Κίνα: Υποστηρίζουμε όλες τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην Ουκρανία
Shutterstock
Shutterstock

Κίνα: Υποστηρίζουμε όλες τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην Ουκρανία

Η Κίνα υποστηρίζει τις προσπάθειες που ευνοούν τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουκρανία, όπως δήλωσε την Τρίτη (18/02) ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας ότι η Γάζα και η Δυτική Όχθη «δεν αποτελούν διαπραγματευτικό χαρτί σε πολιτικές ανταλλαγές».

Σύμφωνα με το Reuters, αφού Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν την Τρίτη (18/02) στη Σαουδική Αραβία και συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο Γουάνγκ δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι «Η Κίνα υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες που ευνοούν τις ειρηνευτικές συνομιλίες».

Είπε, επίσης, ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να ακολουθεί τέσσερα σημεία που περιέγραψε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σχετικά με το τι πρέπει να γίνει. Τα εν λόγω σημεία διατυπώθηκαν από τον Σι τον περασμένο Απρίλιο, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Πρόκειται για την αποχή από την επιδίωξη εγωιστικών κερδών, τη μη προσθήκη καυσίμων στη φωτιά, τη δημιουργία συνθηκών για την αποκατάσταση της ειρήνης, τη μείωση του αρνητικού αντίκτυπου στην παγκόσμια οικονομία και την αποχή από την υπονόμευση της σταθερότητας των παγκόσμιων βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων, ανέφερε το Xinhua.

Όσον αφορά στη Μέση Ανατολή, ο Γουάνγκ δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί η λύση των δύο κρατών. Αυτό, καθότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, προκάλεσε οργή νωρίτερα αυτό το μήνα όταν πρότεινε να αναλάβουν οι ΗΠΑ τη Λωρίδα της Γάζας και οι κάτοικοι της Γάζας να μετεγκατασταθούν αλλού.

«Η Γάζα και η Δυτική Όχθη είναι η πατρίδα του παλαιστινιακού λαού και όχι ένα διαπραγματευτικό χαρτί σε πολιτικές ανταλλαγές. Οι Παλαιστίνιοι που κυβερνούν την Παλαιστίνη είναι μια σημαντική αρχή που πρέπει να ακολουθηθεί στη μετασυγκρουσιακή διακυβέρνηση της Γάζας», είπε.

Ο Γουάνγκ προήδρευσε μιας συνεδρίασης του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας για την πολυμέρεια, επειδή η Κίνα είναι πρόεδρος τον Φεβρουάριο. Μιλώντας ευρέως, είπε ότι οι χώρες «δεν μπορούν απλώς να κάθονται και να παρακολουθούν τους πολυμερείς θεσμούς να γίνονται δυσλειτουργικοί και αναποτελεσματικοί λόγω της δικής τους αποτυχίας να συνεργαστούν», προτρέποντας το Συμβούλιο Ασφαλείας να «υπερβεί τις στενόμυαλες, γεωπολιτικές σκοπιμότητες» για να υπερασπιστεί την αλληλεγγύη και τη συνεργασία.

«Κάθε πράξη εκφοβισμού, εξαπάτησης ή εκβιασμού αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των βασικών κανόνων των διεθνών σχέσεων. Οποιαδήποτε μονομερής κύρωση που παρακάμπτει την εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας στερείται νομικής βάσης, αψηφά την αιτιολόγηση και έρχεται σε αντίθεση με την κοινή λογική», δήλωσε ο Γουάνγκ, χωρίς να επεκταθεί.