Δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Λευκορωσία ενέκρινε το νέο Σύνταγμα που προβλέπει μεταξύ άλλων την φιλοξενία πυρηνικών όπλων, αλλά και ρωσικών δυνάμεων στη χώρα. Το δημοψήφισμα πυροδότησε αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις, ενώ τουλάχιστον 290 άτομα συνελήφθησαν, δήλωσαν ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σύμφωνα με το Reuters οι Λευκορώσοι ψήφισαν η χώρα τους να πάψει να είναι αποπυρηνικοποιημένη ζώνη για πρώτη φορά από τότε που η χώρα τα παράτησε μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.
Τα ρωσικά πρακτορεία επικαλούνται την κεντρική εκλογική επιτροπή της Λευκορωσίας ότι το 65,2% όσων συμμετείχαν ψήφισαν υπέρ. Το αποτέλεσμα ήταν ελάχιστη έκπληξη, δεδομένης της αυστηρά ελεγχόμενης διακυβέρνησης του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, αναφέρει το Reuters..
Η Δύση έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο μιας σαρωτικής καταστολής των εγχώριων αντιπάλων της κυβέρνησης. Σύμφωνα με ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από την Κυριακή, υπήρχαν περισσότεροι από χίλιοι πολιτικοί κρατούμενοι στη Λευκορωσία.
Το δημοψήφισμα πυροδότησε αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις. Τουλάχιστον 290 άτομα συνελήφθησαν, δήλωσαν ακτιβιστές για τα δικαιώματα.
Οι διαδηλώσεις είχαν καταπνιγεί σε μεγάλο βαθμό στη Λευκορωσία αφού ο Λουκασένκο εξαπέλυσε μια βίαιη καταστολή των διαφωνούντων κατά της 28χρονης διακυβέρνησής του. Μαζικές διαδηλώσεις είχαν ξεσπάσει το 2020 μετά από αμφισβητούμενες εκλογές που οι αντίπαλοι λένε ότι νοθεύτηκε από τον Λουκασένκο.
Την Κυριακή, μιλώντας σε εκλογικό κέντρο, ο Λουκασένκο είπε ότι μπορεί να ζητήσει από τη Ρωσία να επιστρέψει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία. «Εάν εσείς (η Δύση) μεταφέρετε πυρηνικά όπλα στην Πολωνία ή τη Λιθουανία, στα σύνορά μας, τότε θα απευθυνθώ στον Πούτιν για να επιστρέψει τα πυρηνικά όπλα που έδωσα χωρίς όρους», είπε ο Λουκασένκο.
Ο Λουκασένκο στράφηκε στη Ρωσία μετά τις διαδηλώσεις του 2020, εξασφαλίζοντας δάνεια που αντιστάθμισαν την επίδραση των δυτικών κυρώσεων.
Η αντίπαλός του στην ψηφοφορία του 2020, η εξόριστος ηγέτης της αντιπολίτευσης Σβιατλάνα Τσιχανουσκάγια, είχε καλέσει τους Λευκορώσους να χρησιμοποιήσουν την ψήφο για να διαμαρτυρηθούν κατά της εισβολής.
Σε βίντεο και φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στα εκλογικά τμήματα στο Μινσκ και σε άλλες πόλεις για να διαμαρτυρηθούν.
"Υπάρχουν λίγα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε τώρα, με όλο αυτόν τον τρόμο και τη φρίκη στην οποία ζούμε. Αλλά δεν θα συγχωρούσα τον εαυτό μου αν δεν προσπαθούσα να κάνω κάτι", είπε η Έλενα, 45. Αρνήθηκε να δώσει περισσότερες προσωπικές πληροφορίες για λόγους ασφαλείας.
Το Σύνταγμα δίνει επίσης ισόβια ασυλία από δίωξη στον πρόεδρο μόλις αποχωρήσει από την εξουσία.