Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τετάρτη τον επιπλέον δανεισμό 9 δισ.ευρώ στην Ουκρανία το 2022 για να μπορέσει η χώρα να λειτουργήσει και τη δημιουργία του μηχανισμού «RebuildUkraine» για επιχορηγήσεις και δάνεια, βάσει του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ.
Όπως αναφέρει το Reuters, τα χρήματα θα πέσουν από την Κομισιόν στην αγορά έναντι εγγυήσεων από τις κυβερνήσεις της ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας στην Ουκρανία μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ουκρανία χρειάζεται περίπου 5 δισ. δολάρια το μήνα για βασικές λειτουργίες και η ΕΕ αναμένει από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες της G7 (Βρετανία, Ιαπωνία και Καναδά) να συμμετάσχουν. Η G7 θα συζητήσει το θέμα σε συνάντηση στη Βόννη την Πέμπτη και την Παρασκευή.
«Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει βραχυπρόθεσμα οικονομική στήριξη στην Ουκρανία για να καλύψει τις ανάγκες της και να διατηρήσει τη λειτουργία των βασικών υπηρεσιών», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο στις διεθνείς προσπάθειες ανοικοδόμησης για να βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση μιας δημοκρατικής και ευημερούσας Ουκρανίας. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδύσεις θα συμβαδίζουν με μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν την Ουκρανία στην επιδίωξη της ευρωπαϊκής της πορείας», είπε.
Η ΕΕ έχει ήδη δώσει 4,1 δισ. ευρώ στην Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής βοήθειας.
Η πρόκληση της ανοικοδόμησης της χώρας
Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο θα είναι μια πολύ μεγαλύτερη πρόκληση, την οποία ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν μεταξύ 1 και 2 τρις ευρώ, αν και καμία εκτίμηση δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη όσο ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η Κομισιόν προτείνει τη δημιουργία της διευκόλυνσης «RebuildUkraine» ως το κύριο μέσο για την ΕΕ, μέσω ενός συνδυασμού επιχορηγήσεων και δανείων και ενσωματωμένων στον προϋπολογισμό της.
Το πλάνο θα βασιστεί στην εμπειρία της ΕΕ από τη δική της επιχείρηση ανάκαμψης μετά τον COVID-19, αλλά θα προσαρμοστεί στις «πρωτοφανείς προκλήσεις» της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.
«Το Rebuild Ukraine θα έχει μια δομή διακυβέρνησης που θα διασφαλίζει την πλήρη ιδιοκτησία της Ουκρανίας», ανέφερε η Κομισιόν.
«Δεδομένης της κλίμακας των δανείων που είναι πιθανό να απαιτηθούν, οι επιλογές περιλαμβάνουν τη συγκέντρωση κεφαλαίων για τα δάνεια για λογαριασμό της ΕΕ ή με εθνικές εγγυήσεις των κρατών μελών», πρόσθεσε.
Δεν είναι ξεκάθαρο πόση υποστήριξη θα λάβει το χρηματοδοτικό σχήμα, επειδή ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία, αντιτίθενται στον νέο κοινό δανεισμό της ΕΕ.