Κατέθεσαν στο Κογκρέσο οι επικεφαλής των κολοσσών της τεχνολογίας

Κατέθεσαν στο Κογκρέσο οι επικεφαλής των κολοσσών της τεχνολογίας

Οι επικεφαλής των κολοσσών τεχνολογίας κατέθεσαν χθες ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για να υπερασπιστούν τις εταιρείες τους απέναντι σε ισχυρισμούς ότι κάνουν κατάχρηση της δύναμής τους εναντίον των ανταγωνιστών τους.

Ο δηλωμένος σκοπός της ακρόασης ήταν να εξεταστεί κατά πόσον οι υφιστάμενοι νόμοι παρέχουν επαρκή ρύθμιση της διακρατικής τεχνολογίας Goliaths. 

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook, ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, ο Σούνταρ Πιτσάι της Google και ο Τιμ Κουκ της Apple επέμειναν ότι δεν είχαν κάνει τίποτα παράνομο και τόνισαν τις αμερικανικές ρίζες και αξίες των εταιρειών τους. Εμφανιζόμενοι μέσω βίντεο, όλοι υπερασπίστηκαν τις εταιρείες τους, λέγοντας ότι τα προϊόντα τους βοήθησαν τις μικρότερες επιχειρήσεις και παρέμειναν ευάλωτα στον ανταγωνισμό από τους νεοεισερχόμενους.

Οι Δημοκρατικοί πίεσαν τις εταιρίες για θέματα ανταγωνισμού, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίστηκαν να ανησυχούν περισσότερο για το πώς διαχειρίζονται τις πληροφορίες. Ορισμένοι Βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων στη γραμμή του Ντόναλντ Τραμπ έθεσαν θέμα και για την περιθωριοποίηση των συντηρητικών απόψεων, γενικότερα. Με αφορμή άλλωστε το θέμα αυτό ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε πρόσφατα διάταγμα, με το οποίο περιορίζει τη νομική προστασία, που απολαμβάνουν οι πλατφόρμες των social media, όπως είναι το Facebook και το Twitter. Το διάταγμα δίνει τη δυνατότητα στις ρυθμιστικές αρχές να κινούνται νομικά κατά των εταιρειών αυτών για τον τρόπο με τον οποίο ελέγχουν το περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η νομιμότητα του διατάγματος θα αμφισβητηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης. 

Ο Τζεφ Μπέζος της Amazon δήλωσε ότι ο κόσμος "χρειάζεται μεγάλες" εταιρείες, ενώ οι επικεφαλής του Facebook, της Apple και της Google υποστήριξαν ότι οι εταιρείες τους ώθησαν την καινοτομία. Η ακρόαση έγινε καθώς οι νομοθέτες εξετάζουν αυστηρότερες ρυθμίσεις και βρίσκονται σε εξέλιξη οι έλεγχοι ανταγωνισμού.

Πέραν αυτών θα θέματα που απασχόλησαν τους νομοθέτες ήταν η κλοπή περιεχομένου από την Google, η μεταχείριση των πωλητών της Amazon στον ιστότοπό της, η απόκτηση ανταγωνιστών από το Facebook και το κατάστημα εφαρμογών της Apple.

Σε απάντηση των ισχυρισμών ότι η Google είχε κλέψει περιεχόμενο, ο Πιτσάι δήλωσε ότι η εταιρεία διατηρεί το "υψηλότερο επίπεδο". Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ισχυρίστηκε ότι το Facebook πέτυχε με “τον αμερικανικό τρόπο”, προσφέροντας προϊόντα τα οποία οι πολίτες βρήκαν αξιόλογα, αφού η εταιρεία ξεκίνησε από το τίποτα, σύμφωνα με την κατάθεσή του που αναρτήθηκε χθες Τρίτη στο διαδίκτυο.

"Ανταγωνιζόμαστε εταιρείες που εμφανίζονται σε αυτή την ακροαματική διαδικασία, όπως και πολλές άλλες που πωλούν διαφημίσεις και συνδέουν τους ανθρώπους. Επίσης ανταγωνιζόμαστε και σε παγκόσμιο επίπεδο, και εναντίον εταιρειών που έχουν πρόσβαση σε αγορές στις οποίες εμείς δεν έχουμε”, δήλωσε μεταξύ άλλων.