Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν κυρώσεις εναντίον του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ευθυγραμμισμένες με την απόφαση των Ευρωπαίων συμμάχων τους.
Επίσης, αμερικανικές κυρώσεις προβλέπονται και για άλλα μέλη της ρωσικής εθνικής ομάδας ασφαλείας. Σε αντίθεση με τις κυρώσεις της ΕΕ και της Βρετανίας, που δεν θα περιλαμβάνουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Τζέιν Ψάκι, οι αμερικανικές κυρώσεις θα αφορούν και απαγόρευση ταξιδιών.
Σύμφωνα με την Τζ. Ψάκι, τις επόμενες ώρες θα γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τις αμερικανικές κυρώσεις.
Νωρίτερα, η ΕΕ είχε αποφασίσει το «πάγωμα» των ευρωπαϊκών περιουσιακών στοιχείων Πούτιν-Λαβρόφ, στέλνοντας ένα «πολιτικά σημαντικό μήνυμα», καθώς οι μόνοι ηγέτες στους οποίους είχαν επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τώρα ήταν ο πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ και ο Αλεξάντερ Λουκασένκο της Λευκορωσίας, σύμφωνα με το Reuters.
«Τώρα βάζουμε στη λίστα τον πρόεδρο Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ επίσης», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ καθώς συμφώνησε με τους ομολόγους της στην ΕΕ για τις νέες κυρώσεις.
Ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι αν και οι Ρώσοι ηγέτες μπορεί να μην έχουν εκτεταμένα περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη, η κίνηση εναντίον τους προσωπικά ήταν «ένα πολιτικά σημαντικό μήνυμα».
Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφερε ότι ο τελευταίος γύρος κυρώσεων θα μπορούσε να ακολουθηθεί από έναν τρίτο, αν και αυτό θα γίνει μόνο εάν χρειαστεί.
Νωρίτερα την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντομίρ Ζελένσκι προέτρεψε την Ευρώπη να ενεργήσει πιο γρήγορα και δυναμικά για την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα.
Τζόνσον: Είναι αναγκαίες «περισσότερες κυρώσεις»
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και οι σύμμαχοί του στη Βόρεια Ευρώπη συμφώνησαν σήμερα πως «περισσότερες κυρώσεις» είναι αναγκαίες σε βάρος της Μόσχας, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, που θα στοχοθετούν κυρίως «το στενό περιβάλλον» του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, έγινε γνωστό από την Ντάουνινγκ Στριτ.
Κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης μεταξύ του Τζόνσον και των συμμάχων του της ομάδας Joint Expeditionary Force (JEF), που συγκεντρώνει δέκα κράτη, μεταξύ αυτών τις χώρες της Βαλτικής, «οι ηγέτες συμφώνησαν πως περισσότερες κυρώσεις είναι αναγκαίες, οι οποίες θα επικεντρώνονται κυρίως στο στενό περιβάλλον του προέδρου Πούτιν», είπε ένας εκπρόσωπος τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ.
«Μεγαλύτερη στήριξη πρέπει να παρασχεθεί στην Ουκρανία επειγόντως», επισήμανε ο Μπόρις Τζόνσον. «Οι επιβλαβείς ενέργειες του προέδρου Πούτιν δε θα μπορούν ποτέ να εξομαλυνθούν ούτε η επίθεσή του εναντίον της Ουκρανίας να γίνει δεκτή ως ένα τετελεσμένο γεγονός», τόνισε.
Ιδρυθείσα το 2012, η JEF συγκεντρώνει χώρες μέλη του ΝΑΤΟ (Δανία, Εσθονία, Ισλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία και Βρετανία) και χώρες που δεν είναι μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (Φινλανδία και Σουηδία). Επικεντρώνεται στην ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Αρκτική, τον Βόρεια Ατλαντικό και τη Βαλτική Θάλασσα.