Η Κατερίνα Σιτάκ, 23 ετών, δασκάλα, αφήνει λουλούδια και παιχνίδια στο σημείο της ρωσικής πυραυλικής επίθεσης στο Σούμι της Ουκρανίας, 14 Απριλίου 2025
Μετά τις χειραψίες, αιματοκύλισμα αμάχων - Το στυγνό «παιχνίδι» του Πούτιν
AP Photo/Evgeniy Maloletka
AP Photo/Evgeniy Maloletka
Η Κατερίνα Σιτάκ, 23 ετών, δασκάλα, αφήνει λουλούδια και παιχνίδια στο σημείο της ρωσικής πυραυλικής επίθεσης στο Σούμι της Ουκρανίας, 14 Απριλίου 2025

Μετά τις χειραψίες, αιματοκύλισμα αμάχων - Το στυγνό «παιχνίδι» του Πούτιν

Προσποιούμενος ότι συνδιαλέγεται για την ειρήνη, ο Ρώσος πρόεδρος συνεχίζει τον πόλεμο με τους δικούς του όρους. Τα χέρια που έσφιγγαν μπροστά στις κάμερες οι Στιβ Γουίτκοφ και Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη σε αντιπαραβολή με το θάνατο και την καταστροφή που προκάλεσαν οι ρωσικοί βαλλιστικοί πύραυλοι στην ουκρανική πόλη Σούμι εκθέτουν την προεδρία Τραμπ και την προσέγγιση της μονομερούς διαπραγμάτευσης με τη Μόσχα για έναν πόλεμο που ούτε σε 24 ώρες τελείωσε, ούτε και υπάρχει καμία ένδειξη πως θα τελειώσει στο άμεσο μέλλον.

Ενδείξεις δεν υπάρχουν και ως προς το εάν ο Ντόναλντ Τραμπ θα φθάσει να συμπεράνει πως μία σφαγή αθώων το πρωινό της Κυριακής των Βαΐων, και όσες προηγήθηκαν και πιθανώς ακολουθήσουν, θα πρέπει να οδηγήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες στο να ασκήσουν πραγματική πίεση στη Ρωσία να διαπραγματευτεί αντί να κομίζουν διά του Στιβ Γουίτκοφ μηνύματα στον Βλαντιμίρ Πούτιν που του δίνουν a priori κυριαρχία επί του συνόλου των τεσσάρων παρανόμως προσαρτημένων επαρχιών της ανατολικής Ουκρανίας.

Δύο ρωσικοί πύραυλοι Iskander, με διαφορά δύο λεπτών, χτύπησαν την καρδιά του Σούμι την Κυριακή, πόλη των 250.000 κατοίκων, σε απόσταση περίπου 25 χλμ από τα ρωσικά σύνορα. Τριάντα τέσσερις νεκροί, 117 τραυματίες, παιδιά ανάμεσά τους, είναι ο απολογισμός. Άψυχα σώματα κείτονταν στο έδαφος, πολίτες έτρεχαν αιμόφυρτοι και τρομοκρατημένοι, θραύσματα παντού, αυτοκίνητα στις φλόγες. Ο πρώτος πύραυλος ερρίφθη στις 10.11 το πρωί· ο δεύτερος στις 10.13 -«προσφιλής» πρακτική, όχι μόνο των Ρώσων, για να χτυπηθούν και όσοι έχουν προστρέξει εν τω μεταξύ να βοηθήσουν. 

Υπήρχε σκοπιμότητα για μεγάλες απώλειες και τρομοκράτηση του πληθυσμού γιατί δεν μπορεί να θέλεις κάτι άλλο αν πλήττεις διαδοχικά με βαλλιστικούς πυραύλους -ακριβείας- το κέντρο μίας πυκνοκατοικημένης αστικής ζώνης, και δη το πρωί όταν πολλοί κατευθύνονταν στην εκκλησία για τη λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων. Σύμφωνα με ουκρανικές καταγγελίες στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν βόμβες διασποράς. Ρωσικής πύραυλος έπληξε το Σούμι και χθες το βράδυ δίχως να υπάρξουν άμεσα αναφορές για θύματα.

Προσοχή, σκληρό περιεχόμενο

Δεν προκύπτει από πού έλαβε την «ενημέρωση» ο Ντόναλντ Τραμπ ότι επρόκειτο περί «λάθους» το αιματοκύλισμα αμάχων, όπως δήλωσε εν πτήσει με το Air Force One ερωτηθείς από δημοσιογράφο σχετικά με την επίθεση στο Σούμι. «Ήταν φρικτό και ενημερώθηκα πως έκαναν λάθος», είπε στην πρώτη αντίδρασή του ο Αμερικανός πρόεδρος και συνέχισε λέγοντας για πολλοστή φορά τόσο ότι ο πόλεμος δεν θα είχε ξεκινήσει εάν βρισκόταν εκείνος στον Λευκό Οίκο και όχι ο Τζο Μπάιντεν -για να επαναλάβει και τα περί «νοθευμένων εκλογών» του 2020. 

