Η Κύπρος ανακαλεί την υπηκοότητα που χορηγήθηκε με το νόμο περί της «χρυσής βίζας» από τέσσερις Ρώσους ολιγάρχες και των μελών των οικογενειών τους (συνολικά 21 φυσικά πρόσωπα), σύμφωνα με δημοσίευμα του κυπριακού «Φιλελεύθερου» όπως είχαν προαναγγείλει στις 7 Απριλίου κυβερνητικές πηγές και είχε μεταδώσει το Reuters, στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχει επιβληθεί από την ΕΕ στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική ιστοσελίδα του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου (philenews.com) η κυβέρνηση αποφάσισε να ανακαλέσει τα διαβατήρια των Μιχαήλ Γκουτσερίεφ, Αλεξάντερ Πονομαρένκο, Βαντίμ Μόσκοβιτς και Αλεξέι Κουζμίτσεφ και των 17 μελών των οικογενειών τους, καθώς οι εν λόγω Ρώσοι ολιγάρχες συμπεριλήφθηκαν στη λίστα κυρώσεων της Κομισιόν λόγω διασυνδέσεων τους με το Κρεμλίνο.
Όπως αναφέρεται:
- Ο Μιχαήλ Γκουτσερίεφ είναι ένας εξέχων Ρώσος επιχειρηματίας με ενδιαφέροντα για την ενέργεια, την ποτάσα και τη φιλοξενία της Λευκορωσίας και του δόθηκε η κυπριακή υπηκοότητα τον Οκτώβριο του 2013. ίναι παλιός φίλος του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο
- Ο Αλεξάντερ Πονομαρένκο είναι ο πρόεδρος του διεθνούς αεροδρομίου Sheremetyevo. Απέκτησε την κυπριακή υπηκοότητα τον Μάιο του 2016. Πιστεύεται ότι έχει δεσμούς με τον Πούτιν και τον αποσχισμένο ηγέτη της «Δημοκρατίας της Κριμαίας», Σεργκέι Ακσιόνοφ.
- Ο Βαντίμ Μόσκοβιτς είναι ένας από τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες στη Ρωσία και με έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον στην Κύπρο, έλαβε το κυπριακό διαβατήριό του τον Φεβρουάριο του 2017. Είναι ιδιοκτήτης της Granada Capital Cy και της Ros Agro Plc στην Κύπρο, καθώς και πρόεδρος του Ομίλου Rusagro
- Ο Αλεξέι Κουζμίτσεφ πιστεύεται ότι είναι στενός φίλος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και σύμφωνα με το Forbes, είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, αξίας περίπου 8,8 δισ. ευρώ. Του δόθηκε κυπριακό διαβατήριο τον Φεβρουάριο του 2019.
Σύμφωνα με το Reuters η Κύπρος έδωσε υπηκοότητα σε 2.886 Ρώσους, ανάμεσά τους επενδυτές και τις οικογένειές τους, για μια περίοδο από το 2007 έως τον Αύγουστο του 2020.
Ήταν μεταξύ 6.779 ατόμων που έλαβαν υπηκοότητα για επένδυση τουλάχιστον 2 εκατομμυρίων ευρώ. Μια μεταγενέστερη εξεταστική επιτροπή διαπίστωσε ότι το σύστημα λειτουργούσε σε νομικό κενό για περισσότερο από μια δεκαετία χωρίς επαρκή εποπτεία.
Περισσότερα από τα μισά διαβατήρια εκδόθηκαν παράνομα, είπε η Επιτροπή. Τον Οκτώβριο, οι αρχές δήλωσαν ότι θα ανακαλούσαν τα διαβατήρια 45 ατόμων, όπως μετέδωσε το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.