Ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα του έλαβε «θετική απάντηση» από τη Χαμάς σχετικά με ένα σχέδιο συμφωνίας.
Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο Καταριανός ηγέτης αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την απάντηση της Χαμάς.
Από την πλευρά της, η τρομοκρατική οργάνωση, εξέδωσε ανακοίνωση την ίδια ημέρα με την οποία αναφέρει ότι υπέβαλε την απάντησή της σχετικά με μια προτεινόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για τη Γάζα που εκπονήθηκε από την Αίγυπτο και το Κατάρ, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν την απάντηση της Χαμάς σε ένα πλαίσιο συμφωνίας που θα προβλέπει την απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς με αντάλλαγμα μια παρατεταμένη παύση των μαχών στη Γάζα.
Ο Μπλίνκεν επισήμανε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ότι θα συζητήσει την απάντηση της Χαμάς με Ισραηλινούς αξιωματούχους όταν επισκεφθεί τη χώρα την Τετάρτη.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αρνήθηκε να συζητήσει τις λεπτομέρειες της απάντησης, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η Ουάσινγκτον θα χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο εργαλείο για να επιτύχει μια παύση των μαχών που θα βασίζεται στην προηγούμενη απελευθέρωση περισσότερων από 100 ομήρων.
«Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μια συμφωνία είναι δυνατή και μάλιστα απαραίτητη», ανέφερε ο Μπλίνκεν.
Η προτεινόμενη συμφωνία προβλέπει την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων που κρατούνται από μαχητές στη Γάζα με αντάλλαγμα μια μακρά παύση των μαχών.
Πηγές με γνώση του θέματος δήλωσαν ότι η εκεχειρία θα διαρκέσει τουλάχιστον 40 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων η Χαμάς θα απελευθερώσει ομήρους. Περισσότερες φάσεις αποβλέπονται στη συνέχεια, για την απελευθέρωση στρατιωτών και την παράδοση σορών Ισραηλινών ομήρων, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων.