Δεκάδες πύραυλοι και drones της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ και τα Υψίπεδα του Γκολάν, ισραηλινά πλήγματα με στόχο αποθήκες όπλων και πυρήνες της οργάνωσης στο νότιο Λίβανο, και χαμηλές πτήσεις που έσπασαν το φράγμα του ήχου στη Βηρυτό στέλνοντας προειδοποιητικό «σήμα» στον Χασάν Νασράλα, κλιμακώνουν την ένταση στη Μέση Ανατολή εν μέσω αγωνίας για το πώς και πότε θα χτυπήσει το Ιράν.
Η ανάδειξη του κρυμμένου στα τούνελ της Χαμάς στη Γάζα και ενορχηστρωτή της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου Γιαχία Σινουάρ στη θέση του Ισμαήλ Χανίγια στην κεφαλή του πολιτικού γραφείου της Χαμάς είναι παράλληλα κάθε άλλο παρά θετική ένδειξη για το «μήνυμα» που θέλουν να στείλουν η Χαμάς και η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, κρατικός σπόνσορας της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή.
Εν αναμονή μίας προαναγγελθείσας «σκληρής» απάντησης για την εξουδετέρωση Χανίγια επί ιρανικού εδάφους που ουδείς στην πραγματικότητα γνωρίζει ποια έκταση θα λάβει και σε ποιο βαθμό μπορεί να είναι συντονισμένη με τη Χεζμπολάχ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και περιφερειακές δυνάμεις βρίσκονται υπ’ ατμόν προς αποσόβηση του κινδύνου μίας ευρύτερης σύγκρουσης με απρόβλεπτες συνέπειες για τη Μέση Ανατολή.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, δήλωσε χθες παρουσία του Αιγύπτιου ομολόγου του ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αποτρέψει μία απάντηση της Χεζμπολάχ που θα πυροδοτούσε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο (που ο ίδιος ο Λίβανος ούτε θέλει, ούτε αντέχει), αλλά επί της ουσίας αναγνώρισε ότι η αντιπαράθεση έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις «που ξεπερνούν κατά πολύ τον Λίβανο».
Ο Χασάν Νασράλα λίγο αργότερα απειλούσε εκ νέου του Ισραήλ: «Η απάντησή μας έρχεται, Θεού θέλοντος, από εμάς και τον άξονα της αντίστασης -και θα είναι ισχυρή. Τα εργοστάσια του Ισραήλ που χρειάστηκαν 34 χρόνια για να κατασκευαστούν, μπορούν να καταστραφούν σε μια στιγμή», δήλωσε ο αρχηγός της Χεζμπολάχ σε ομιλία του για το μνημόσυνο του υπαρχηγού του Φουάντ Σουκρ που εξουδετερώθηκε στη Βηρυτό. Οι χθεσινές επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ έγιναν στο «όνομα» του Φουάντ Σουκρ, αλλά τα «πραγματικά αντίποινα» δεν έχουν έρθει ακόμη, λέει η Χεζμπολάχ συντηρώντας το πολεμικό κλίμα.
Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη σε χαμηλές πτήσεις πάνω από τη Βηρυτό είχαν δώσει, εν τω μεταξύ, στον Χασάν Νασράλα ακριβώς λίγα λεπτά πριν την ομιλία του μία «πρόγευση» του τι μπορεί να ακολουθήσει. Τα μαχητικά έσπασαν το φράγμα του ήχου, και ο κρότοι ήταν εκκωφαντικοί.
Η κλίμακα της επίθεσης του Ιράν και ο βαθμός εμπλοκής της Χεζμπολάχ, του «πληρεξουσίου» της στον Λίβανο, θα καθορίσουν την τροπή που θα λάβουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Η ισραηλινή αντίδραση εκτιμάται ότι θα συναρτηθεί πιθανότατα περισσότερο από τις ζημιές που θα προκληθούν παρά από την κλίμακα της επίθεσης. Εάν χτυπηθούν πολιτικές υποδομές, πολλώ δε μάλλον εάν σκοτωθούν άμαχοι, το έδαφος πλέον θα είναι πλήρως αχαρτογράφητο. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, προειδοποίησε χθες ότι το Ισραήλ πρέπει να είναι προετοιμασμένο για τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης μιας γρήγορης μετάβασης από την άμυνα στην επίθεση.
Παρά τις προσπάθειες δυτικών και περιφερειακών χωρών να πείσουν το Ιράν να κινηθεί με μετρημένο τρόπο ή και καθόλου, η Τεχεράνη φέρεται να έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα απαντήσει «σκληρά» στην εξουδετέρωση Χανίγια -είναι «καθήκον» της κατά του λόγια του ανώτατου πνευματικού ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος και ορίζει το πώς, πού και πότε θα χτυπήσει το Ιράν και το δίκτυο τρομοκρατίας που έχει σπείρει το θεοκρατικό καθεστώς στη Μέση Ανατολή.
