Κύπρος: Σχέδια για κατασκευή μεγάλης ναυτικής βάσης
Shutterstock
Shutterstock

Κύπρος: Σχέδια για κατασκευή μεγάλης ναυτικής βάσης

Τον γεωπολιτικό της ρόλο προσπαθεί να ενισχύσει η Κύπρος, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προσπάθειας για αύξηση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Άμυνας, Βασίλη Πάλμα, με την κατασκευή μιας νέας μεγάλης ναυτικής βάσης κατά μήκος της νότιας ακτής της ανατολικής Μεσογείου.

Ειδικότερα, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου διαμήνυσε την Τετάρτη (17/07), ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για την κατασκευή μιας μεγάλης ναυτικής βάσης στη νότια ακτή της ανατολικής Μεσογείου, ικανή να φιλοξενήσει μεγάλα πλοία από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλα κράτη για την πραγματοποίηση διαφόρων αποστολών, συμπεριλαμβανομένων των παραδόσεων ανθρωπιστικής βοήθειας στην ταραχώδη περιοχή της Μέσης Ανατολής».

Ο Βασίλης Πάλμας τόνισε ότι, «ο πρόσφατα ενισχυμένος γεωπολιτικός ρόλος της Κύπρου ως το πλησιέστερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μέση Ανατολή δικαιολογεί τη δημιουργία υποδομής που μπορεί να υποστηρίξει πολιτικές που αφορούν την περιοχή».

Η Κύπρος αποτέλεσε τους τελευταίους μήνες το σημείο για τη συλλογή και την παράδοση της δωρεάς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Η βοήθεια αποστέλλεται από το λιμάνι της Λάρνακας στο παλαιστινιακό έδαφος αφού διεξαχθεί έλεγχος ασφαλείας.

Ο Πάλμας είπε ότι η κατασκευή της βάσης θα «συμβάλει αποφασιστικά» στην εφαρμογή της πολιτικής στην περιοχή.

«Η Ελλάδα θα συνεισφέρει τεχνική τεχνογνωσία»

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα συνεισφέρει τεχνική τεχνογνωσία στο έργο, ενώ η πραγματική κατασκευή θα βασιστεί στη μελέτη εμπειρογνωμόνων που θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες. Η ναυτική βάση θα κατασκευαστεί σε μια υπάρχουσα ναυτική εγκατάσταση περίπου 25 χιλιόμετρα ανατολικά της παραλιακής πόλης της Λεμεσού».

Σύμφωνα με το sigmalive.com, o υπουργός Άμυνας σχολίασε και τις δηλώσεις του απερχόμενου βρετανού διοικητή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, για το ενδεχόμενο δημιουργίας επικίνδυνων καταστάσεων στη νεκρή ζώνη, λέγοντας ότι «η προσέγγιση του βρετανού επιτελάρχη είναι αυτή της πολιτικής ίσων αποστάσεων, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία πάντοτε διατηρεί αμυντική διάταξη των δυνάμεων της, οφείλοντας, πάντοτε, να προστατεύει την κυριαρχία της».