Λύσεις «αλά Ελλάδα» φαίνεται να υιοθετεί η νέα γερμανική κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικονομική επιβράδυνση και την άνοδο του AfD. Αυτό, καθώς τα μέτρα που περιλαμβάνει η προγραμματική συμφωνία για τη συγκρότηση κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), παραπέμπουν στις ελληνικές μεταρρυθμίσεις της τελευταίας πενταετίας. Αφορούν στα εργασιακά, τα φορολογικά κίνητρα, την επιδοματική πολιτική και τις κοινωνικές δομές.
Ειδικότερα, αναφορικά με τα εργασιακά, ο μεγάλος συνασπισμός προτείνει ευέλικτη εβδομαδιαία διευθέτηση του χρόνου εργασίας – ένα μοντέλο όμοιο με τη μεταρρύθμιση που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα το 2021, όταν δόθηκε στους εργαζόμενους το δικαίωμα να διαμορφώνουν το πρόγραμμά τους με ισοδύναμες ώρες μέσα στην εβδομάδα. Παράλληλα, η Γερμανία προσανατολίζεται στην υποχρεωτική ηλεκτρονική καταγραφή των εργατοωρών χωρίς γραφειοκρατία, θυμίζοντας την ελληνική ψηφιακή κάρτα εργασίας.
Φορολογικά κίνητρα για υπερωρίες και συνταξιούχους
Συγκεκριμένα, το Βερολίνο προβλέπει μη φορολόγηση των υπερωριών, ακολουθώντας τη νομοθεσία που θέσπισε πρόσφατα η Ελλάδα για απαλλαγή από εισφορές στις προσαυξήσεις υπερεργασίας και νυχτερινής εργασίας. Επίσης, στοχεύει στη στήριξη των εργαζόμενων συνταξιούχων με αφορολόγητο 2.000 ευρώ στις αποδοχές τους – ανάλογο μέτρο με αυτό που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα το 2023, καταργώντας την περικοπή 30% στη σύνταξη για όσους παραμένουν ενεργοί στην αγορά εργασίας.
Όσο για τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις κατά μία μονάδα ετησίως από το 2028 θυμίζει την ταχύτερη εφαρμογή που έγινε στην Ελλάδα, μειώνοντας τον συντελεστή από το 28% στο 22% μέσα σε τρία χρόνια.
Επιδοματική πολιτική και κοινωνικές δομές
Αναφορικά με την κοινωνική πολιτική, η γερμανική συμφωνία προωθεί αυστηρότερους ελέγχους στην καταβολή επιδομάτων, ιδίως του επιδόματος ανεργίας, με ποινές για όσους απορρίπτουν συνεχώς κατάλληλες θέσεις εργασίας. Η προσέγγιση αυτή απηχεί τη μεταρρύθμιση της ΔΥΠΑ το 2022 στην Ελλάδα, όπου θεσμοθετήθηκε η διαγραφή από το μητρώο για επαναλαμβανόμενη άρνηση προσφερόμενων θέσεων.
Επιπλέον, οι γερμανικές δεσμεύσεις για ενίσχυση οικογενειών μέσω «βοηθών καθημερινότητας» παραπέμπουν στα ελληνικά προγράμματα του Προσωπικού Βοηθού και των Νταντάδων της Γειτονιάς, που εφαρμόζονται ήδη σε διάφορους δήμους.
Μητσοτάκης: Οι Γερμανοί κάνουν τώρα αυτά που εμείς ήδη εφαρμόσαμε
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε την εξέλιξη σε συνέντευξή του στο βρετανικό Monocle: «Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που σήμερα ανακοινώνει η γερμανική κυβέρνηση, εμείς τις έχουμε ήδη εφαρμόσει στην Ελλάδα», σημείωσε, προσθέτοντας πως είχε «πολύ ανοιχτή συζήτηση» με τον Φρίντριχ Μερτς πριν από τις εκλογές στη Γερμανία.
Η στροφή του Βερολίνου στο «ελληνικό μοντέλο» αποδεικνύει πως η Ελλάδα, από πεδίο κρίσης και επιβολής μέτρων, μετατρέπεται πλέον σε πηγή πολιτικής έμπνευσης για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.