Μεταναστευτικό: Κοινή έκκληση Ουγγαρίας, Σερβίας και Σλοβακίας για περισσότερα κονδύλια
X/Orbán Viktor
X/Orbán Viktor

Μεταναστευτικό: Κοινή έκκληση Ουγγαρίας, Σερβίας και Σλοβακίας για περισσότερα κονδύλια

Οι ηγέτες Σερβίας, Σλοβακίας και Ουγγαρίας επιβεβαίωσαν τις προσπάθειές τους για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων είναι η καλύτερη άμυνα και χρειάζονται περισσότερα κονδύλια της ΕΕ.

Ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων μέσω των Δυτικών Βαλκανίων μειώθηκε κατά 79% από έτος σε έτος σε κάτι λιγότερο από 17.000 τους πρώτους εννέα μήνες του 2024, σύμφωνα με στοιχεία της Frontex.

Σε συνάντηση στο Κόμαρνο της Σλοβακίας, στα ουγγρικά σύνορα, οι ηγέτες επαίνεσαν τις προσπάθειές τους να περιορίσουν τον αριθμό των μεταναστών, κυρίως από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, που έχουν έρθει μέσω της «βαλκανικής οδού» μέσω της Σερβίας και στην ΕΕ μέσω Ουγγαρίας.

Οι μετανάστες συνήθως μετακινούνται σε πλουσιότερες χώρες της δυτικής Ευρώπης, όπως η Γερμανία.

Η παράνομη μετανάστευση παραμένει πολιτικό πρόβλημα σε ολόκληρη την Ευρώπη σχεδόν μια δεκαετία μετά την κρίση του 2015, όταν περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι έφτασαν στην ΕΕ. Οι αφίξεις πέρυσι ήταν περίπου 300.000.

Το θέμα βοήθησε στην άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων και ώθησε τις κυβερνήσεις να λάβουν σκληρότερα μέτρα. Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να χαράξουν μια αυστηρότερη πολιτική για την επιτάχυνση των επιστροφών των μεταναστών που εισέρχονται παράνομα.

Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν και ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο είναι εδώ και καιρό μερικοί από τους πιο σκληρούς επικριτές της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, και είναι αντίθετοι σε ιδέες όπως οι ποσοστώσεις για την ανακατανομή των μεταναστών στο μπλοκ.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία έχει δει 80% λιγότερους μετανάστες φέτος.

Μετά το 2015, η Ουγγαρία έστησε έναν αυστηρά φυλασσόμενο φράχτη στα νότια σύνορά της και ο Όρμπαν συγκρούστηκε με τις Βρυξέλλες για τις μεταναστευτικές πολιτικές, τονίζοντας ότι οι αιτήσεις ασύλου πρέπει να αξιολογηθούν πριν επιτραπεί σε κάποιον να εισέλθει στην ΕΕ, λέγοντας ότι αυτό το μοντέλο, που χρησιμοποιήθηκε στην Ουγγαρία, ήταν το μόνο που λειτούργησε.

Τα hotspots που δημιουργήθηκαν στις τελευταίες ασφαλείς χώρες για τους μετανάστες, για παράδειγμα στην Αφρική, θα μπορούσαν να είναι μια μαζική λύση, είπε.

Ο Βούτσιτς είπε ότι η Σερβία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ, δεν θα συμφωνήσει ποτέ να δημιουργήσει hotspots για παράνομους μετανάστες στο έδαφός της.