Η ιταλική αστυνομία σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι κακοπληρωμένοι Κινέζοι εργάτες εργάζονταν υπό άθλιες συνθήκες, για έναν μη εξουσιοδοτημένο υπεργολάβο, κατασκευάζοντας τσάντες και αξεσουάρ για τον οίκο μόδας Giorgio Armani.
Σύμφωνα με το ABC News, ο οίκος μόδας αρνήθηκε τις αδικοπραγίες της GA Operations, η οποία παράγει ρούχα, αξεσουάρ και διακόσμηση σπιτιού για τις μάρκες του Ομίλου Giorgio Armani.
«Η εταιρεία είχε πάντα μέτρα ελέγχου και πρόληψης για να ελαχιστοποιήσει τις καταχρήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού», ανέφερε η ανακοίνωση της Armani. «Η GA Operations θα συνεργαστεί με τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια με τους αρμόδιους φορείς για να διευκρινίσει τη θέση της επί του θέματος».
Σύμφωνα με την αστυνομία, η GA Operations προσέλαβε έναν υπεργολάβο, ο οποίος με τη σειρά του προσέλαβε μη εξουσιοδοτημένους Κινέζους υπεργολάβους που απασχολούσαν εργάτες με συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι», ορισμένοι από τους οποίους βρίσκονταν παράνομα στην Ιταλία. Φέρεται ότι οι υπεύθυνοι αγνόησαν τους κανονισμούς για την υγεία και την ασφάλεια, καθώς και τους κανόνες που διέπουν τις ώρες εργασίας, τα διαλείμματα και τις ρεπό.
Controlli dei carabinieri sul caso Giorgio Armani Operations: “Laboratori irregolari, lavoratori cinesi in nero e clandestini” https://t.co/LiQifYjzzm
— Il Giorno (@qn_giorno) April 5, 2024
Η αστυνομία είπε ότι ήταν μέρος ενός συστήματος παράνομης διαμεσολάβησης και εκμετάλλευσης εργαζομένων που συνδέονται συχνότερα με τον αγροτικό τομέα. Τέσσερις Κινέζοι ιδιοκτήτες εργοστασίων αντιμετωπίζουν ξεχωριστή ποινική έρευνα για τον ρόλο τους.
Η GA Operations, εν τω μεταξύ, δεν βρίσκεται υπό διερεύνηση, αλλά έχει τεθεί υπό δικαστική διοίκηση για έως και ένα χρόνο ως μέρος μιας διαδικασίας για την εξασφάλιση νόμιμων πράξεων, δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης της ιταλικής αστυνομίας, Λόρις Μπαλντασάρε.
Ένα διάγραμμα που δημοσίευσε η αστυνομία έδειξε ότι ο Κινέζος υπεργολάβος πληρώθηκε 93 ευρώ (100 δολάρια) για μια τσάντα που ο οίκος μόδας πούλησε για περίπου 1.800 ευρώ (περίπου 1950 δολάρια). Ο εξουσιοδοτημένος υπεργολάβος, που ενεργούσε ως μεσάζων, αλλά χωρίς πραγματικές δυνατότητες παραγωγής, πληρώθηκε με 250 ευρώ για την ίδια τσάντα, με 157 ευρώ για κάθε τσάντα, ανέφερε η αστυνομία.
«Το σύστημα επιτρέπει τη μεγιστοποίηση των κερδών (στο οποίο) το κινεζικό εργοστάσιο παράγει τα προϊόντα, μειώνοντας το κόστος εργασίας καταφεύγοντας σε άγνωστους και παράνομους εργάτες», ανέφερε η αστυνομία σε δήλωση.
Ένα βίντεο που δημοσίευσαν οι καραμπινιέρι δείχνει ένα εργαστήριο όπου κατασκευάζονταν δερμάτινα είδη, με δύο κρεβάτια με κουβέρτες σε διπλανό γραφείο. Ένας κοιτώνας στον δεύτερο όροφο, στον οποίο έφτανε κανείς μέσω μιας περιφραγμένης σκάλας, είχε μια σειρά από κουκέτες και ένα άλλο κρεβάτι σπαρμένο με ρούχα και κουβέρτες.
Μαγειρικά σκεύη βρίσκονταν σε ένα βρώμικο μπάνιο, δίπλα σε έναν σπασμένο νεροχύτη και μια κατσαρόλα με νερό που περιείχε κάτι που φαίνεται να ήταν ένα χέλι. Μια αυτοσχέδια κουζίνα περιελάμβανε έναν καυστήρα αερίου δίπλα σε έναν τοίχο πασπαλισμένο με τρόφιμα. Στο νεροχύτη ήταν στοιβαγμένα βρώμικα πιάτα και φαγητό που δεν φαγώθηκε. Χαρτόνι ήταν κολλημένο πάνω στα παράθυρα.
Το εύρημα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης έρευνας για την αλυσίδα εφοδιασμού μόδας που λειτουργεί στις επαρχίες του Μιλάνου και του Μπέργκαμο, η οποία έθεσε τον κατασκευαστή τσαντών και αξεσουάρ «Alviero Martini Spa» υπό δικαστική διοίκηση τον Ιανουάριο, είπε ο Μπαλντασάρε.
Στην πιο πρόσφατη υπόθεση, η αστυνομία διερεύνησε τέσσερα εργοστάσια που λειτουργούσαν παράνομα με ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας και μια σειρά παραβιάσεων ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων παράνομων κοιτώνων με «υγειονομικές και υγιεινές συνθήκες κάτω από το ηθικό ελάχιστο».
Τα εργοστάσια διατάχθηκαν να κλείσουν και στους τέσσερις Κινέζους ιδιοκτήτες που αντιμετωπίζουν χωριστή ποινική έρευνα, επιβλήθηκαν πρόστιμα και διοικητικές κυρώσεις συνολικού ύψους 145.000 ευρώ (σχεδόν 157.000 δολάρια).