Κατάπαυση πυρός ή εισβολή στη Ράφα: Το πολιτικό δίλημμα του Νετανιάχου
Reuters - BBC

Κατάπαυση πυρός ή εισβολή στη Ράφα: Το πολιτικό δίλημμα του Νετανιάχου

Ανάμεσα σε δύο συμπληγάδες, από τη μια σε όσους ζητούν άμεση κατάληψη της Ράφας και από την άλλη σε όσους απατούν την αποδοχή της συμφωνίας εκεχειρίας, βρίσκεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, την ώρα που συνεχίζονται χωρίς τελειωμό οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. 

Η Χαμάς ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι συμφωνεί στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός που είχαν υποβάλλει οι μεσολαβητές Αίγυπτος και Κατάρ, όμως Ισραηλινοί αξιωματούχοι σχολίασαν ότι η πρόταση που ενέκρινε η Χαμάς ήταν μια αποδυναμωμένη εκδοχή της αιγυπτιακής προσφοράς και περιλαμβάνει στοιχεία που το Ισραήλ δεν μπορεί να δεχτεί, χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία ως ένα «τέχνασμα» που σκοπό έχει να κάνει το Ισραήλ να φαίνεται ότι απορρίπτει μια συμφωνία.

Αργότερα, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι η πρόταση εκεχειρίας δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του Ισραήλ και λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι ενέκρινε την αποστολή αντιπροσωπείας στο Κάιρο για να συναντηθεί με τους διαπραγματευτές και να προσπαθήσουν από κοινού να καταλήξουν σε συμφωνία. Παράλληλα, ενημέρωσε ότι το πολεμικό συμβούλιο ενέκρινε τη συνέχιση των επιχειρήσεων στη Ράφα.   

Την ίδια στιγμή ο Νετανιάχου έχει να αντιμετωπίσει τους υπερεθνικιστές Εβραίους που αποτελούν μέρους του κυβερνητικού συνασπισμού και οι οποίοι απαιτούν πλήρη κατάληψη της Ράφα και απειλούν να ρίξουν την κυβέρνηση εάν αυτό δεν συμβεί. Μια κατάπαυση του πυρός θα σήμαινε ότι καμία επίθεση δεν πρόκειται να γίνει στη Ράφα.

Παράλληλα, οικογένειες και υποστηρικτές των Ισραηλινών ομήρων διαδηλώνουν καθημερινά αποκλείοντας δρόμους και απαιτούν από την κυβέρνηση να αποδεχθεί τη συμφωνία ώστε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Οι Αμερικανοί επίσης επιθυμούν διακαώς μια συμφωνία. Η υποστήριξη του προέδρου Μπάιντεν προς το Τελ Αβίβ, του κοστίζει πολιτικά σε ένα έτος που θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές.

Αν πιεστεί από την αμερικανική πολιτική να αποδεχτεί μια κατάπαυση του πυρός, ο Νετανιάχου θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της προσωπικής πολιτικής του επιβίωσης και της ζωτικής υποστήριξης που του έχει δώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Επιπλέον, μια κατάπαυση του πυρός θα σήμαινε ότι το Ισραήλ δεν θα πετύχει την «ολική νίκη» που έχει υποσχεθεί. Στον προθάλαμο των σκληρών διαπραγματεύσεων που θα συνεχιστούν, μια σειρά από δύσκολες επιλογές αναμένουν τους πρωταγωνιστές.

Οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία

Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε στο Reuters ότι η αποφασιστικότητα που επέδειξε το Ισραήλ να κινηθεί εναντίον της Ράφας ώθησε τη Χαμάς να δώσει βιαστικά την τελευταία της πρόταση.

Η πρόταση χρησιμοποιεί το βασικό πλαίσιο μιας πρότασης από την 27η Απριλίου, που βασίζεται σε μια παύση των εχθροπραξιών και την επιστροφή ορισμένων από τους περισσότερους από 130 Ισραηλινούς ομήρους ως αντάλλαγμα με Παλαιστίνους κρατουμένους στο Ισραήλ, και την έφθασε σε «απαράδεκτα όρια», σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Εντούτοις, ένας άλλος αξιωματούχος είπε ότι η Χαμάς δέχθηκε τη συμφωνία για ανά φάσεις εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων που πρότεινε το Ισραήλ την 27η Απριλίου με ελάχιστες αλλαγές, που δεν επηρέασαν τα βασικά σημεία της πρότασης.

Η νέα πρόταση δεν θα επιτρέπει στο Ισραήλ να ασκήσει βέτο στην απελευθέρωση συγκεκριμένων Παλαιστινίων κρατουμένων, μεταξύ αυτών του Μαργουάν Μπαργκούτι, ενός ηγέτη της Φατάχ που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον ρόλο του στις φονικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών.

«Η Χαμάς θέλει όλοι τους να είναι επιλέξιμοι και το Ισραήλ να μην έχει κανέναν λόγο στο θέμα», τόνισε ο αξιωματούχος. Θα ήρε επίσης τους περιορισμούς στην εισαγωγή στη Γάζα των διπλής χρήσης υλικών, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς.

«Η Χαμάς λέει ότι αυτά θα επιτραπούν για την αποκατάσταση της Γάζας, όμως γνωρίζουμε πως η πρόθεσή τους είναι να κατασκευάσουν πολεμοφόδια», πρόσθεσε.

Επιπλέον, η Χαμάς προτείνει τώρα την απελευθέρωση μονάχα 18 ομήρων στην πρώτη φάση της εκεχειρίας, αντί για 33 που θα απελευθερώνονταν βάσει προηγούμενων προτάσεων, με τους υπόλοιπους να ακολουθούν σε μια μεταγενέστερη φάση.

«Αυτό σημαίνει ότι το Ισραήλ θα έπαιρνε πίσω μονάχα 18 ομήρους, εάν επέμενε στην άρνησή του να ματαιώσει την επίθεση», τόνισε ο αξιωματούχος.