Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι υπάρχουν ακόμη «πολλά ερωτήματα» σχετικά με τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν σχέδια για συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Η Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία διαμεσολαβήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο, αποσκοπούσε στην αποτροπή παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, επιτρέποντας την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών που έχουν μπλοκαριστεί από τη ρωσική εισβολή από τρία ουκρανικά λιμάνια.
Η συμφωνία παρατάθηκε για 120 μέρες τον Νοέμβριο και πρόκειται να ανανεωθεί εκ νέου στις 18 Μαρτίου. Ωστόσο, δεν μπορεί να ανανεωθεί αν η Ρωσία φέρει αντιρρήσεις και η Μόσχα έχει ήδη δηλώσει ότι δεν είναι ικανοποιημένη για τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται η συμφωνία.
«Υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα σχετικά με τους τελικούς αποδέκτες, ερωτήματα σχετικά με το πού πηγαίνει το μεγαλύτερο μέρος των σιτηρών. Και φυσικά, τα ερωτήματα σχετικά με το δεύτερο μέρος των συμφωνιών είναι γνωστά σε όλους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ρωσία: Τα σιτηρά καταλήγουν σε «πλούσιες χώρες»
Η Ρωσία έχει διαμαρτυρηθεί στο παρελθόν υποστηρίζοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος των ουκρανικών σιτηρών που εξάγονται στο πλαίσιο της συμφωνίας πηγαίνει σε πλούσιες χώρες. Το «δεύτερο μέρος» της συμφωνίας αναφέρεται σε μνημόνιο κατανόησης με τα Ηνωμένα Έθνη, το οποίο διευκολύνει τις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων.
Οι γεωργικές εξαγωγές της Ρωσίας δεν έχουν τεθεί ρητά στο στόχαστρο των δυτικών κυρώσεων, αλλά η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι περιορισμοί στις πληρωμές, την εφοδιαστική και την ασφαλιστική βιομηχανία της αποτελούν «εμπόδιο» για να μπορέσει να εξάγει τα δικά της σιτηρά και λιπάσματα.
Συνάντηση Ζελένσκι - Γκουτέρες
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Γκουτέρες συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο την Τετάρτη για να συζητήσουν την παράταση της συμφωνίας, ενώ κορυφαίος εμπορικός αξιωματούχος του ΟΗΕ πρόκειται να συναντηθεί με ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους στη Γενεύη την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η Ουκρανία έχει μέχρι στιγμής εξάγει περισσότερους από 23 εκατομμύρια τόνους κυρίως καλαμποκιού και σιταριού στο πλαίσιο της συμφωνίας. Οι κυριότεροι πρωταρχικοί προορισμοί των αποστολών ήταν η Κίνα, η Ισπανία, η Τουρκία, η Ιταλία και οι Κάτω Χώρες.