Στην εμβάθυνση των «αδελφοκτόνων» διαφορών στον ορθόδοξο κόσμο μετά την εισβολή στην Ουκρανία και στη θέση του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου, που κινδυνεύει να αποδυναμώσει το Πατριαρχείο Μόσχας, αναφέρεται στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Libération.
Σε ειδικό αφιέρωμά της στις θρησκείες στη μετασοβιετική εποχή, η Libération σημειώνει ότι «το όραμα δεν είναι μόνο εδαφικό, καθώς στο εθνικιστικό όραμα η Ορθοδοξία είναι η βάση της ρωσικής ταυτότητας και ο Πούτιν έχει σαφώς δημιουργήσει μια συνέχεια μεταξύ κομμουνισμού και χριστιανισμού.
«Για τον Πούτιν», όπως τονίζει, «στην πραγματικότητα είναι ζήτημα εργαλειοποίησης της θρησκείας, μιας ιδεολογίας μεταξύ άλλων, ενώ για τον ίδιο δεν είναι γνωστό, ότι είναι πεπεισμένος χριστιανός».
Κατά την εφημερίδα, ο Πατριάρχης Κύριλλος, ακόμα κι αν τάχθηκε υπέρ του πολέμου στην Ουκρανία δεν ανήκει στον κύκλο που έχει άμεση επιρροή στο Ρώσο πρόεδρο, ενώ ίσως, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, να γνώρισε μια περίοδο απομάκρυνσης το 2014, κατά την προσάρτηση της Κριμαίας, καθώς παρέμεινε σιωπηλός, ανυπομονώντας να διατηρήσει την Εκκλησία του στην Ουκρανία.
Ωστόσο, κατά την εφημερίδα, ο πόλεμος υπό τον Πούτιν κινδυνεύει, μακροπρόθεσμα, να αποδυναμώσει τo Πατριαρχείο της Μόσχας, για το οποίο η Ουκρανία είναι ένα έδαφος που μετράει συμβολικά, εδαφικά αλλά και οικονομικά, ως προς τον αριθμό των ενοριών και των ιερέων του. Κατά την εφημερίδα, η ύπαρξη σημαντικού αριθμού επισκόπων ουκρανικής καταγωγής θα μπορούσε να δημιουργήσει δυσκολίες στο εσωτερικό του πατριαρχείου.
Ήδη, όπως σημειώνει, έχουν εμφανιστεί πάνω από 300 ιερείς που αντιτίθενται στον πόλεμο, ζητώντας με ανοιχτή επιστολή τον τερματισμό των εχθροπραξιών. «Λαμβάνοντας θέση υπέρ του επιτιθέμενου, ο Κύριλλος θα χάσει ένα μεγάλο μέρος της εξουσίας του στον Ορθόδοξο κόσμο», υπογραμμίζει η εφημερίδα.