Πρόταση για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού, για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα καταθέσει η Κομισιόν αυτόν τον μήνα, γνωστοποιώντας ότι για το πώς θα μοιάζει το «πράσινο διαβατήριο», θα υποβληθεί σχετική νομοθετική πρόταση τον Μάρτιο.
«Σε ό,τι αφορά πώς θα είναι το πράσινο ψηφιακό διαβατήριο, θα καταθέσουμε νομοθετική πρόταση τον Μάρτιο», ανέφερε η ίδια κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με συντηρητικές νομοθετικές αρχές της Γερμανίας, σύμφωνα με το Reuters.
Όπως σημειώνει η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο twitter
«Ο στόχος είναι να παρέχουμε:
• Απόδειξη ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί
• Αποτελέσματα τεστ για όσους δεν μπορούσαν να κάνουν ακόμη εμβόλιο
• Πληροφορίες για την ανάκαμψη από COVID19».
Τέλος, η πρόεδρος της Κομισιόν υπογραμμίζει ότι «Θα σέβεται την προστασία δεδομένων, την ασφάλεια και το απόρρητο».
The @EU_Commission works across the board to fight the virus:
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) February 26, 2021
➡ Helping companies ramp up production
➡ Making new production plants available in Europe
➡ Tackling variants and providing funding for sequencing
➡ Developing a European solution for vaccination certificates pic.twitter.com/d2cSa7HSOp
Σημειώνεται ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. -με την Ελλάδα και την Ισπανία να επιμένουν περισσότερο σε αυτό- είχαν συζητήσει για την προοπτική πιο ελεύθερων μετακινήσεων τους επόμενους μήνες, ενώ η κοινή δήλωση αναφερόταν στην ανάγκη «να συνεχιστούν οι εργασίες για μία κοινή προσέγγιση στο πιστοποιητικό εμβολιασμού».
Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ φάνηκε πιο ανοιχτή στην ιδέα του πιστοποιητικού από ό,τι στο παρελθόν. Καλωσόρισε το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε η κ. Φον ντερ Λάιεν και εξέφρασε την ελπίδα να αρχίσουν ξανά σύντομα οι Γερμανοί να ταξιδεύουν στο εξωτερικό.
Εθεσε, επιπλέον, το ερώτημα αν το πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό θα αναγνωρίζει μόνο εμβόλια που έχουν αναγνωριστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Αρνητικός παραμένει ωστόσο ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
Ο κ. Μακρόν, στη δική του παρέμβαση, ανέφερε ότι παραμένει άγνωστη η διάρκεια της ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια και ο βαθμός στον οποίο αποτρέπουν τη μετάδοση του ιού. Μίλησε επίσης για νομικές και δεοντολογικές ενστάσεις, μεταξύ άλλων σχετικές με τα προσωπικά δεδομένα.