Τρεις βουλευτές των γερμανικών χριστιανικών κομμάτων παραιτούνται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα στη «μεγαλύτερη κρίση» μετά το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» επί εποχής Χέλμουτ Κολ.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η DW, όλοι οι βουλευτές της κοινής Κ.Ο. της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) παρέδωσαν μέχρι την Παρασκευή το βράδυ γραπτή δήλωση, με την οποία διαβεβαιώνουν ότι δεν έχουν αποκομίσει οικονομικό κέρδος σε σχέση με την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού – ούτε άμεσα και ούτε μέσω εταιρειών.
Τη δήλωση ζήτησαν οι ηγεσίες των δύο χριστιανικών κομμάτων μετά την παραίτηση τριών βουλευτών από την Κ.Ο. Δύο από αυτούς κατηγορούνται ότι οι ίδιοι ή εταιρείες τους εισέπραξαν προμήθειες ύψους 600.000 ευρώ στη μία και 250.000 ευρώ στην άλλη για διαμεσολαβήσεις, που οδήγησαν στην αγορά προστατευτικών μασκών από το δημόσιο. Ο δε τρίτος κατηγορείται ότι αμειβόταν από το Αζερμπαϊτζάν για να ασκήσει επιρροή υπέρ των συμφερόντων του αυταρχικού καθεστώτος αυτής της χώρας.
Οι τρεις υποθέσεις είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην κοινή γνώμη. Ηγετικά στελέχη της Κ.Ο. κάνουν λόγο για «κρίση αξιοπιστίας» των χριστιανικών κομμάτων και παρομοιάζουν το τωρινό σκάνδαλο με αυτό των «μαύρων ταμείων» του πρώην καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ πριν από 20 χρόνια. Πολιτικοί αναλυτές αναμένουν ότι το σκάνδαλο θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τα αποτελέσματα των Χριστιανοδημοκρατών στις αυριανές κοινοβουλευτικές εκλογές στα κρατίδια Βάδη - Βυρτεμβέργη και Ρηνανία - Παλατινάτο.
Σε αντίθεση με τις ηγεσίες των CDU/ CSU που δηλώνουν ότι πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Νόρμπερτ Βάλτερ - Μπόργιανς, υποστηρίζει ότι σε τμήματα των χριστιανικών κομμάτων «επανεμφανίστηκε η αρχή "το να χέρι νίβει τ’ άλλο"» και ότι το «απορρυπαντικό» είναι το χρήμα. Οι ηγεσίες τους θα πρέπει να αποδείξουν πως θέλουν πράγματι ουσιαστικές αλλαγές, τόνισε ο κ. Βάλτερ - Μπόργιανς σε συνέντευξη προς την κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Αυτό το διάστημα οι κυβερνητικοί εταίροι συζητούν σχέδιο νόμου αναφορικά με τη διαφάνεια στις δραστηριότητες των βουλευτών. Σε ορισμένα θέματα επικρατεί ακόμη διάσταση απόψεων. Για παράδειγμα ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουν να δηλώνονται από τους βουλευτές λεπτομερώς όλα τα πρόσθετα έσοδα τους, τα χριστιανικά κόμματα θέτουν ως όριο για την κατάθεση μιας τέτοιας δήλωσης τις 100.000 ευρώ.