Ο πρώην πρόεδρος Χοσέ Μαρία Φιγκέρες, 67 ετών, υποψήφιος του Κόμματος Εθνικής Απελευθέρωσης (PLN, κεντροαριστερά) στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Κόστα Ρίκα την Κυριακή, έχει πάρει καθαρό προβάδισμα έναντι των 24 αντιπάλων του, συγκεντρώνει το 27,28% των ψήφων μετά την καταμέτρηση του 77,64% των ψηφοδελτίων, σύμφωνα με την εθνική εφορευτική επιτροπή, το Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE).
Οδεύει να αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο, την 3η Απριλίου, με τον πρώην υπουργό Οικονομίας Ροδρίγο Τσάβες, διαφωνούντα που εγκατέλειψε τις τάξεις της απερχόμενης κυβέρνησης και ως αυτό το στάδιο συγκεντρώνει το 16,64% των ψήφων, ξεπερνώντας τον δεξιό ευαγγελικό ιεροκήρυκα Φαμπρίσιο Αλβαράδο Μουνιός (15,02%), ατυχήσαντα στο νήμα υποψήφιο που ηττήθηκε από τον νυν πρόεδρο Κάρλος Αλβαράδο το 2018.
Η Λινέτ Σαμπορίο, 61 ετών, πρώην αντιπρόεδρος (2002-2006), υποψήφια του Κόμματος Σοσιαλχριστιανικής Ενότητας (PUSC, κεντροδεξιά), κατατάσσεται τέταρτη, με μόλις το 12,46% των ψήφων· αναγνώρισε – με μισόλογα – την αποτυχία της. Οι δημοσκοπήσεις την ήθελαν φαβορί και στον επόμενο γύρο.
Θεωρείται δεδομένο πως κανένας από τους υποψήφιους δεν θα εξασφαλίσει το 40% και πλέον που απαιτείτο για να κερδίσει απευθείας, κατά συνέπεια θα οργανωθεί δεύτερος γύρος.
Αριθμός-ρεκόρ εικοσιπέντε υποψηφίων διεκδίκησε την Κυριακή την προεδρία στην Κόστα Ρίκα, μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής που γενικά φημίζεται για τη σταθερότητά της, την ποιότητα ζωής της και τον φυσικό της πλούτο και προσέλκυε εκατομμύρια ξένους τουρίστες κάθε χρόνο προτού ξεσπάσει η πανδημία του νέου κορονοϊού.
Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 06:00 και έκλεισαν στις 18:00 (σ.σ. τοπικές ώρες· στις 14:00 και στις 02:00 της Δευτέρας ώρες Ελλάδας αντιστοίχως). Στις κάλπες κλήθηκαν κάπου 3,5 εκατ. πολίτες που έχουν δικαίωμα συμμετοχής για να αναδείξουν τον επόμενο πρόεδρο και τα 57 μέλη του κοινοβουλίου.
Την παραμονή της ψηφοφορίας, το 31,8% παρέμενε αναποφάσιστο, σύμφωνα με μια τελευταία δημοσκόπηση, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο εκπλήξεων.
Η διαδικασία εκτυλίχθηκε «με ομαλό τρόπο», ωστόσο η αποχή έφθασε σχεδόν το 40%, επίπεδο άνευ προηγουμένου, σημείωσε το TSE.
Η Κόστα Ρίκα «είναι χώρα με ρωμαλέα δημοκρατία (...). Έχει χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράδειγμα για άλλα κράτη», σχολίασε η Ισαβέλ ντε Σάιντ Μάλο, η πρώην αντιπρόεδρος του Παναμά, που ηγήθηκε της αποστολής παρατηρητών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ).
Βαριά τιμωρία της απερχόμενης κυβέρνησης
Ο Γουέλμερ Ράμος, ο υποψήφιος του Κόμματος Δράσης των Πολιτών (PAC, κεντροαριστερά), της παράταξης που άσκησε την εξουσία στην Κόστα Ρίκα από το 2014 και μετά, δοκίμασε οδυνηρή έκπληξη, καθώς δεν συγκεντρώνει παρά το 0,66% των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί: έπεσε θύμα της θεαματικής τιμωρίας της απερχόμενης κυβέρνησης, η οποία καταγράφει αντιδημοτικότητα ρεκόρ.
Από τον πληθυσμό των περίπου πέντε εκατομμυρίων, «υπάρχει ενάμισι εκατομμύριο κόσμος που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και μισό εκατομμύριο που υπομένει ακραία φτώχεια», θύμισε ο κ. Φιγκέρες εξερχόμενος από το εκλογικό τμήμα όπου ψήφισε το πρωί της Κυριακής.
Η μικρή χώρα με το κολακευτικό προσωνύμιο της «Ελβετίας της Κεντρικής Αμερικής» είναι αντιμέτωπη με οξεία οικονομική κρίση, που επιδείνωσε η πανδημία του νέου κορονοϊού, και σκάνδαλα διαφθοράς εύρους άνευ προηγουμένου.
Η ανεργία, σε άνοδο εδώ και πάνω από μια δεκαετία, έφθασε το 14,4% το 2021, υποχωρώντας ανεπαίσθητα σε σύγκριση με το 2020, όταν μαινόταν η πανδημία.
Την περασμένη χρονιά, το 23% των πολιτών ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ το δημόσιο χρέος έφθασε το 70% του ΑΕΠ.
Υπουργοί, πρώην υπουργοί και δήμαρχοι ενεπλάκησαν εξάλλου την περασμένη χρονιά σε δύο υποθέσεις διαφθοράς, που αφορούσαν διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και δωροδοκίες για την ανάθεση συμβάσεων εκτέλεσης δημοσίων έργων αξίας εκατομμυρίων δολαρίων.
Τα σκάνδαλα κατάφεραν βαρύ πλήγμα στην αξιοπιστία και στη φήμη των πολιτικών στην Κόστα Ρίκα.