Το Κρεμλίνο, σχολιάζοντας την επίσκεψη του επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου, δήλωσε την Τρίτη ότι οι προσπάθειες της Συμμαχίας να επεκτείνει την παρουσία της στην περιοχή είναι απίθανο να συμβάλουν στην επίτευξη σταθερότητας.
Ο Στόλτενμπεργκ ολοκλήρωσε την Τρίτη μια τριήμερη επίσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας είχε συνομιλίες με τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας και της Αρμενίας, οι οποίες προηγουμένως κυβερνούνταν από τη Μόσχα ως μέρος της Σοβιετικής Ένωσης.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Οι προσπάθειες του ΝΑΤΟ να επεκτείνει την επιρροή και την παρουσία του (στον Νότιο Καύκασο) είναι απίθανο να συμβάλλουν στη σταθερότητα].
Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι το Κρεμλίνο παρακολουθεί στενά την επίσκεψη του Στόλτενμπεργκ, αλλά ότι «τέτοιου είδους επαφές αποτελούν κυριαρχικό δικαίωμα των κρατών του Καυκάσου».
Αν και η Ρωσία ήταν παραδοσιακά η κυρίαρχη δύναμη στον Νότιο Καύκασο, τώρα ανταγωνίζεται για την επιρροή της εκεί με άλλους παίκτες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, του Ιράν και της Δύσης.
Η Γεωργία, της οποίας οι αποσχισθείσες περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας φρουρούνται από ρωσικά στρατεύματα, έχει από καιρό δηλώσει την πρόθεσή της να γίνει τελικά μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ το Αζερμπαϊτζάν έχει στενούς δεσμούς με την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ.
Η Αρμενία, μέχρι πρόσφατα ο στενότερος σύμμαχος της Ρωσίας στον Νότιο Καύκασο, είδε τους δεσμούς της με τη Μόσχα να να μπαίνουν στον πάγο τα τελευταία χρόνια, καθώς το Ερεβάν θεωρεί ως αποτυχία της Ρωσίας να υπερασπιστεί την Αρμενία από το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν.
Αν και η Αρμενία παραμένει συμβατικός σύμμαχος της Ρωσίας, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν υποστηρίζει τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία και έχει στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στο Κίεβο, προκαλώντας την οργή της Ρωσίας.
Στο Ερεβάν την Τρίτη, ο Στόλτενμπεργκ επαίνεσε τον φιλοδυτικό πρωθυπουργό της χώρας Νικολ Πασινιάν για την «αλληλεγγύη» του προς την Ουκρανία.