Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι βλέπει κινδύνους για πιθανές προβοκάτσιες στη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, δύο υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αποσχισθείσες περιοχές της Γεωργίας, μετά από μέρες διαδηλώσεων στην Τιφλίδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων» και αμερικανικό «δάκτυλο».
Το κοινοβούλιο της Γεωργίας απέρριψε την Παρασκευή σχετικό νομοσχέδιο που είχε προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους της Τιφλίδας για τρεις συνεχόμενες μέρες.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την Παρασκευή ότι η Μόσχα παρακολουθεί την κατάσταση «με ανησυχία», ενώ σχολίασε και την στάση της γεωργιανής Προέδρου Σαλομέ Ζουραμπιτσβίλι.
«Δεν απευθύνεται από τη Γεωργία στους Γεωργιανούς. Απευθύνεται από την Αμερική. Και κάποιο ορατό χέρι προσπαθεί να προσθέσει και πάλι ένα αντιρωσικό στοιχείο εδώ».
Αυτή η διατύπωση απηχεί την διατύπωση του Πεσκόφ από προηγούμενο μπρίφινγκ μες στην εβδομάδα. Αφού ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας είπε ότι «αόρατο χέρι» παρέτεινε τον πόλεμο στην Ουκρανία και ο εκπρόσωπο του Κρεμλίνου είπε ότι το χέρι στο οποίο αναφερόταν ήταν προφανώς αυτό της Ουάσινγκτον.
Πολιτικό χάσμα
Νωρίτερα την Παρασκευή, το κυβερνών κόμμα της Γεωργίας ανακοίνωσε ότι αποσύρει το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο το οποίο είχε καταδικαστεί ως εμπνευσμένο από παρόμοιο ρωσικό νόμο και αντιπροσώπευε αυταρχική στροφή στη χώρα.
Το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «θα αποσύρει άνευ όρων το νομοσχέδιο που υποστηρίξαμε χωρίς καμία επιφύλαξη». Επικαλέστηκε την ανάγκη να μειωθεί η «αντιπαράθεση» στην κοινωνία.
Το κοινοβούλιο της Γεωργίας ενέκρινε την Τρίτη σε πρώτη ανάγνωση νόμο, ο οποίος απαιτεί από κάθε οργάνωση που λαμβάνει πάνω από το 20% της χρηματοδότησής της από το εξωτερικό να εγγράφεται ως «ξένος πράκτορας», διαφορετικά θα της επιβάλλονται σημαντικά πρόστιμα.
Το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» λέει ότι έχει ως πρότυπο την αμερικανική νομοθεσία που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1930. Οι επικριτές του, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της χώρας Σαλόμε Ζουραμπισβίλι, λένε ότι θυμίζει τον ρωσικό νόμο που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο για να πατάξει τη διαφωνία.
Το θέμα είχε βαθύνει το χάσμα μεταξύ του κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο», το οποίο ηγείται της κυβέρνησης και έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, και της προέδρου Ζουραμπισβίλι, φιλοευρωπαίας που έχει απομακρυνθεί από το κόμμα από τότε που εξελέγη με την υποστήριξή του το 2018.
Διαβάστε επίσης:
Γεωργία: Αποσύρεται το νομοσχέδιο που χαρακτηρίστηκε «ρωσικός νόμος»
Σκηνές Κιέβου του 2013 στη Γεωργία