Σε τεταμένο σκοινί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με τη Χεζμπολάχ να είναι έτοιμη για αντίποινα εξαπολύοντας μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων καθώς, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες, το Ισραήλ εξουδετέρωσε τα ανώτερα στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης, καθώς πραγματοποιούσαν μυστικές συναντήσεις κοντά στη Βηρυτό.
Στο ενδιάμεσο αυτών των χτυπημάτων, το Ισραήλ απέκρουσε εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, μέλη της ομάδας, ανατινάζοντας εξ αποστάσεως βομβητές και ασυρμάτους. Η εξουδετέρωση του «παγκόσμιου τρομοκράτη» Ιμπραχίμ Ακίλ και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών της Χεζμπολάχ, την Παρασκευή, προκάλεσε σύγχυση.
Δεδομένου ότι οι δύο δυνάμεις πολέμησαν ουσιαστικά η μία την άλλη σε έναν εξαιρετικά καταστροφικό πόλεμο το 2006, με το αδιέξοδο ωστόσο να παραμένει, το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ εξοπλίζονται και προετοιμάζονται τώρα για την επόμενη μεγάλη σύγκρουση.
Φόβοι για μεγάλο πόλεμο Ισραήλ - Χεζμπολάχ
Σύμφωνα με τους New York Times, η τροφοδότηση μιας κατάστασης αμοιβαίων αποτροπών με διακεκομμένες συγκρούσεις κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου-Ισραήλ φαίνεται ότι μπορούν τελικά να οδηγήσουν σε έναν άλλο μεγάλο πόλεμο.
«Δεκαοκτώ χρόνια αμοιβαίων αποτροπών έχουν πλέον δώσει τη θέση τους σε μια νέα φάση μονόπλευρης ανωτερότητας εκ μέρους του Ισραήλ», δήλωσε η Λίνα Χατίμπ, συνεργάτης στο Chatham House, έναν ερευνητικό οργανισμό με έδρα το Λονδίνο. «Η πρόσοψη που είχε παρουσιάσει στον κόσμο η Χεζμπολάχ ότι είναι ένας αδιαπέραστος οργανισμός είναι θρυμματισμένη και το Ισραήλ έχει δείξει με μεράκι πόσο μεγάλο χέρι έχει σε αυτή την εξίσωση έναντι της Χεζμπολάχ», τόνισε.
Το χτύπημα της περασμένης Παρασκευής στη Βηρυτό αλλά και οι επιθέσεις με τους βομβητές και τους ασυρμάτους έρχονται έπειτα από 11 μήνες σπασμωδικών επιθέσεων μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ στα σύνορα.
Η ανοχή του Ισραήλ για τη στρατιωτική παρουσία της Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορά του έχει αρχίσει προ πολλού να χάνεται, και ακόμη και πριν από τις επιθέσεις αυτή την εβδομάδα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ζητούσαν επίμονα να ενταθούν οι επιθέσεις κατά της οργάνωσης.
«Ήταν πολύ ξεκάθαρο από τους πρώτους μήνες του πολέμου ότι το Ισραήλ λέει: «Αυτή η απειλή με την οποία ζούσαμε για 18 χρόνια, δεν μπορούμε να ζήσουμε πια μαζί της», δήλωσε ο Πολ Σάλεμ, αντιπρόεδρος διεθνής συμμετοχή στο Middle East Institute στην Ουάσιγκτον. «Δεν μπορούμε να έχουμε αυτήν τη δύναμη στα βόρεια σύνορά μας».
Το στάτους κβο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στη Γάζα ήταν η ισραηλινή αντίσταση να διακινδυνεύσει απώλειες και να υποστεί ζημιές σε σύγκριση με τη δηλωμένη προθυμία της Χεζμπολάχ να πεθάνει για τον σκοπό της, είπε ο κ. Σάλεμ. Αυτή η δυναμική, επίσης, έχει αλλάξει υπογράμμισε.
«Η απλή απειλή της Χεζμπολάχ να προκαλέσει ζημιά δεν έχει πλέον την ίδια επίδραση στο Ισραήλ που είχε πριν από τις 7 Οκτωβρίου», είπε.