Ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Μαρκ Έσπερ, ανακοίνωσε σήμερα τα σχέδια του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για την απομάκρυνση 12.000 στρατιωτών από τη Γερμανία, ζήτημα το οποίο είχε προκαλέσει ένταση στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Βερολίνο αλλά και αντιδράσεις στους κόλπους των Αμερικανών νομοθετών.
"Η παρούσα EUCOM (Ευρωπαϊκή διοίκηση) σχεδιάζει την επανατοποθέτηση περίπου 12.000 στρατιωτών από τη Γερμανία" ανέφερε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο Μαρκ Εσπερ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι στρατιώτες θα αρχίσουν να αποχωρούν από τη Γερμανία σε μερικές εβδομάδες και θα επανατοποθετηθούν στο Βέλγιο και την Ιταλία, εν μέσω των σχεδίων του Πενταγώνου να αναπτυχθεί μέρος αυτών πιο κοντά στα ρωσικά σύνορα.
Ο Έσπερ υπογράμμισε ότι στόχος-κλειδί της απόσυρσης είναι η ενίσχυση της νοτιανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ κοντά στη Μαύρη Θάλασσα.
Πρόσθεσε ότι κάποιες δυνάμεις θα σταλούν στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής αν συμφωνήσει η Βαρσοβία στην υπογραφή της συμφωνίας που διαμορφώνεται.
Στις 15 Ιουνίου, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να μειώσει τους στρατιώτες που βρίσκονται στη Γερμανία κατά «"μερικές χιλιάδες" μέχρι η χώρα "παραβάτης" να πληρώσει στο ΝΑΤΟ αυτά που οφείλει».
Κάθε χώρα αναμένεται αλλά δεν απαιτείται, να καταβάλλει τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ της στην Άμυνα, ενώ η Γερμανία ξόδεψε πέρσι το 1,4% τους ΑΕΠ της σε στρατιωτικά ζητήματα.
Για την ώρα, 34.500 Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν στη Γερμανία, μαζί με 17.000 Αμερικανούς πολίτες και 12.000 Γερμανούς που εργάζονται σε στρατιωτικές βάσεις στη χώρα. Μετά την απόσυρση υπολογίζεται ότι θα παραμείνουν στη Γερμανία περίπου 24.000 δυνάμεις.
Σημειώνεται ότι τα σχέδια του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και στους Αμερικάνους νομοθέτες. Ο Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Ρον Τζόνσον από το Ουισκόνσιν δήλωσε αντίθετος στο ενδεχόμενο αυτό. Ο Τζόνσον ο οποίος θεωρείται σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ και προεδρεύει της υποεπιτροπής διεθνών σχέσεων της Γερουσίας με αντικείμενο την Ευρώπη είπε "Θα φροντίσω να μην γίνει ποτέ πράξη, πρόκειται. Μένω έκπληκτος. Η παρουσία μας στην Γερμανία είναι σημαντική για όλους τους συμμάχους μας".
Ανάλογες απόψεις εξέφρασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων της Γερουσίας Τζιμ Αινχοφ, ενώ την ίδια ώρα 22 Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων έγραψαν επιστολή στον Τραμπ ζητώντας να μην προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.