Σύμφωνα με την κυβέρνηση Ερντογάν και τα ελεγχόμενα ή φιλικά προς αυτήν ΜΜΕ (δηλαδή, την πλειοψηφία όσων εξακολουθούν να λειτουργούν σήμερα στην Τουρκία, μετά το πογκρόμ το οποίο ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016...), το νέο σχέδιο νόμου που αφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει στόχο «να προσφέρει πιο ασφαλείς πλατφόρμες επικοινωνίας για όλους», όπως σημείωνε πρόσφατα η Sabah.
Δεν συμφωνούν όλοι, όμως, με αυτή την άποψη. «Ο τουρκικός νόμος για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί μια βίαιη προσπάθεια εξαναγκασμού των πολυεθνικών ομίλων να λογοκρίνουν περισσότερες ειδήσεις για λογαριασμό των ηγετών της Τουρκίας», σημειώνει ο συντονιστής της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων, μιλώντας στην εφημερίδα The Guardian – η οποία, με τη σειρά της, προειδοποιεί πως ο νέος νόμος ανογει τον δρόμο για το μπλοκάρισμα της λειτουργίας μέσων όπως το Facebook, το Twitter, το YouTube ή ακόμη και το Netflix.
Πράγματι, παρά το γεγονός ότι το καθεστώς της Άγκυρας επικαλείται την εμπειρία από ευρωπαϊκές και άλλες χώρες (π.χ. Γερμανία και Σιγκαπούρη) και την προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά ψευδών ειδήσεων και κηρυγμάτων μίσους, ο νόμος που προωθεί πηγαίνει πολλά βήματα πιο πέρα. Εκτός των άλλων, απαιτεί από τους μιντιακούς ομίλους να αποκτήσουν γραφεία σε τουρκικό έδαφος ή να ορίσουν ένα επίσημο εκπρόσωπό τους, ο οποίος θα λογοδοτεί απέναντι στις αρχές, σε περίπτωση που αυτές διαπιστώνουν παρατυπίες ή καταγγέλουν συγκεκριμένες αναρτήσεις. Επίσης, υποχρεούνται να αποθηκεύουν εντός Τουρκίας τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών – κάτι που, όπως είναι φανερό, τους καθιστά ευάλωτους απέναντι στην κρατική μηχανή.
«Μπότα» λογοκρισίας
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Guardian, το πρώτο εξάμηνο του 2019 το Twitter έλαβε 6.073 αιτήματα από την τουρκική κυβέρνηση για κατέβασμα αναρτήσεων από 8.993 λογαριασμούς στο δίκτυό του, αριθμός που ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παγκοσμίως στο συγκεκριμένο διάστημα μετά την Ινδονησία. Ο όμιλος ανταποκρίθηκε θετικά μόνο στο 5% των αιτημάτων αυτών και είναι εύλογο να φοβάται πως με την εφαρμογή του νέου νόμου θα είναι υποχρεωμένος να συμμορφώνεται κατά 100%, καθώς διαφορετικά θα απειλείται είτε με μπλόκο είτε με βαρύ πρόστιμο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν – ο οποίος στις αρχές Ιουλίου είχε χαρακτηρίσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως «ανήθικα», επικαλούμενος σχόλια για το νεογέννητο εγγόνι του – είχε απαγορεύσει τις αναρτήσεις κατά την πρόσφατη στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία.
Επίσης, η εμπειρία δείχνει πως για τον ίδιο και το κυβερνόν Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης «προσβλητικό» και «προδοτικό» θεωρείται κάθε σχόλιο το οποίο στρέφεται εναντίον του προέδρου και της πολιτικής του. Κάτι ανάλογο, δηλαδή, με ό,τι συμβαίνει στην Κίνα ή την Ουγγαρία...