Μετά την τοποθέτηση νέων οδοφραγμάτων στο βόρειο τμήμα της πόλης Μιτρόβιτσα και τον αποκλεισμό της σερβικής πλευράς από διαδηλωτές για να υποστηρίξουν τους ομοεθνείς τους στο Κοσσυφοπέδιο, οι οποίοι αρνούνται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της χώρας, το Κόσοβο έκλεισε τη μεγαλύτερη συνοριακή του διάβαση με τη Σερβία.
Οι νέες εξελίξεις αυξάνουν την ένταση μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας που ξεκίνησε από τον περασμένο μήνα όταν εκπρόσωποι των Σέρβων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου εγκατέλειψαν κρατικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας και της δικαιοσύνης, λόγω της απόφασης της κυβέρνησης του Κοσόβου να αντικαταστήσει τις σερβικές πινακίδες αυτοκινήτων.
Ο Κοσοβάρος υπουργός Εσωτερικών Ξελάλ Σβέκλα δήλωσε την Τρίτη ότι η Σερβία, υπό την επιρροή της Ρωσίας, στοχεύει να αποσταθεροποιήσει το Κόσοβο υποστηρίζοντας τη σερβική μειονότητα στον βορρά, η οποία έχει στήσει οδοφράγματα μπλοκάροντας δρόμους εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες. Η Σερβία αρνείται ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη γείτονά της και λέει ότι θέλει απλώς να προστατεύσει τη μειονότητά της.
Serbian barricades in northern Kosovo. pic.twitter.com/LpvPTEsJTs
— Venik (@venik44) December 28, 2022
Το Κρεμλίνο την Τετάρτη αρνήθηκε επίσης τις κατηγορίες του Κοσσυφοπεδίου, αλλά είπε ότι υποστηρίζει το Βελιγράδι. «Η Σερβία είναι μια κυρίαρχη χώρα και είναι απολύτως λάθος να αναζητούμε την καταστροφική επιρροή της Ρωσίας εδώ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και σημείωσε ότι στηρίζει τις προσπάθειές της «να προστατεύσει τους Σέρβους στο βόρειο Κόσοβο».
«Η Σερβία είναι κυρίαρχη χώρα και φυσικά προστατεύει τα δικαιώματα των Σέρβων που ζουν κοντά σε τόσο δύσκολες συνθήκες και φυσικά αντιδρά με σκληρότητα όταν αυτά τα δικαιώματα παραβιάζονται», πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Έχοντας πολύ στενές συμμαχικές σχέσεις, ιστορικές και πνευματικές σχέσεις με τη Σερβία, η Ρωσία παρακολουθεί πολύ στενά τι συμβαίνει, πώς γίνονται σεβαστά και διασφαλίζονται τα δικαιώματα των Σέρβων», σημείωσε επίσης ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Για περισσότερα από 20 χρόνια, το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί πηγή έντασης μεταξύ της Δύσης που υποστήριξε την ανεξαρτησία της και της Ρωσίας που υποστηρίζει τη Σερβία στις προσπάθειές της να εμποδίσει την ένταξη της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών.
Από τις 10 Δεκεμβρίου, οι Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο αντάλλαξαν πυρά με την αστυνομία και έστησαν περισσότερα από 10 οδοφράγματα μέσα και γύρω από τη Μιτρόβιτσα. Η ενέργειά τους ακολούθησε τη σύλληψη ενός πρώην Σέρβου αστυνομικού που κατηγορήθηκε για επίθεση σε αστυνομικούς που υπηρετούσαν.
Ωστόσο, σήμερα έγινε γνωστό σύμφωνα με εκπρόσωπο της δικαστικής αρχής ότι θα αποφυλακιστεί και θα τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό
Η Σερβία έθεσε τη Δευτέρα τα στρατεύματά της σε ύψιστη επιφυλακή. Αργά την Τρίτη, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε διάγγελμά του είπε ότι η Σερβία συνεχίζει να στηρίζει την ειρήνη και να επιδιώκει συμβιβασμό, ενώ επιθεώρησε τα σερβικά στρατεύματα κοντά στα σύνορα.
Το Κοσσυφοπέδιο με πληθυσμιακή πλειοψηφία τους Αλβανούς κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008 με την υποστήριξη της Δύσης, μετά τον πόλεμο του 1998-1999 στον οποίο το ΝΑΤΟ παρενέβη. Περίπου 50.000 Σέρβοι ζουν στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και αρνούνται να αναγνωρίσουν την κυβέρνηση ή το κράτος της Πρίστινα.
Η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, KFOR, δήλωσε την Τετάρτη ότι υποστηρίζει τον διάλογο μεταξύ όλων των μερών για την εκτόνωση της έντασης στο βόρειο τμήμα της χώρας.
«Είναι υψίστης σημασίας όλοι οι εμπλεκόμενοι να αποφεύγουν οποιαδήποτε ρητορική ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν εντάσεις και να κλιμακώσουν την κατάσταση», δήλωσε ο υποστράτηγος Angelo Michele Ristuccia. «Οι λύσεις θα πρέπει να αναζητηθούν μέσω του διαλόγου», πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις εντάσεις μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου και πρόσθεσε πως «αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στις προσπάθειες για την άρση των οδοφραγμάτων κατά μήκος των συνόρων τους».
Διαβάστε ακόμα:
Ένταση στο Κόσοβο: Σε πλήρη ετοιμότητα ο σερβικός στρατός - Νέα οδοφράγματα στη Μιτρόβιτσα
Γιατί πήρε πάλι φωτιά το Κόσοβο; - Ο ρόλος της Ρωσίας