Η Ιταλία ενδέχεται να μπει σε «κατάσταση συναγερμού» για το φυσικό αέριο την επόμενη εβδομάδα, αν η Ρωσία συνεχίσει να περιορίζει τις ροές της, δήλωσαν την Παρασκευή δύο κυβερνητικές πηγές, αφού η Eni ανέφερε έλλειμμα στις ροές από τη Μόσχα για τρίτη συνεχή ημέρα.
Τα τρία μέτρα που προβλέπονται
Η κατάσταση συναγερμού θα πυροδοτήσει μια σειρά μέτρων με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένης της κατανομής του φυσικού αερίου σε επιλεγμένους βιομηχανικούς χρήστες βάσει υφιστάμενων συμβάσεων, της αύξησης της παραγωγής σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα και επίσης ζήτηση για περισσότερες εισαγωγές φυσικού αερίου από άλλους προμηθευτές βάσει υφιστάμενων συμβάσεων.
Σύμφωνα με το Reuters, το υφιστάμενο πρωτόκολλο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο της Ιταλίας προβλέπει τρία στάδια μετάβασης.
Η «κατάσταση προειδοποίησης» επιβλήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πριν περάσει σε κατάσταση συναγερμού και πλέον πάμε σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». H τεχνική επιτροπή έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο θα συνεδριάσει την Τρίτη ή την Τετάρτη για να επανεξεταστεί η κατάσταση, ανέφερε μία από τις πηγές.
Στροφή στον άνθρακα και «κατάσταση έκτακτης ανάγκης»
Βιομηχανική πηγή είπε ότι οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στην εφαρμογή μέτρων για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου σε κατάσταση συναγερμού είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση.
Τους τελευταίους μήνες οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας από άνθρακα της Ιταλίας έχουν συσσωρεύσει τον άνθρακα που θα χρειάζονταν για να αυξήσουν την παραγωγή τους, είπε η βιομηχανική πηγή.
Σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης, αν υπάρξουν δυσκολίες στην αναπλήρωση της αποθήκης φυσικού αερίου, η Ρώμη ίσως μεταβεί σε πλήρη κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αναγκαστεί να λάβει ακόμη πιο επιθετικά μέτρα.
Νωρίτερα την Παρασκευή η Eni δήλωσε ότι θα λάβει μόνο το ήμισυ των όγκων προμήθειας φυσικού αερίου που είχε ζητήσει από τη ρωσική Gazprom.
«Κόντρα στην ημερήσια ζήτηση φυσικού αερίου της Eni περίπου 63 εκατ. κυβικών μέτρων, η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει μόνο το 50% του ζητούμενου, με τις πραγματικές ποσότητες να παραδίδονται σχεδόν αμετάβλητες από χθες», ανέφερε ο ενεργειακός κολοσσός.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την Πέμπτη ότι οι μειώσεις στην προσφορά δεν ήταν προμελετημένες και σχετίζονταν με θέματα συντήρησης, αλλά ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δεν συμμερίστηκε την εξήγησή του.
«Τόσο η Γερμανία όσο και εμείς, και άλλοι, πιστεύουμε ότι αυτά είναι ψέματα. Στην πραγματικότητα κάνουν πολιτική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου όπως κάνουν το ίδιο με τα σιτηρά», είπε ο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κίεβο με τους Γερμανούς και Γάλλους ομολόγους του.
Η Ιταλία θέλει να έχει το σύστημα αποθήκευσης αερίου της χώρας τουλάχιστον στο 90% της χωρητικότητας εγκαίρως για τον επόμενο χειμώνα, αλλά τα αποθέματα ανέρχονται στο 54% από την Πέμπτη.