«Πρέπει να θέσετε το ερώτημα σε εκείνους», απάντησε ο Τραμπ όταν ο δημοσιογράφος ζήτησε διευκρινίσεις για το «λάθος», αλλά δεν αποσαφήνισε ο πρόεδρος σε ποιους αναφέρεται. Ο Τραμπ επέμεινε ότι θέλει να σταματήσει τον πόλεμο, «τον πόλεμο του Μπάιντεν», όπως δήλωσε υπαινισσόμενος ευθύνη του τέως προέδρου. Τα ίδια επανέλαβε και με χθεσινή του ανάρτηση, κατηγορώντας Μπάιντεν και Ζελένσκι για «τραγικούς χειρισμούς» που επέτρεψαν την εισβολή και να προσθέσει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν τρέφει για εκείνον σεβασμό και τίποτα δεν θα είχε συμβεί (εάν δεν είχαν «νοθευτεί» οι εκλογές κ.ο.κ.)

Το Κρεμλίνο διέψευσε, όπως εδώ και τρία χρόνια, πως θέτει στο στόχαστρο αμάχους, αλλά ούτε και «έδειξε» σε οποιουδήποτε είδους λάθος. Η μόνιμη επωδός είναι πως ο στρατός χτυπά μόνο στρατιωτικούς στόχους και αυτό δήλωσε χθες ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ενώ τα ελεγχόμενα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν πως λάμβανε χώρα κάποια «στρατιωτική σύσκεψη» στο Σούμι. Το υπουργείο Άμυνας αναγνώρισε τις απώλειες αμάχων, αλλά επέρριψε ως είθισται την ευθύνη στην Ουκρανία υπό το επιχείρημα ότι «χρησιμοποιεί τον πληθυσμό ως ανθρώπινη ασπίδα». 

Η απόσταση ήταν τεράστια ανάμεσα στην σφοδρή ευρωπαϊκή καταδίκη της επίθεσης στο Σούμι και την αντίδραση συνολικά της αμερικανικής κυβέρνησης που είναι εν πολλοίς υποτονική μπροστά στις ρωσικές επιθέσεις κατά αμάχων, ενόσω προς ικανοποίηση του Βλαντιμίρ Πούτιν η Ουάσινγκτον έχει κινήσει διαδικασία αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων με τη Μόσχα και επιχειρεί να διαπραγματευτεί μονομερώς τον τερματισμό του πολέμου. Μόνο που ο Πούτιν δεν επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου.

Ακολουθώντας το δοκιμασμένο ρωσικό «εγχειρίδιο», ροκανίζει το χρόνο προβάλλοντας ενστάσεις και νέες διεκδικήσεις σε έναν υποτιθέμενο διάλογο ενόσω ταυτόχρονα εντείνει τις επιθέσεις στην Ουκρανία. Στο Κίεβο, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μένει να ελπίζει ότι κάποια στιγμή ο Τραμπ ίσως φθάσει να ενισχύσει την πίεση στη Μόσχα και τον καλεί να επισκεφθεί την Ουκρανία για να δει με τα μάτια του την καταστροφή, ενώ συνεχίζει να πιέζει για πυρομαχικά και νέα συστήματα αεράμυνας, γεγονός που καθίσταται ακόμη πιο επείγον μετά τις πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις σε μη στρατιωτικούς στόχους. Οι βομβαρδισμοί έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες και στο Χάρκοβο και στο Ντονμπάς.

Χωρίς να έχει αποδεχθεί το σχέδιο Τραμπ για πλήρη κατάπαυση του πυρός ενός μήνα σε πρώτο στάδιο, η Ρωσία εμφανίζεται ότι συνομιλεί περί μίας απροσδιόριστης εκεχειρίας αλλά στο πεδίο, έχει εντείνει τις επιθέσεις στη βορειοανατολική Ουκρανία, ιδίως στην περιοχή του Χαρκόβου. Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές και διεθνείς αναλυτές, το Κρεμλίνο είναι έτοιμο να αυξήσει τη στρατιωτική πίεση τις επόμενες εβδομάδες, τόσο για να αποκτήσει τακτικά πλεονεκτήματα όσο και για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση. 

