Μεγάλων διαστάσεων καταφύγια με σκηνές στην πόλη Σιουδάδ Χουάρες άρχισαν να κατασκευάζουν οι μεξικανικές αρχές προκειμένου να προετοιμαστούν για μια πιθανή εισροή Μεξικανών στο πλαίσιο των μαζικών απελάσεων που έχει προαναγγείλει πως θέλει να κάνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Οι σκηνές στη Σιουδάδ Χουάρες αποτελούν μέρος του σχεδίου της μεξικανικής κυβέρνησης να ετοιμάσει καταφύγια και κέντρα υποδοχής σε εννέα πόλεις στο βόρειο Μεξικό.
Σύμφωνα με το Reuters, τα προσωρινά καταφύγια στη Σιουδάδ Χουάρες θα έχουν τη δυνατότητα να στεγάσουν χιλιάδες ανθρώπους και θα πρέπει να είναι έτοιμα σε λίγες ημέρες, δήλωσε ο δημοτικός υπάλληλος, Ενρίκε Λικόν.
«Είναι πρωτοφανές», δήλωσε ο Λικόν το απόγευμα της Τρίτης (21/01), καθώς εργάτες ξεφόρτωναν μακρόστενα μεταλλικά στηρίγματα από ρυμουλκούμενα τρακτέρ που ήταν σταθμευμένα στο μεγάλο άδειο οικόπεδο, σε απόσταση λίγων μέτρων από το Ρίο Γκράντε, το οποίο χωρίζει την πόλη από το Ελ Πάσο του Τέξας.
Οι αρχές στο χώρο αυτό θα παρέχουν στους απελαθέντες Μεξικανούς τρόφιμα, προσωρινή στέγαση, ιατρική περίθαλψη και βοήθεια για την απόκτηση εγγράφων ταυτότητας, σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο που περιγράφει τη στρατηγική με τίτλο «Το Μεξικό σας αγκαλιάζει».
Στόλος λεωφορείων για τη μεταφορά των Μεξικανών
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να έχει έτοιμο έναν στόλο λεωφορείων για τη μεταφορά των Μεξικανών από τα κέντρα υποδοχής πίσω στις πόλεις τους.
Ο Τραμπ έχει ορκιστεί να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη προσπάθεια απέλασης στην ιστορία των ΗΠΑ, η οποία θα απομακρύνει εκατομμύρια μετανάστες. Μία επιχείρηση αυτής της κλίμακας, ωστόσο, θα διαρκέσει πιθανότατα χρόνια και θα έχει τεράστιο κόστος.
Σχεδόν πέντε εκατομμύρια Μεξικανοί ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς άδεια, σύμφωνα με ανάλυση του μεξικανικού El Colegio de la Frontera Norte (COLEF) που βασίζεται σε πρόσφατα στοιχεία της αμερικανικής απογραφής.
Πολλοί προέρχονται από περιοχές του κεντρικού και νότιου Μεξικού που μαστίζονται από τη βία και τη φτώχεια. Περίπου 800.000 Μεξικανοί χωρίς χαρτιά στις Ηνωμένες Πολιτείες προέρχονται από το Μιτσοακάν, το Γκερέρο και την Τσιάπας, σύμφωνα με τη μελέτη του COLEF, όπου σφοδρές μάχες μεταξύ ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος ανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα τελευταία χρόνια, αφήνοντας μερικές φορές ολόκληρες πόλεις εγκαταλελειμμένες.
Μεξικό: Είμαστε έτοιμοι για τις μαζικές απελάσεις
Έτοιμη δηλώνει η μεξικανική κυβέρνηση για το ενδεχόμενο μαζικών απελάσεων. Αλλά οι υπέρμαχοι της μετανάστευσης έχουν τις αμφιβολίες τους, φοβούμενοι ότι ο συνδυασμός των μαζικών απελάσεων και των μέτρων του Τραμπ για την αποτροπή της εισόδου των μεταναστών στις ΗΠΑ θα μπορούσε γρήγορα να προκαλέσει κορεσμό στις μεξικανικές συνοριακές πόλεις.
Η κυβέρνηση Τραμπ τερμάτισε τη Δευτέρα (20/01) ένα πρόγραμμα, γνωστό ως CBP One, το οποίο επέτρεπε σε ορισμένους μετανάστες που περίμεναν στο Μεξικό να εισέλθουν νόμιμα στις ΗΠΑ εξασφαλίζοντας ραντεβού σε μια κυβερνητική εφαρμογή. Την Τρίτη δήλωσε ότι επαναφέρει τα Πρωτόκολλα Προστασίας Μεταναστών (MPP), μια πρωτοβουλία που ανάγκαζε τους μη Μεξικανούς αιτούντες άσυλο να περιμένουν στο Μεξικό για την επίλυση των υποθέσεών τους στις ΗΠΑ.
Τη Δευτέρα (20/01), ο Χοσέ Λουίς Πέρεζ, τότε διευθυντής μεταναστευτικών θεμάτων για την Τιχουάνα, έγινε ένας από τους λίγους Μεξικανούς αξιωματούχους που εξέφρασαν δημόσια ανησυχίες για το αν το Μεξικό ήταν πραγματικά προετοιμασμένο. Όπως είπε, «ουσιαστικά, με την ακύρωση του CBP One και τις απελάσεις, η κυβέρνηση δεν είναι συντονισμένη για να τις παραλάβει». Λίγες ώρες αργότερα, απολύθηκε σε αυτό που είπε ότι ήταν αντίποινα για την έκδοση τέτοιων προειδοποιήσεων.
Η δημοτική κυβέρνηση δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την απόλυσή του.
«Το Μεξικό θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να φροντίσει τους συμπατριώτες του και θα διαθέσει ό,τι είναι απαραίτητο για να υποδεχθεί όσους επαναπατρίζονται», δήλωσε τη Δευτέρα (20/01) η υπουργός Εσωτερικών του Μεξικού, Ρόζα Ικέλα, κατά τη διάρκεια της καθημερινής πρωινής συνέντευξης Τύπου.
Όμως με την υποτονική οικονομική ανάπτυξη που προβλέπεται φέτος, το Μεξικό θα μπορούσε να δυσκολευτεί να απορροφήσει εκατομμύρια Μεξικανούς που απελαύνονται από τις ΗΠΑ, ενώ μια σημαντική μείωση των εμβασμάτων θα μπορούσε να προκαλέσει «σοβαρές οικονομικές διαταραχές» στις πόλεις και τα χωριά σε όλη τη χώρα που εξαρτώνται από αυτά τα έσοδα, δήλωσε ο Γουέιν Κορνέλιους, διακεκριμένος ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας-Σαν Ντιέγκο.