Η πυροσβεστική έθεσε υπό έλεγχο χθες Τετάρτη γιγαντιαία πυρκαγιά η οποία ξέσπασε την Τρίτη στο μεγαλύτερο πευκοδάσος του Λιβάνου, χώρας όπου η βαθιά οικονομική κρίση έχει μειώσει δραστικά τις δυνατότητες του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίζει καταστροφές αυτού του είδους. Ελικόπτερα του στρατού, εθελοντές και πυροσβέστες προσπαθούσαν από την Τρίτη το βράδυ να σβήσουν τη φωτιά στην περιφέρεια Ντινίγια (βόρεια).
Έπειτα από πολύωρες προσπάθειες υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, η φωτιά «τέθηκε υπό έλεγχο, όμως η περιοχή που επλήγη παραμένει υπό παρακολούθηση, για να αποτραπεί η εκδήλωση νέας πυρκαγιάς», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Περιβάλλοντος Νάσερ Γιασίν, ο οποίος μετέβη στην περιοχή. «Θα πάμε με τα πόδια στο δάσος (...) για να σιγουρευτούμε ότι η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο», εξήγησε ο Χαμάντ Χαμντάν, μέλος της Πολιτικής Προστασίας.
Νωρίτερα χθες, φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε δύο ελικόπτερα του στρατού να ψάχνουν νερό σε λεκάνη της ορεινής περιοχής για να πάνε να κάνουν ρίψεις στις περιοχές που φλέγονταν. Ο υπουργός Περιβάλλοντος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να οφειλόταν σε «εσκεμμένη» ενέργεια, δηλαδή για εμπρησμό. Τοπικός αξιωματούχος μίλησε για πολλαπλασιασμό των περιπτώσεων υλοτομίας χωρίς άδεια στο δάσος τα τελευταία χρόνια.
Ο Λίβανος πλήττεται από οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου, που παραλύει τις δυνατότητες του κρατικού μηχανισμού ως προς την κατάσβεση πυρκαγιών, που πολλαπλασιάστηκαν τα τελευταία χρόνια, ιδίως εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Οι πυρκαγιές προκαλούν οργή στους οικολόγους, που προειδοποιούν εναντίον του κινδύνου να καταστραφεί ό,τι απομένει από τους φυσικούς θησαυρούς της μικρής χώρας της Μέσης Ανατολής.
Τον Ιούλιο του 2021, πέρασαν αρκετά 24ωρα προτού τεθούν υπό έλεγχο φωτιές που σάρωσαν πευκοδάση στον βορρά, προκαλώντας έναν θάνατο και εκτοπίζοντας κατοίκους. Το φθινόπωρο του 2019, ο Λίβανος δοκιμάστηκε από καταστροφικές δασικές πυρκαγιές νότια της πρωτεύουσας.
Εκατοντάδες χιλιάδες Λιβανέζοι κατέβηκαν στους δρόμους μερικές εβδομάδες αργότερα, συμμετείχαν σε κίνημα αμφισβήτησης με κεντρικό αίτημα να φύγει η πολιτική ελίτ, την οποία κατηγόρησαν για διαφθορά και ανικανότητα.