Η Αργεντινή δικαιολογημένα μάχεται για να ανακτήσει την κυριαρχία στα νησιά Μαλβίνες (Φόκλαντς), που εξακολουθούν να θεωρούνται βρετανικό υπερπόντιο έδαφος, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Σύμφωνα με το Tass ο Μεντβέντεφ σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο ιστοσελίδα του κόμματος Ενωμένη Ρωσία, του Β. Πούτιν αναφέρει ότι «η προσπάθεια του Μπουένος Άιρες να συνεχίσει τον δίκαιο αγώνα του για την κυριαρχία των αμφισβητούμενων εδαφών δείχνει ξεκάθαρα την πορεία προς τον αγώνα ενάντια στις επαίσχυντες πρακτικές της νεοαποικιοκρατίας».
Μετά από μια εβδομάδα, οπότε η Αργεντινή κατήγγειλε το σύμφωνο «Foradori-Duncan», ο Ρώσος πολιτικός σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «ενώ αυτό το κομμάτι χαρτί είναι αρκετά νέο με ιστορικά πρότυπα, που χρονολογείται μόλις από το 2016, πολιτικά έχει γίνει σάπιο και δύσοσμο (όπως, παρεμπιπτόντως, συμβαίνει σχεδόν με όλα όσα αγγίζει το μολυσμένο χέρι του Λονδίνου)».
«Η αποφασιστικότητα του Μπουένος Άριες να συνεχίσει τον δίκαιο αγώνα του για να ανακτήσει την κυριαρχία στα αμφισβητούμενα εδάφη δείχνει ξεκάθαρα μια πορεία προς την ενίσχυση της νομικής ανεξαρτησίας των κρατών και τον αγώνα τους ενάντια στις επαίσχυντες σύγχρονες πρακτικές της νεο-αποικιοκρατίας, στις οποίες πολλές χώρες συνεχίζουν να επιδίδονται», τονίζει και υπογραμμίζει πως «ήρθε η ώρα για διεθνές χειρουργείο για την εξάλειψη του κακοήθους όγκου του αποικιακού παρελθόντος».
Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμα ότι σύμφωνα με τον ΟΗΕ υπάρχουν ακόμα αρκετές μη αυτοδιοικούμενες περιοχές στον κόσμο τις οποίες περιέγραψε ως «υπολλείμματα του αποικιακού συστήματος που κατέρρευσε τη δεκαετία του 1950 έως τη δεκαετία του 1970 του 20ού αιώνα».
Εκτίμησε δε ότι η Βρετανία δεν θα δώσει ποτέ το Αρχιπέλαγος Τσάγκος πίσω στον Μαυρίκιο, όπως η Γαλλία δεν θα επιστρέψει ποτέ τη Μαγιότ στην Ένωση των Κομόρων ή τις Διάσπαρτες Νήσους Ινδικού Ωκεανού στην Μαγαδασκάρη.
«Ενώ η Σοβιετική Ένωση συνέβαλε ενεργά στην κατάρρευση του παγκόσμιου αποικιακού συστήματος, τώρα, μαζί με άλλες χώρες, μπορούμε να καρφώσουμε το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των νεοαποικιακών φιλοδοξιών του δυτικού κόσμου», κατέληξε.