Εκατοντάδες κορίτσια σε σχολεία στο Ιράν έχουν δεχτεί επιθέσεις με «ήπιο δηλητήριο» τους τελευταίους μήνες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας. Κάποιοι πολιτικοί υποστηρίζουν ότι οι επιθέσεις συνδέονται με θρησκευτικές οργανώσεις που αντιτίθενται στην εκπαίδευση των κοριτσιών.
Οι επιθέσεις έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή για τους κληρικούς ηγέτες του Ιράν, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολύμηνες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο νεαρής Ιρανής, την οποία είχε συλλάβει η Αστυνομία Ηθών, η οποία είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή των αυστηρών ενδυματολογικών κανόνων που επιβάλλονται στη χώρα.
Επιθέσεις σε τουλάχιστον 30 σχολεία
Επιθέσεις με δηλητήριο έχουν καταγραφεί σε περισσότερα από 30 σχολεία και σε τουλάχιστον τέσσερις πόλεις από τον περασμένο Νοέμβριο, ωθώντας γονείς να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπήρξαν αναφορές σε νοσηλευόμενες μαθήτριες, οι οποίες έκαναν λόγο για ποικίλα συμπτώματα όπως ναυτία και ταχυπαλμίες.
«Η έρευνα για την πηγή του ήπιου δηλητηρίου... και για το αν πρόκειται για σκόπιμη κίνηση δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του υπουργείου μου», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Μπαχράμ Αϊνολάχι, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ο αναπληρωτής του, Γουνές Πανάι, δήλωσε την Κυριακή ότι «διαπιστώθηκε πως κάποιοι επιδιώκουν να κλείσουν τα σχολεία, ιδίως τα σχολεία των κοριτσιών», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Σχολείο αγοριών έγινε στόχος στην πόλη Μπορουτζέρντ, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Οι έρευνες για τους δράστες των επιθέσεων επικεντρώνονται σε σκληροπυρηνικές ομάδες που λειτουργούν ως αυτοανακηρυγμένοι θεματοφύλακες του Ισλάμ.
Τρομοκράτηση γυναικών
Το 2014, ο κόσμος κατέβηκε στους δρόμους της πόλης Ισφαχάν μετά από κύμα επιθέσεων με οξύ, οι οποίες φαίνεται ότι είχαν ως στόχο την τρομοκράτηση γυναικών που παραβίαζαν τον αυστηρό ισλαμικό κώδικα ένδυσης της χώρας.
«Αν οι δράστες των επιθέσεων με οξύ είχαν εντοπιστεί και τιμωρηθεί τότε, σήμερα καμία ομάδα αντιδραστικών δεν θα είχε συστήσει συμμορία με στόχο τα αθώα κορίτσια μας στα σχολεία», έγραψε στο Twitter ο μεταρρυθμιστής πολιτικός Αζάρ Μανσούρι.
Ανώτεροι κληρικοί, βουλευτές και πολιτικοί έχουν επικρίνει την κυβέρνηση για την αποτυχία της να βάλει τέλος στις επιθέσεις με δηλητήριο, καθώς και για την παράθεση αντιφατικών αιτιών σχετικά με την προέλευσή τους, ενώ κάποιοι προειδοποιούν ότι η απογοήτευση θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω διαμαρτυρίες.
Σε εξέλιξη βρίσκεται δικαστική έρευνα για τις υποθέσεις δηλητηρίασης, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.