Λιβανέζικη πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ, που επικαλείται ο ισραηλινός Τύπος, φέρεται να δήλωσε ότι «ένα χτύπημα αντιποίνων είναι αναπόφευκτο και η διπλωματία δεν αποτελεί πλέον βιώσιμη επιλογή», προσθέτοντας ότι το Ιράν θέλει το χτύπημα να είναι «σοβαρό» αλλά να μην οδηγήσει σε περιφερειακό πόλεμο. Ωστόσο, είπε, αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός πολέμου στον Λίβανο μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ.
«Τρίγωνο» Ερντογάν, Μόσχας, Τεχεράνης
Την ίδια στιγμή, και ενώ όλα είναι «ανοιχτά» στη Μέση Ανατολή, η φραστική αντιπαράθεση της Τουρκίας με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς, κλιμακώνεται, ενώ η Ρωσία φέρεται να σπεύδει να ενισχύσει την άμυνα του Ιράν αν και παράλληλα ο Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίζεται να κάνει «συστάσεις» προς τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ για μία συγκρατημένη απάντηση που δεν θα προκαλέσει απώλειες αμάχων.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε νέα ανάρτησή του χθες στοχοποίησε τον Ισραέλ Κατς χαρακτηρίζοντας τον πρόσωπο που «έχει χάσει προ πολλού την ιδιότητα του συνομιλητή», επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει να παρέχει την ισχυρότερη στήριξη στους Παλαιστίνιους».
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ είχε στραφεί κατά του Τούρκου προέδρου με μία ανάρτηση στην οποία χαρακτήρισε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «αντισημίτη δικτάτορα» που κατηγορεί τις ΗΠΑ και τα δυτικά κράτη ότι «αιχμαλωτίστηκαν από τους σιωνιστές του Ισραήλ». Απευθυνόμενος σε δεύτερο πρόσωπο στον Τούρκο πρόεδρο, συνέχισε: «Ερντογάν, αν κάποιος είναι σκλαβωμένος, είναι οι πολίτες της Δημοκρατίας της Τουρκίας υπό τη δικτατορία σου». Καταλήγοντας ανέφερε ότι «ένας ηγέτης που αγκαλιάζει τη Χαμάς, ένας ηγέτης που καταπιέζει το λαό του σαν δικτάτορας είναι δικτάτορας».
Η σύγκρουση της Άγκυρας με τον Κατς, αν και μετράει μήνες, κλιμακώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας σε ανάρτησή του αναφερόμενος στην κλιμακούμενη αντιισραηλινή ρητορική του Τούρκου προέδρου, τον κάλεσε να θυμηθεί ποιο ήταν το τέλος του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο Ερντογάν απάντησε χαρακτηρίζοντας τον Νετανιάχου «σύγχρονο Χίτλερ» και τον Κατς «κλόουν του πληκτρολογίου». Η συνέχεια δόθηκε όταν με εντολή του Ισραέλ Κατς κλήθηκε στο ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ο Τούρκος αναπληρωτής πρεσβευτής για να του γίνουν αυστηρές συστάσεις επειδή η τουρκική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ ύψωσε μεσίστια τη σημαία στο κτήριο της, πενθώντας τον Χανίγια.
Την ίδια ώρα, σε μία ένδειξη ότι Άγκυρα, Μόσχα και Τεχεράνη συντονίζονται όσον αφορά τη στάση τους στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, δεν πέρασε απαρατήρητη η αιφνίδια άφιξη, τη Δευτέρα, στην ιρανική πρωτεύουσα του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, για συνομιλίες με την ιρανική ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, Μασούντ Πεζεσκιάν. Ο Σοϊγκού απομακρύνθηκε μεν από τη θέση του υπουργού Άμυνας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά παραμένει κεντρικός παράγοντας της αμυντικής συνεργασίας της Ρωσίας με το Ιράν.
Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται ιρανικές πηγές, η Τεχεράνη πίεσε τη Μόσχα για την παράδοση ρωσικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi Su-35, ενώ ιρανικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωναν ότι η Τεχεράνη ζήτησε από τη Ρωσία εξοπλισμό. Δημοσίευμα των New York Times, ανέφερε μάλιστα ότι Ιρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να μεταφέρει στο Ιράν προηγμένο εξοπλισμό αεράμυνας και ραντάρ, ενώ στέλεχος των Φρουρών Επανάστασης και ένας ακόμη αξιωματούχος επιβεβαίωσαν στην αμερικανική εφημερίδα ότι όχι μόνο έχει υποβληθεί αίτημα για οπλισμό, αλλά και ότι οι παραδόσεις του έχουν ξεκινήσει.