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) εκτιμά ότι η Μόσχα επιβραδύνει επίτηδες τον διάλογο με την Ουάσινγκτον και με τον ερχομό της άνοιξης, που παραδοσιακά ευνοεί νέες επιχειρήσεις, θα κινηθεί για να εδραιώσει και να ενισχύσει τα εδαφικά κέρδη, να δοκιμάσει την ουκρανική αντίσταση και να επιβάλει μονομερώς τους όρους μιας μελλοντικής διαπραγμάτευσης. Σε αυτό το σενάριο, η διεθνής υποστήριξη παραμένει ζωτικής σημασίας, με τους αναλυτές να διαβλέπουν ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι για την Ουκρανία.

Εν μέσω πλήρους αβεβαιότητας για το ρόλο των ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να θέσουν τα θεμέλια για τη δική τους στρατηγική αυτονομία και κινούνται προς ενίσχυση της υποστήριξης προς το Κίεβο, αλλά παραμένουν διχασμένες ως προς την ιδέα μιας ειρηνευτικής δύναμης στο πλαίσιο της υπό συγκρότηση «συμμαχίας των προθύμων». Στο μέτωπο της στρατιωτικής βοήθειας σημειώνεται σημαντική πρόοδος, με τη «συνείδηση ότι πριν καν σκεφτούμε ένα πιθανό μεταπολεμικό σενάριο, είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε ότι το Κίεβο δεν θα φτάσει εκεί ηττημένο», όπως δηλώνει ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι.

Η προ ημερών σύνοδος της Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία -η πρώτη δίχως τη συμμετοχή των ΗΠΑ- οδήγησε σε νέα ώθηση της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, με την ανακοίνωση νέων δεσμεύσεων ύψους 21 δισ. ευρώ. Η Γερμανία ανακοίνωσε ένα πακέτο στρατιωτικής υποστήριξης ύψους 11 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία έως το 2029, συμπεριλαμβανομένων των πυραυλικών συστημάτων IRIS-T και των πυραύλων Patriot. Ακολούθησε η δήλωση του καγκελαρίου εν αναμονή Φρίντριχ Μερτς ότι η κυβέρνησή του -που αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα μετά την 6η Μαΐου- θα μπορούσε τελικά, σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους της, να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα του Κιέβου να προμηθεύσει την Ουκρανία με πυραύλους Taurus, οι οποίοι μπορούν να πλήξουν το εσωτερικό της Ρωσίας. Ο απερχόμενος καγκελάριος Σολτς Όλαφ Σολτς είχε επανειλημμένα αρνηθεί να δώσει στην Ουκρανία τους πυραύλους φοβούμενος περαιτέρω κλιμάκωση με τη Ρωσία, η οποία και στράφηκε χθες διά στόματος του Ντμίτρι Πεσκόφ κατά του Μερτς και της Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα δήλωνε πως οι σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ «προχωρούν πολύ καλά» 

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νορβηγία γνωστοποίησαν επίσης ότι θα παράσχουν από κοινού περίπου άλλα 542 εκατ. ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια, τα οποία προορίζονται για τη συντήρηση οχημάτων, συστημάτων ραντάρ, αντιαρματικών ναρκών και εκατοντάδων χιλιάδων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Το καλοκαίρι προδιαγράφεται πολύ δύσκολο κατά τους αναλυτές για την Ουκρανία και το ίδιο το Κίεβο φοβάται ότι θα υπάρξει έλλειψη βλημάτων πυροβολικού ήδη από τις επόμενες εβδομάδες. Στη χθεσινή σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ τέθηκε εκ νέου επί τάπητος το πιο μετριοπαθές σκέλος του επικαιροποιημένου σχεδίου της Κάγια Κάλας που προβλέπει τη δαπάνη 5 δισ. ευρώ για 2 εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού μεγάλου διαμετρήματος φέτος.

Παρότι ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι θα υπάρξουν νέες «πολύ καλές προτάσεις πολύ σύντομα» για τον τερματισμό του πολέμου, δίχως να μπαίνει σε λεπτομέρειες, η γενική αίσθηση είναι ότι οι διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ για την προώθηση μιας συμφωνίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας φαίνεται να χάνουν τη δυναμική τους. Από τη μία πλευρά, επειδή η Ρωσία αρνείται κάθε έννοια συμβιβασμού και εντείνει τις επιθέσεις και από την άλλη γιατί ο Τραμπ δείχνει απορροφημένος στον πόλεμο των δασμών με την Κίνα και τον κόσμο όλο. Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους θεωρεί ότι «η ειρήνη μοιάζει απρόσιτη στο άμεσο μέλλον», εξ ου ίσως και η μεταστροφή στο Βερολίνο ως προς τους πυραύλους Taurus προς το Κίεβο.