Με την πλάτη στον τοίχο ο Ερντογάν: Το ξανασκέφτεται για τις εκλογές
AP
AP

Με την πλάτη στον τοίχο ο Ερντογάν: Το ξανασκέφτεται για τις εκλογές

Το ξανασκέφτεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις εκλογές, μετά τα χθεσινά δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο που ακολούθησαν ρεπορτάζ του Reuters, σύμφωνα με το οποίο, η πιθανότερη ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες που εξέταζε ο Τούρκος πρόεδρος ήταν η 18η Ιουνίου.

Νεότερα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο την Πέμπτη κάνουν αναφορά σε σενάρια περί αναβολής των εκλογών, καθώς η κατάσταση της οικονομίας χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά ασταθής.

Επικαλούνται μάλιστα το μήνυμά του προς τον κόσμο που επλήγη από τους καταστροφικούς σεισμούς: «Δώστε μου ένα χρόνο και θα τα διοθρώσω όλα».

«Φίμωση» με βροχή προστίμων

Εν μέσω γενικής ασάφειας ως προς την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών στη γειτονική χώρα, ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει να φιμώσει τις αντιπολιτευόμενες φωνές που ασκούν κριτική ως προς τη διαχείριση της καταστροφής που προκάλεσαν οι σεισμοί στις 6 Φεβρουαρίου.

Το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας (RTUK) επέβαλε πρόστιμα σε τρία τηλεοπτικά κανάλια τα οποία επέκριναν την κυβέρνηση για τα αργά αντανακλαστικά της κυβέρνησης. 

Τα κανάλια Halk TV, Tele 1 και Fox TV καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο, ενώ τους επιβλήθηκε και διακοπή μετάδοσης προγράμματος για «τις πληροφορίες και τα σχόλια που μετέδωσαν για τον σεισμό» ανακοίνωσε ο Ιλχάν Ταστζί, μέλος του RTUK που προέρχεται από την αντιπολίτευση.

Τα δύο πρώτα κανάλια θα πληρώσουν πρόστιμο ίσο με το 5% του κύκλου εργασιών τους για τον Ιανουάριο ενώ επί πέντε ημέρες τους απαγορεύεται να μεταδίδουν μία από τις καθημερινές εκπομπές τους.

Το Halk TV και το Fox TV θα πληρώσουν επίσης πρόστιμο ίσο με το 3% του κύκλου εργασιών τους για τον Ιανουάριο.

Και τα τρία κανάλια τηρούν επικριτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το Halk TV πρόσκειται στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το CHP.

«Για άλλη μία φορά, το RTUK δεν μας ξαφνιάζει με τις κυρώσεις του. Εκείνοι που ανήλθαν στην εξουσία επικρίνοντας την καταστολή, τώρα τα απαγορεύουν όλα και περιμένουν να τους υπακούμε (…) Το Halk TV θα συνεχίσει να ενημερώνει και η Τουρκία δεν θα μείνει χωρίς ειδήσεις», έγραψε στο Twitter ο Τζαφέρ Μαχίρογλου, ο επικεφαλής του Halk TV.

Πάνω από 43.000 νεκροί

Στο μεταξύ, ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία εξακολουθεί να αυξάνεται και έφτασε τους 43.556, όπως δήλωσε χθες Τετάρτη το βράδυ ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber ο Σοϊλού πρόσθεσε ότι μετά τον πρώτο ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών έχουν καταγραφεί 7.930 μετασεισμοί. Εξάλλου περισσότερα από 600.000 σπίτια και διαμερίσματα και 150.000 καταστήματα και εργασιακοί χώροι έχουν υποστεί το λιγότερο μέτριες ζημιές.

«Δονήσεις» στην οικονομία

Με τον απολογισμό της ανθρώπινης τραγωδίας να είναι ακόμα σε εξέλιξη, οι σεισμικές δονήσεις της Τουρκίας μεταφέρονται σταδιακά στην οικονομία της και η κεντρική τράπεζα επιδίδεται σε νέους ελιγμούς για να στηρίξει το νόμισμά της.

Για πολλοστή φορά επιβάλλει, έτσι, καινούργιες κατευθύνσεις στις τράπεζες της χώρας με σκοπό να καταστήσει εξαιρετικά δαπανηρή την αγορά σκληρού νομίσματος και έμμεσα να αποτρέψει την υποχώρηση της τουρκικής λίρας.

Πηγές προσκείμενες στις σχετικές συνομιλίες μίλησαν στο Bloomberg σε καθεστώς ανωνυμίας, ανέφεραν πως η Τράπεζα της Τουρκίας κάλεσε τις τράπεζες της χώρας να χρεώνουν επιτόκιο 40% στα συμβόλαια μελλοντικής αγοράς δολαρίων που κλείνουν με προσυμφωνηθείσα ισοτιμία της τουρκικής λίρας.

Η οικονομική κατάσταση ήταν ήδη κακή και η καταστροφή των σεισμών πολλαπλασιάζει τα προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κρατική υπηρεσία στατιστικών στοιχείων της Τουρκίας απομάκρυνε ανώτερο αξιωματούχο που ήταν υπεύθυνος για τη μέτρηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος τον Ιανουάριο.

Η επιβράδυνση και ο εκλογικός στόχος

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση χειρότερων του αναμενόμενου στοιχείων, σύμφωνα με πρόσωπα με γνώση της υπόθεσης. Ο Τσιχάτ Ερτσέ Ισμπασάρ, πρόεδρος της διεύθυνσης εθνικών συναλλαγών, μετετέθη σε νέο τμήμα στα τέλη Δεκεμβρίου. Ο ίδιος ο Ισμπασάρ αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα όπως και η Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας, η TurkStat.

Το τρίτο τρίμηνο του 2022 η οικονομία της Τουρκίας αναπτύχθηκε με τον πλέον αργό ρυθμό που έχει καταγραφεί μετά την κορύφωση της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της TurkStat στις 30 Νοεμβρίου.

Η επιβράδυνση, που μετά τους σεισμούς αναμένεται να συνεχιστεί, έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους που έχει θέσει ο Ερντογάν, ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. Ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται στη δυσμενέστερη θέση που έχει βρεθεί στη διάρκεια της πολυετούς θητείας του, με αποτέλεσμα οι διεργασίες για την προετοιμασία των εκλογών και τη διεξαγωγή τους να περιπλέκεται.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Πόλη «φάντασμα» η Αντιόχεια μετά τους σεισμούς (pics)

Τουρκία: Ο Ερντογάν «βλέπει» εκλογές τον Ιούνιο