Μετά από ένα ακόμα σαββατοκύριακο άκαρπων συνομιλιών σχετικά με το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και οι ηγέτες των Δημοκρατικών «κάθονται» εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας. Παρόλα αυτά το βασικό ζήτημα παραμένει η τιθάσευση του κορονοϊου ο οποίος δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.
Οι νέες συζητήσεις, έρχονται με τις δύο πλευρές, τον Λευκό Οίκο μαζί με τους Ρεπουμπλικάνους από τη μια και τους Δημοκρατικούς από την άλλη, να αναγνωρίζουν εκ των προτέρων ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα τους. Εν τούτοις, ο χρόνος λειτουργεί πιεστικά για όλους και κυρίως για εκατομμύρια Αμερικανούς.
"Δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση στο εγγύς μέλλον", δήλωσε ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου Μαρκ Μεντοουζ την Κυριακή σε συνέντευξή του στο "Face the Nation".
Ο ηγέτης της μειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σουμερ από τη Νέα Υόρκη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι "υπάρχουν σημαντικές διχασμοί που παραμένουν. Υπάρχουν πολλά πράγματα στα οποία εξακολουθούμε να διαφωνούμε αλλά ελπίζω κάποια στιγμή να καταλήξουμε σε συμφωνία".
Η βασικότερη διαφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι η επέκταση του βοηθήματος ανεργίας, το οποίο έληξε στα τέλη Ιουλίου, αφήνοντας περίπου 30 εκατομμύρια Αμερικανούς χωρίς τα 600 αναγκαία δολάρια ανά εβδομάδα. Οι Ρεπουμπλικάνοι οι οποίοι είχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους, αντιπροτείνουν το βοήθημα να μειωθεί στα 200 δολάρια και η αναπλήρωση του μισθού να φτάσει το 70%. Πολλά μέλη του κόμματος θεωρούν ότι τα 600 δολάρια αποτρέπουν πολλούς ανθρώπους από το να αναζητήσουν εργασία. Πριν λίγες μέρες πάντως, οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας κατέθεσαν τη δική τους πρόταση η οποία δεν υπερβαίνει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια και θα είναι εν ολίγοις σαφώς κατώτερο από τη δέσμη μέτρων ύψους 3 τρισεκατομμυρίων που ζητούν οι Δημοκρατικοί.
Τα μοναδικά σημεία σύγκλισης είναι η αποστολή εκ νέου επιταγών ύψους 1,200 δολαρίων σε εκατομμύρια νοικοκυριά τα οποία πλήττονται βαριά από την πανδημία του κορονοϊου καθώς και η επιμήκυνση του ομοσπονδιακού μορατόριουμ για έξωση καταστηματαρχών.
Την ίδια ώρα, τα στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και πρόεδροι των πολιτειακών FED του Ντάλας και της Μινεάπολις θεωρούν ότι βασικό μέλημα είναι καταρχήν, ο έλεγχος του κορονοϊου. Ο Ρόμπερτ Καπλαν, πρόεδρος της Fed του Ντάλας υποστήριξε ότι η αντιμετώπιση του κορονοϊού είναι το πιο σημαντικό ζήτημα για την οικονομία αυτή τη στιγμή, ενώ ο ομόλογός του Νιλ Κασκαρι από τη Μινεάπολις εξέφρασε ανάλογη άποψη.
Ο Κασκαρι πρόσθεσε μάλιστα ότι το δημοσιονομικό χάσμα που θα προκύψει από ένα νέο πακετο στήριξης της οικονομίας, μπορεί να χρηματοδοτηθεί χωρίς η χώρα να βασίζεται στον εξωτερικό δανεισμό δεδομένων των πόρων που εξοικονομούν οι Αμερικανοί.
"Όσοι Αμερικανοί εξακολουθούν να εργάζονται διαθέτουν πολύ περισσότερα χρήματα, γιατί δεν πηγαίνουν σε εστιατόρια ή κινηματογραφικές αίθουσες ή διακοπές" δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, αναφερόμενους στα περιοριστικά μέτρα που παραμένουν σε ισχύ σε πολλές αμερικανικές πολιτείες.