Η Τουρκία κάλεσε σήμερα να oλοκληρωθεί «το ταχύτερο δυνατό» η έρευνα για τη δολοφονία, στις αρχές Οκτωβρίου, του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόσκι.
«Βλέπουμε φυσικά το συμφέρον οι εισαγγελείς μας να μοιράζονται τις πληροφορίες και να εργάζονται από κοινού», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.
«Πρέπει αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί αλλά δεν πρέπει να διαιωνιστεί ή να γίνει αντιπερισπασμός. Πρέπει αυτή η έρευνα να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό, να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια», πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν την ώρα που ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας Σαούντ μπιν Αμπντάλα Αλ- Μουατζάμπ είχε συνάντηση με τον Τούρκο εισαγγελέα που έχει επιφορτιστεί με την έρευνα, Ιρφάν Φιντάν.
Στη συνέχεια ο Σαουδάραβας δικαστικός μετέβη στο προξενείο της χώρας του, όπου ο Κασόγκι δολοφονήθηκε στις 2 Οκτωβρίου από 15 Σαουδάραβες πράκτορες.
Περισσότερες από τρεις εβδομάδες μετά τη δολοφονία, οι Τούρκοι ερευνητές προσπαθούν τώρα να βρουν το πτώμα του Κασόγκι.
«Στο θέμα αυτό, καθώς εκείνοι που διέπραξαν τον φόνο αυτό βρίσκονται τώρα στη Σαουδική Αραβία, το Ριάντ έχει πολύ μεγάλη ευθύνη», είπε σήμερα ο Τσαβούσογλου.
Αφού ερεύνησαν ένα δάσος κοντά στην Κωνσταντινούπολη και μια πόλη στη βορειοδυτική Τουρκία, οι ερευνητές επιθεώρησαν την περασμένη εβδομάδα, με τη βοήθεια ενός ρομπότ, το δίκτυο υπονόμων γύρω από το σαουδαραβικό προξενείο.
Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε το Σάββατο ότι η Άγκυρα θεωρεί πολύτιμες τις συνομιλίες των εισαγγελικών αρχών των δύο κρατών.
Ο φόνος του Κασόγκι, αρθρογράφου της εφημερίδας Washington Post που επέκρινε αποφάσεις του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, του de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή και κρίση στη χώρα η οποία κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στις εξαγωγές πετρελαίου.
Ο Ερντογάν αντιμετώπισε εξαρχής με σκεπτικισμό τις εξηγήσεις που δόθηκαν από τους Σαουδάραβες για τη δολοφονία — οι οποίες έχουν αλλάξει επανειλημμένα και θεαματικά στο μεταξύ — κι έχει αξιώσει το βασίλειο να φροντίσει να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.
Ο σαουδάραβας εισαγγελέας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θεωρεί πως ο φόνος ήταν προμελετημένος, αναιρώντας την προηγούμενη εκδοχή, κατά την οποία ο θάνατος του δημοσιογράφου επήλθε κατά τη διάρκεια «καυγά» και πάντως οφειλόταν σε ατύχημα.
Τούρκοι εισαγγελείς προετοιμάζουν αιτήματα έκδοσης 18 Σαουδαράβων που θεωρούν ύποπτους για τη δολοφονία. Οι αρχές στο Ριάντ ήδη συνέλαβαν τα πρόσωπα αυτά στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν.
Ανάμεσα στους υπόπτους είναι τα 15 στελέχη των σαουδαραβικών υπηρεσιών ασφαλείας που σύμφωνα με την Άγκυρα μετέβησαν αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη μερικές ώρες πριν ο Τζαμάλ Κασόγκι πάει στο προξενείο της χώρας του, όπου ήλπιζε να του δοθεί ένα πιστοποιητικό διαζυγίου για να μπορέσει να ξαναπαντρευτεί, και τον σκότωσαν. Ο Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι τα αιτήματα έκδοσης θα επιδοθούν στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας από το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας του.
Όμως ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι για τον φόνο θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης στο βασίλειο.
Οι αρχές της Τουρκίας κοινοποίησαν μέρος τουλάχιστον του αποδεικτικού υλικού το οποίο συγκέντρωσαν στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν σε αρμόδιες υπηρεσίες συμμαχικών κρατών — συμπεριλαμβανομένων αυτών των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