Ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, ο Φελίξ Τσισεκέντι, κήρυξε χθες Παρασκευή σε «κατάσταση πολιορκίας» δύο ανατολικές επαρχίες, την Ιτούρι και το Βόρειο Κίβου, εξαιτίας της συνεχιζόμενης βίας, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, ενώ έχει εκτοπίσει πάνω από 1,5 εκατομμύριο κατοίκους.
Σε επιθέσεις ένοπλων οργανώσεων και συγκρούσεις μεταξύ φυλών στις δύο επαρχίες από την αρχή της χρονιάς έχουν σκοτωθεί πάνω από 300 άνθρωποι.
Τα κυβερνητικά στρατεύματα και οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ που δρουν στς δύο επαρχίες δυσκολεύονται να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στην περιοχή αυτή με εξαιρετικά πλούσιο υπέδαφος.
Ανακοινώνοντας την απόφαση του αρχηγού του κράτους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πατρίκ Μουγαγιά τόνισε χθες πως «σκοπός είναι να τερματιστεί άμεσα η ανασφάλεια η οποία στοιχίζει τη ζωή συμπολιτών μας σε αυτό τμήμα της χώρας μας σε καθημερινή βάση».
Ο κ. Μουγαγιά δεν διευκρίνισε τι είδους μέτρα προβλέπεται να ληφθούν μετά την κήρυξη «κατάστασης πολιορκίας» στις δύο επαρχίες από τον πρόεδρο «δυνάμει του Άρθρου 85 του Συντάγματος» της χώρας.
Την Παρασκευή, οπλισμένοι αστυνομικοί στην Μπένι, από τις κυριότερες πόλεις στο Βόρειο Κίβου, διέλυσαν διά της βίας φοιτητές που έκαναν καθιστική διαμαρτυρία επί οκτώ ημέρες στο δημαρχείο για να προσελκύσουν την προσοχή στην επιδεινούμενη ανασφάλεια.
Αρκετοί φοιτητές τραυματίστηκαν και αρκετοί άλλοι συνελήφθησαν.
Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της ΛΔ Κονγκό διεμήνυσε ότι ετοιμάζονται «δραστικά μέτρα». Την Τρίτη, στο Παρίσι, ο κ. Τσισεκέντι ζήτησε από τον Εμανουέλ Μακρόν βοήθεια της Γαλλίας για να «εξαλειφθεί» από την Μπένι η οργάνωση Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (Allied Democratic Forces, ADF), που όπως είπε έχει «ισλαμιστικές τάσεις, ισλαμιστικό λόγο και ισλαμιστικές μεθόδους».
Η οργάνωση, που ίδρυσαν μουσουλμάνοι αντάρτες από την Ουγκάντα, δρα στην περιοχή από τη δεκαετία του 1990.
Η ADF έχει διαπράξει πολλές ωμότητες εναντίον αμάχων που κατηγορεί πως συνεργάζονται με τον στρατό αφότου οι ένοπλες δυνάμεις άρχισαν ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις εναντίον της.
Στις επιθέσεις της σκοτώθηκαν τουλάχιστον 850 άμαχοι πέρυσι, κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ.
Τον περασμένο μήνα, η UNICEF υπογράμμισε πως η κλιμάκωση της βίας επιδείνωσε δραματικά την ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή, εξηγώντας ότι έχουν εκτοπιστεί 1,6 εκατ. κάτοικοι της Ιτούρι, όπου ο συνολικός πληθυσμός είναι 5,7 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 2,8 εκατ. άνθρωποι στην περιοχή χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.