Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα εξήρε τη στάση της Γερμανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο την Πέμπτη, λέγοντας ότι η χώρα έχει αναλάβει πλέον ηγετικό ρόλο μετά την ένταση στις σχέσεις Βερολίνου-Κίεβου.
Σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, σύμφωνα με το Reuters, είπε ότι υπήρξαν θετικές αλλαγές, αφού η Γερμανία αποφάσισε να παραδώσει βαρέα όπλα στην Ουκρανία και να υποστηρίξει το εμπάργκο που έχει προτείνει η ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο μετά την πίεση των συμμάχων της.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κορυφαίου Ουκρανού διπλωμάτη, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης μια εμφάνιση στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G7, ο Κουλέμπα είπε ότι σχεδιάζει να ασκήσει πιέσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, καθώς και περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία και μια απάντηση στην επισιτιστική κρίση λόγω του πολέμου.
«Κρατήστε μας μια θέση στην ΕΕ»
«Ακούμε πολύ συχνά ότι η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και αυτήν την στιγμή είναι σημαντικό να γίνει κράτηση μίας θέσης» για την χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε λίγο μετά σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Δεν μιλάμε για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ το συντομότερο δυνατόν, αλλά είναι σημαντικό για μας να κρατήσετε αυτήν την θέση για την Ουκρανία», τόνισε ο Ντμίτρο Κουλέμπα στο δίκτυο ARD.
Το Κίεβο κατέθεσε αίτηση τον φάκελο της υποψηφιότητάς της στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 28 Φεβρουαρίου, τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, αλλά ορισμένες χώρες μέλη τηρούν επιφυλακτική στάση, ακόμη και για την χορήγηση του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία, επιδιώκοντας να αποφύγουν μία εσπευσμένη ένταξη.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Δευτέρα στο Βερολίνο ότι ενδεχομένως θα χρειασθούν δεκαετίες για την ένταξη στην ΕΕ μίας χώρας σαν την Ουκρανία και πρότεινε, εν αναμονή, να ενταχθεί σε μία «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα», η οποία θα μπορεί να περιλαμβάνει την Βρετανία, η οποία αποχώρησε το 2020 από την Ένωση. Η ιδέα υποστηρίζεται και από τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς.