλλήψεις δημοσιογράφων για τη δουλειά και τα ρεπορτάζ τους αποτελούν για ένα μελανό σημείο στη σύγχρονη δημοκρατία και είναι απαράδεκτες για ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Και συνεχίζουν «Όπως γνωρίζετε, είχαμε μια παρόμοια περίπτωση στη Βουλγαρία μόλις πριν από μία εβδομάδα με ερευνητικούς δημοσιογράφους - έναν από τη Βουλγαρία κι έναν από τη Ρουμανία. Καλούμε σε επαγρύπνηση για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στο νοτιοανατολικό τμήμα της ΕΕ».
Υπενθυμίζεται πως μετά από αίτημα του επίτιμου διεθνούς προέδρου της Ένωσης, Αθανασίου Παπανδρόπουλου, το διεθνές τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, δια του εκπροσώπου του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, προσέφυγε στην αρμόδια Επιτροπή Προστασίας της Ελευθερίας του Τύπου για παραβιάσεις της ελεύθερης έκφρασης στην Ελλάδα.
Υπήρξε άμεση συμπαράσταση από πολλά τμήματα της Ένωσης και ιδιαίτερα από τους Σλοβάκους και τους Ισπανούς δημοσιογράφους που κάτι ξέρουν από τέτοιες πρακτικές.