Η Κίνα κατήγγειλε σήμερα τις ΗΠΑ, ανακοινώνοντας ότι η Ουάσινγκτον προκαλεί «τον μεγαλύτερο κίνδυνο ασφάλειας» στην περιοχή, μετά την πλεύση ενός αμερικανικού πολεμικού πλοίου από τον ευαίσθητο θαλάσσιο δίαυλο που χωρίζει την Ταϊβάν από την Κίνα.
Ο 7ος Στόλος του Ναυτικού των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ένα αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Arleigh Burke, το USS Curtis Wilbur «πραγματοποίησε χθες μία διέλευση ρουτίνας από το Στενό της Ταϊβάν» συμμορφούμενο με τη διεθνή νομοθεσία.
«Η πλεύση του πλοίου από το Στενό της Ταϊβάν δείχνει τη δέσμευση των ΗΠΑ σε μία ελεύθερη και ανοιχτή περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.
Από την άλλη μεριά, η Διοίκηση του Ανατολικού Θεάτρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της παρακολούθησαν το πλοίο κατά την πλεύση του από το θαλάσσιο στενό και το προειδοποίησαν.
«Η αμερικανική πλευρά από πρόθεση παίζει τα ίδια παλιά παιχνίδια και προκαλεί πρόβλημα, ενώ διαταράσσει τα πράγματα στο Στενό της Ταϊβάν» σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε.
Αυτό «δείχνει συνολικά ότι οι ΗΠΑ προκαλούν τους μεγαλύτερους κινδύνους για την περιφερειακή ασφάλεια και είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε αυτό» σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.
Προ ήμερων, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Ρόναλντ Ρήγκαν ηγήθηκε μιας μοίρας πολεμικών πλοίων τα οποία εισήλθαν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ως μέρος μιας αποστολής ρουτίνας, προκαλώντας εκ νέου την αντίδραση του Πεκίνου.
Η Κίνα, ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της θάλασσας η οποία είναι σημαντική διότι απ' εκεί διέρχεται όλη η εμπορική ναυτιλία που συνδέει την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή με την Ανατολική Ασία, ενώ εκτιμάται ότι διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και αερίου.
Συνεπώς όλες οι χώρες που βρέχονται από τα 3,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας διεκδικούν ένα κομμάτι της πίτας με πρώτες τις Φιλιππίνες, την Ταϊβάν και το Βιετνάμ.