Έζησα στις ΗΠΑ 5 χρόνια.
Τη θεωρώ την καλύτερη και πιο δημιουργική περίοδο της ζωής μου. Πήρα πολλών ειδών μαθήματα, που δεν περιορίστηκαν στους 4 τοίχους μιας πανεπιστημιακής αίθουσας.
Μαθήματα οργάνωσης, νοοτροπίας, αντιμετώπισης προβλημάτων, λειτουργίας των θεσμών, της δημοκρατίας.
Μαθήματα προόδου και δημιουργίας.
Μαθήματα Νόμου και Τάξης.
Μαθήματα ζωής.
Ήμουν πεπεισμένος λοιπόν, πως τους γνωρίζω καλά και τίποτα δεν μπορεί να με εκπλήξει.
Και όμως εμβρόντητος παρακολούθησα την Ακρόαση στο Κογκρέσο της διοικητού του Secret Service, Kimberly Cheatle.
Διόρθωση. Ο όρος «ακρόαση» δεν είναι ορθός. Μάλλον αποδόμηση. Πυρ κατά ριπάς. Ή όπως το απέδωσαν τα Αμερικανικά ΜΜΕ, grilling.
Ο λόγος ήταν η αποτυχημένη επιχείρηση προστασίας του πρώην και υποψήφιου προέδρου Τραμπ κατά τη διάρκεια ομιλίας του, που κατέληξε στον, ευτυχώς επιπόλαιο, τραυματισμό του.
Πολύς λόγος γίνεται για τον λαϊκισμό και την παρακμή που εσχάτως έχει φτάσει και στις ΗΠΑ με τη μορφή του «Τραμπισμού». Όποιος είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει αποσπάσματα, έστω από την ακρόαση, θα άλλαζε γνώμη.
Η δύναμη των θεσμών σε αυτή τη χώρα, είναι κάτι το αξιοθαύμαστο. Ο δημοκρατικός έλεγχος και η λογοδοσία (accountability) είναι ο πυρήνας της Αμερικανικής δημοκρατίας και η απόλυτη δικλίδα ασφάλειας, όχι μόνο του πολιτεύματος, αλλά της προόδου και της ευημερίας της χώρας.
Οι εκπρόσωποι του λαού (Βουλευτές και Γερουσιαστές) ασκούν ασφυκτικό έλεγχο σε όλες τις εκφάνσεις της εκτελεστικής εξουσίας, με τρόπο απόλυτο και συχνά σοκαριστικό.
Σφυροκοπούν ανελέητα όποιον κρατικό αξιωματούχο, κρίνουν, ότι ασκεί πλημμελώς τα καθήκοντα του και τον οδηγούν αν χρειαστεί- όπως έγινε στην περίπτωση της Cheatle, σε παραίτηση.
Οι φτηνές δικαιολογίες, προκαλούν την οργή και το μένος τους. Όταν κρατικός αξιωματούχος ψελλίζει δικαιολογίες, αντί να αναλάβει ευθύνες, το εκλαμβάνουν ως προσβολή προς τους εκλογείς τους και το μένος τους φτάνει σε επίπεδα που εκ φεύγουν της συνηθισμένης ευπρέπειας.
«You are full of shit», είπε γυναίκα βουλευτής στην κ. Cheatle, όταν θεώρησε, ότι υπεκφεύγει.
Όχι μην ανησυχείτε, ο… «Πολακισμός» δεν έφτασε μέχρι τις ΗΠΑ. Απλώς σε εκείνη τη δεδομένη στιγμή, κάποιος έπρεπε να δείξει στην κυρία διοικητή, ότι δε μπορεί να προσβάλει τη νοημοσύνη των Βουλευτών, που ασκούν – στο όνομα του Αμερικανικού λαού- την ύψιστη διαδικασία του Κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Όλα αυτά, δε σε ζωντανή μετάδοση ώστε η χώρα – και ο πλανήτης- να διαπιστώσει, πώς λύνουν τα προβλήματα τους οι σύγχρονες δημοκρατίες και ιδίως η σπουδαιότερη και ισχυρότερη χώρα στο κόσμο.
Όλες οι αδυναμίες, όλα τα λάθη και όλα τα προβλήματα στο φως.
Όλες οι διαδικασίες σε κοινή θέα.
Τίποτα κάτω από το χαλί.
Μόνο κοιτώντας τα προβλήματα στα μάτια, τα αντιμετωπίζεις ριζικά.
Με αφορμή την 50η επέτειο αποκατάστασης της δημοκρατίας στη χώρα μας, ας γίνει αυτό ένα σημαντικό μάθημα για όλους τους Έλληνες πολίτες.
Το ανελέητο σφυροκόπημα της πρώην πλέον διοικητού του Secret Service από τα μέλη της επιτροπής του Κογκρέσου, αποτελεί ένα μνημείο απόδοσης ευθυνών, πολιτικής λογοδοσίας και λειτουργίας των θεσμικών διαδικασιών.
Πάνω από όλα αποτελεί ελπίδα, ότι το σπουδαιότερο πολίτευμα από καταβολής κόσμου, μπορεί πάρα τις αδυναμίες του, να εγγυηθεί έναν καλύτερο κόσμο.
Της ακρόασης αυτής, είχε προηγηθεί προ μηνών μια ακρόαση της Γερουσίας που είχε απέναντι της τους CEO των μεγαλύτερων εταιριών κοινωνικής δικτύωσης.
Μιλάμε για κολοσσούς δισεκατομμυρίων με τρομακτική ισχύ.
Τα σκυμμένα τους κεφάλια απέναντι στους Γερουσιαστές, ήταν πραγματικά η ελπίδα, που όλοι χρειαζόμαστε.
*Ο Κωνσταντίνος Δούβλης είναι εγκληματολόγος, διδάκτωρ κοινωνιολογίας της αστυνόμευσης.