Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι σκοπεύει να θέσει υπό τον άμεσο έλεγχό της τη διαχείριση του σχεδίου ανάκαμψης της Ιταλίας μετά την πανδημία του κορονοϊού, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Reuters. Στόχος της είναι να αξιοποιήσει πλήρως τη χρηματοδότηση της ΕΕ ύψους περίπου 200 δισ. ευρώ (214 δισ. δολαρίων).
Η Ρώμη έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής σχεδόν 86 δισεκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οφείλει μέχρι το 2026, αλλά δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να επιτύχει τους λεγόμενους «στόχους και ορόσημα» που έχουν συμφωνηθεί με τις αρχές της ΕΕ για να ξεκλειδώσουν τα κονδύλια.
Η κυβέρνησή της βρίσκεται επίσης πίσω στο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά την πραγματική χρήση των κονδυλίων. Το αρχικό επενδυτικό της πρόγραμμα προέβλεπε δαπάνες ύψους άνω των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2022, αλλά η εκτίμηση αυτή αναθεωρήθηκε προς τα κάτω τρεις φορές και διαμορφώθηκε κάτω από τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ τον Δεκέμβριο.
Η Μελόνι θέλει να δημιουργήσει στο γραφείο της μια ειδική μονάδα αρμόδια για την εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης, σύμφωνα με σχέδιο διατάγματος το οποίο πρόκειται να εγκριθεί σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Πέμπτης.
Ο νέος φορέας θα αντικαταστήσει μια ξεχωριστή οντότητα η οποία, υπό τον προκάτοχο της Μελόνι, Μάριο Ντράγκι, θα παρέμενε στη θέση της μέχρι το 2026, ακόμη και μετά τις κυβερνητικές αλλαγές.
Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί τον στόχο της Μελόνι να φέρει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για το σχέδιο στα χέρια των κορυφαίων συνεργατών της.
Στο πλαίσιο της ευρύτερης δέσμης μέτρων, το διάταγμα μειώνει τις προθεσμίες για την απόκτηση αδειών και ενισχύει τις εξουσίες της Ρώμης να ξεπεράσει τις αντιδράσεις των τοπικών αρχών κατά των έργων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.
Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ραφαέλε Φίττο εργάζεται επίσης για την επαναδιαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορισμένων πτυχών του σχεδίου ανάκαμψης της Ιταλίας, ζητώντας από τις Βρυξέλλες να λάβουν υπόψη τους τον αντίκτυπο των ακριβών τιμών των πρώτων υλών στα δημόσια έργα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Οι συζητήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο των διαδικασιών για την επιλογή των έργων που είναι επιλέξιμα για το λεγόμενο σχέδιο REPowerEU, με στόχο τον τερματισμό της εξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Τα χρήματα που θα προέλθουν από την ΕΕ θα μπορούσαν να αφιερωθούν στην κατασκευή μιας σύνδεσης για τη μεταφορά υδρογόνου που θα παράγεται στη βόρεια Αφρική στη βόρεια Ευρώπη, ανέφεραν προηγουμένως πηγές.
Η δεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας σχεδιάζει να ολοκληρώσει τις συνολικές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες έως τα τέλη Απριλίου.