Εντείνονται οι αναταραχές στο Κοινοβούλιο στην Κένυα με αφορμή την ψήφιση νομοσχεδίου που προβλέπει αύξηση των φόρων. Η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών που προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτίριο με αποτέλεσμα τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές να σκοτωθούν, δεκάδες να τραυματιστούν και τμήματα του κοινοβουλίου να πυρποληθούν.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε πριν από λίγο δημοσιογράφος του Reuters μέτρησε τουλάχιστον πέντε πτώματα διαδηλωτών και υπάρχουν πληροφορίες ότι περισσότεροι από 50 άνθρωποι είχαν τραυματιστεί από πυρά.
«Θέλουμε να κλείσουμε το κοινοβούλιο και κάθε βουλευτής πρέπει να κατέβει και να παραιτηθεί», δήλωσε στο Reuters ο διαδηλωτής Ντέιβις Ταφάρι, ο οποίος προσπαθούσε να εισέλθει στο κοινοβούλιο. «Να έχουμε μια νέα κυβέρνηση», προσέθεσε.
Διαμαρτυρίες και συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης σε πολλές άλλες πόλεις και κωμοπόλεις της χώρας. Το κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο για τα δημοσιονομικά, περνώντας το σε τρίτη ανάγνωση από τους νομοθέτες. Το επόμενο βήμα είναι να σταλεί στον πρόεδρο προς επικύρωση. Ο ίδιος ωστόσο, εάν έχει αντιρρήσεις μπορεί να το στείλει πίσω στο κοινοβούλιο.
Οι διαδηλωτές αντιτίθενται στις αυξήσεις φόρων σε μια χώρα που ήδη ταλανίζεται από κρίση κόστους ζωής, ενώ πολλοί ζητούν επίσης την παραίτηση του προέδρου Ουίλιαμ Ρούτο.
A section of Parliament set on fire pic.twitter.com/MZUiRsLVlX
— Citizen TV Kenya (@citizentvkenya) June 25, 2024
Ο Ρούτο κέρδισε τις εκλογές πριν από σχεδόν δύο χρόνια υπερασπιζόμενος τις ανάγκες των εργαζόμενων φτωχών της Κένυας, ωστόσο, «παγιδεύτηκε» μεταξύ των ανταγωνιστικών απαιτήσεων των δανειστών, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο παροτρύνει την κυβέρνηση να μειώσει τα ελλείμματα για να έχει πρόσβαση σε περισσότερη χρηματοδότηση.
Σημειώνεται ότι, οι Κενυάτες αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν διάφορα οικονομικά σοκ που προκλήθηκαν από τις παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, τον πόλεμο στην Ουκρανία, δύο συνεχόμενα έτη ξηρασίας και την υποτίμηση του νομίσματος.
Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο στοχεύει στην είσπραξη επιπλέον 2,7 δισ. δολαρίων από φόρους, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας μείωσης του χρέους, με την κυβέρνηση να έχει ήδη κάνει κάποιες παραχωρήσεις, υποσχόμενη να καταργήσει τους προτεινόμενους νέους φόρους στο ψωμί, το λάδι, την ιδιοκτησία αυτοκινήτων και τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να ικανοποιήσει τους διαδηλωτές.
Οι διαμαρτυρίες της Τρίτης ξεκίνησαν σε μια ατμόσφαιρα που θύμιζε αρχικά εκδήλωση, αλλά καθώς τα πλήθη διογκώθηκαν, η αστυνομία έριξε δακρυγόνα στην κεντρική επιχειρηματική περιοχή του Ναϊρόμπι και στη φτωχή γειτονιά της Κιμπέρα, με αποτέλεσμα οι διαδηλωτές να «απαντήσουν» με πέτρες στην αστυνομία.
Η αστυνομία έκανε επίσης χρήση δακρυγόνων στο Ελντορέτ, τη γενέτειρα του Ρούτο στη δυτική Κένυα, όπου πλήθος διαδηλωτών γέμισε τους δρόμους και με πολλές επιχειρήσεις να κλείνουν η μία μετά την άλλη υπό το φόβο τεταμένων επεισοδίων.
Συγκρούσεις ξέσπασαν επίσης στην παράκτια πόλη Μομπάσα και διαδηλώσεις έγιναν στο Κισούμου, στη λίμνη Βικτώρια, και στην Γκαρίσα στην ανατολική Κένυα, όπου η αστυνομία απέκλεισε τον κεντρικό δρόμο προς το λιμάνι Κισμάγιου της Σομαλίας.
Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Ναϊρόμπι διαδηλώνοντας ότι «ο Ρούτο πρέπει να φύγει», αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις κατά τη διάρκεια διήμερων διαδηλώσεων την περασμένη εβδομάδα, καθώς ένα διαδικτυακό κίνημα υπό την ηγεσία της νεολαίας απέκτησε δυναμική.
Την Κυριακή, ο Ρούτο επαίνεσε τους διαδηλωτές, λέγοντας ότι ήταν ειρηνικοί και ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί μαζί τους για την πορεία προς τα εμπρός. Αλλά ενώ οι διαδηλωτές αρχικά επικεντρώθηκαν στο νομοσχέδιο για τα δημοσιονομικά, τα αιτήματά τους διευρύνθηκαν και ζήτησαν την παραίτηση του Ρούτο.
Η αντιπολίτευση αρνήθηκε να συμμετάσχει στην ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, φωνάζοντας "απόρριψη, απόρριψη" όταν η Βουλή περνούσε ένα προς ένα τα σημεία.
«Σχεδιάζουν προϋπολογισμό για τη διαφθορά», δήλωσε ο διαδηλωτής Χουσεΐν Αλί, 18 ετών.«Δεν θα υποχωρήσουμε. Η κυβέρνηση είναι αυτή που θα κάνει πίσω. Όχι εμείς».