Τα καταφύγια σε όλη τη Ρωσία υποβάλλονται σε συστηματικές επιθεωρήσεις και επισκευές μετά από εντολή του Κρεμλίνου για την αναβάθμιση των ετοιμόρροπων υποδομών της χώρας που χρονολογούνται από τη σοβιετική εποχή, σύμφωνα με νυν και πρώην αξιωματούχους που μίλησαν στους Moscow Times.
Πολλά από τα χιλιάδες καταφύγια της Ρωσίας, τα ενισχυμένα κελάρια και άλλα ασφαλή κρησφύγετα είχαν παραμεληθεί εδώ και δεκαετίες. Αλλά καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία παρατείνεται, οι τοπικές αρχές έχουν αρχίσει να ξοδεύουν εκατοντάδες εκατομμύρια ρούβλια για να τα καταστήσουν και πάλι κατάλληλα για κατοίκηση.
The Moscow Times reports that an order was imposed to prepare bomb shelters all over #Russia. pic.twitter.com/YCeGH4Gdix
— NEXTA (@nexta_tv) February 7, 2023
"Η απόφαση για την επιθεώρηση του δικτύου των καταφυγίων ελήφθη από την κυβέρνηση την άνοιξη", δήλωσε ένας Ρώσος αξιωματούχος, επικαλούμενος γνώση των κυβερνητικών συνεδριάσεων που έλαβαν χώρα για το θέμα.
"Η εντολή για μια μεγάλης κλίμακας επιθεώρηση και για να διορθωθούν τα πράγματα δόθηκε από το Υπουργείο Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης, το Υπουργείο Άμυνας και [άλλα] πολιτικά υπουργεία".
Η αναμόρφωση του δικτύου καταφυγίων της χώρας έρχεται με φόντο τις πυρηνικές απειλές του Κρεμλίνου και την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της καθημερινότητας, καθώς οι μάχες στην Ουκρανία φαίνεται να επηρεάζουν περιοχές της ρωσικής ενδοχώρας.
Συγκεκριμένα, τρεις επιθέσεις σε αεροπορικές βάσεις εκατοντάδες χιλιόμετρα εντός των ρωσικών συνόρων τον Δεκέμβριο αποδόθηκαν σε ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Σύμφωνα με την πολιτική του για τις επιθέσεις εντός της Ρωσίας, το Κίεβο δεν επιβεβαίωσε ότι εμπλέκεται.
Ενώ το Κρεμλίνο εξέδωσε τον Οκτώβριο διάταγμα με το οποίο διέταξε ορισμένες περιοχές στη δυτική Ρωσία να προετοιμαστούν για πιθανή στρατιωτική σύγκρουση σε αυξημένο επίπεδο "συναγερμού", τα στοιχεία από ανοικτές πηγές και οι πηγές των Moscow Times υποδεικνύουν ότι η διαδικασία αυτή - σε διαφορετικό βαθμό - συμβαίνει στην πραγματικότητα σε όλη τη χώρα.
Για παράδειγμα, οι τοπικές αρχές στη νότια περιοχή του Κρασνοντάρ θα δαπανήσουν φέτος πάνω από 6 εκατομμύρια ρούβλια (260.000 δολάρια) για καταφύγια ενώ 50 εκατομμύρια ρούβλια (712.000 δολάρια) θα δαπανηθούν στο Νίζνι Νόβγκοροντ και σχεδόν ένα εκατομμύριο ρούβλια (14.240 δολάρια) στην πόλη Ριαζάν.
Οι αρχές του Καζάν, στον ποταμό Βόλγα, δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι περίπου το 30% των καταφυγίων της πόλης δεν ήταν σε κατάλληλη κατάσταση για να στεγάσουν ανθρώπους.