Σαφές μήνυμα για τις προθέσεις των ΗΠΑ, με αφορμή τις διπλωματικές κινήσεις που γίνονται για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, έστειλε στην ΕΕ ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ.
«Μην κάνετε κανένα λάθος, ο πρόεδρος Τραμπ δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να μετατρέψει τον "Θείο Σαμ" σε "Θείο Κορόιδο”», δήλωσε ο Χέγκσεθ σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι πρωτίστως υπεύθυνη για την άμυνα στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Συγκεκριμένα, ο Χέγκσεθ απέρριψε την Πέμπτη την κριτική για τη διαπραγματευτική στρατηγική της Ουάσιγκτον με τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία και προειδοποίησε την Ευρώπη να μην αντιμετωπίζει την Αμερική ως «κορόιδο» καθιστώντας την υπεύθυνη για την άμυνά της.
Στο ντεμπούτο του στο εξωτερικό μετά την ανάληψη της ευθύνης του Πενταγώνου στις 24 Ιανουαρίου, ο Χέγκσεθ πυροδότησε θύελλα επικρίσεων στην Ευρώπη αφού ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η επιστροφή στα σύνορα της Ουκρανίας πριν από το 2014 δεν ήταν ρεαλιστική και ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν βλέπει την ένταξη στο ΝΑΤΟ για το Κίεβο ως μέρος μιας λύσης στον πόλεμο που πυροδότησε η Ρωσία.
Οι επικριτές του Χέγκσεθ αναφέρουν ότι οι παρατηρήσεις ισοδυναμούσαν με το ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέλειψαν τη μόχλευση στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία πριν καν ξεκινήσουν, κάτι που περιέγραψαν ως σημαντική νίκη για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Χέγκσεθ την Πέμπτη υπερασπίστηκε τις παρατηρήσεις του ως αναγνώριση της πραγματικότητας επί του πεδίου μάχης και άφησε ανοιχτή την πόρτα για κινήσεις των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως παραχωρήσεις, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων όπως οι προμήθειες των ΗΠΑ στην Ουκρανία και τα ο αριθμός Αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη.
«Πιστεύω ότι θα ήταν δίκαιο να πούμε ότι πράγματα όπως η μελλοντική χρηματοδότηση, είτε λιγότερη είτε μεγαλύτερη, θα μπορούσαν να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε στους δημοσιογράφους.
Ο Χέγκσεθ δήλωσε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους συμμάχους για την προτεραιότητα του Τραμπ για μια «διπλωματική, ειρηνική λύση αυτού του πολέμου το συντομότερο δυνατόν» με στόχο τη δημιουργία μιας διαρκούς και σταθερής ειρήνης. Παράλληλα, περιέγραψε τον Τραμπ ως «τον τέλειο διαπραγματευτή».
Επίσης, τόνισε ότι η συμφωνία ειρήνης θα χρειαστεί να περιλαμβάνει κάποια στοιχεία που δεν επιθυμεί καμία πλευρά, αλλά τα σύνορα δε θα επιστρέψουν στο σημείο που ήταν το 2014, όταν πραγματοποιήθηκε η μονομερής προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ μίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Τετάρτη και είπε στους Αμερικανούς αξιωματούχους να ξεκινήσουν συνομιλίες για τον τερματισμό του σχεδόν τριετούς πολέμου.
Η μονομερής ενέργεια του Τραμπ προς τον Πούτιν, συνοδευόμενη από προφανείς παραχωρήσεις στις βασικές απαιτήσεις της Ουκρανίας, προκάλεσε συναγερμό τόσο για το Κίεβο όσο και για τους Ευρωπαίους συμμάχους στο ΝΑΤΟ που είπαν ότι φοβούνται ότι ο Λευκός Οίκος θα μπορούσε να κάνει μια συμφωνία χωρίς αυτούς.
«Εμείς, ως κυρίαρχη χώρα, απλά δεν θα μπορέσουμε να αποδεχτούμε καμία συμφωνία χωρίς εμάς», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στους δημοσιογράφους στην Ουκρανία.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υιοθέτησαν επικριτική στάση απέναντι στην ειρηνευτική πρόταση του Τραμπ, λέγοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία δεν θα ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί εάν δεν συμπεριληφθούν οι ίδιοι και οι Ουκρανοί στη διαπραγμάτευση.
Ο Χέγκσεθ απέρριψε την ιδέα ότι υπονόμευε το ΝΑΤΟ ή την ευρωπαϊκή ασφάλεια. «Το ΝΑΤΟ είναι μια μεγάλη συμμαχία, η πιο επιτυχημένη αμυντική συμμαχία στην ιστορία, αλλά για να αντέξουν στο μέλλον οι εταίροι μας πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα για την άμυνα της Ευρώπης. Πρέπει να κάνουμε το ΝΑΤΟ σπουδαίο ξανά», είπε.