Ξεκίνησε ως φέρελπις υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για τη διαδοχή του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, επέμενε ότι πρέπει να αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν με βάση την αρχή των «κορυφαίων υποψηφίων» (Spitzenkandidaten) που είχε εφαρμοστεί και το 2014, αλλά τελικά οι αντιδράσεις πολλών κυβερνήσεων δεν του επιτρέπουν να υλοποιήσει τον στόχο του. Αντ'' αυτού προτείνεται ως πρόεδρος της Κομισιόν η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν. Τώρα, ο Μάνφρεντ Βέμπερ δηλώνει ότι επιστρέφει στα καθήκοντά του ως επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ και στηρίζει τον ευρωσυμβιβασμό που προέκυψε μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Στρασβούργο, το βράδυ της Τρίτης, δήλωσε ότι «η ημέρα αυτή είναι λυπηρή για τον ίδιον προσωπικά», αλλά παραμένει πιστός στην «τέχνη του συμβιβασμού» και θα στηρίξει τα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες. Άλλωστε, προσθέτει, «η προεδρία της Κομισιόν παραμένει στα χέρια του ΕΛΚ». Μάλιστα ο Γερμανός πολιτικός δήλωσε ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται στο Στρασβούργο το συντομότερο δυνατόν, πιθανότατα την Τετάρτη, προκειμένου να παρουσιάσει τις θέσεις της στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΚ.
Το «μπαλάκι» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών να στηρίξουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν κλείνει οριστικά το ζήτημα της διαδοχής του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, καθώς, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συνθήκες, την τελική απόφαση για νέο πρόεδρο της Κομισιόν λαμβάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα στηρίξουν οι ευρωβουλευτές την «εκλεκτή» των εθνικών κυβερνήσεων όταν μέχρι πρότινος διακήρυτταν ότι θα επιμείνουν στην «αρχή των κορυφαίων υποψηφίων»; Θα φανεί στο άμεσο μέλλον.
Την Τετάρτη το Ευρωκοινοβούλιο καλείται να εκλέξει τον δικό του πρόεδρο για τα επόμενα πέντε χρόνια. Και αυτή η απόφαση δεν είναι εύκολη. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα είναι υποψήφιος, αλλά αποδέχεται την κατάτμηση της πενταετούς θητείας σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, ώστε να εκλεγεί δικός τους πρόεδρος στα πρώτα 2,5 χρόνια και να τον διαδεχθεί στέλεχος της Κεντροδεξιάς για το υπόλοιπο της θητείας. Πάντως και η συμπροεδρεύουσα των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, καταθέτει τη δική της υποψηφιότητα για την προεδρία της Ευρωβουλής.