Μόσχα: Επίσκεψη της βορειοκορεάτισσας ΥΠΕΞ  για «στρατηγικές» συνομιλίες»

Μόσχα: Επίσκεψη της βορειοκορεάτισσας ΥΠΕΞ  για «στρατηγικές» συνομιλίες»

Η ρωσική διπλωματία ανακοίνωσε σήμερα την έλευση στη Μόσχα της Βορειοκορεάτισσας υπουργού Εξωτερικών Τσόε Σον Χούι για «στρατηγικές» συνομιλίες με το Ρώσο ομόλογό της, τη στιγμή που η Δύση καταγγέλλει την αποστολή Βορειοκορεατών στρατιωτών κοντά στην Ουκρανία.

Η υπουργός «φθάνει στη Μόσχα σε επίσημη επίσκεψη για στρατηγικές συνομιλίες» με τον Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, προσθέτοντας ότι «οι λεπτομέρειες, οι ημερομηνίες» θα ανακοινωθούν αργότερα.

Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης είχαν προηγουμένως ανακοινώσει πως έφθασε χθες, Τρίτη, στη Ρωσία και σήμερα θα βρισκόταν στη ρωσική πρωτεύουσα.

Αυτή η υψηλού επιπέδου συνάντηση Ρώσων και βορειοκορεατικών αξιωματούχων πραγματοποιείται τη στιγμή που οι Δυτικοί καταγγέλλουν την αποστολή χιλιάδων στρατιωτών της Πιονγκγιάνγκ κοντά στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, προειδοποιώντας κατά της ενδεχόμενης συμμετοχής τους στις μάχες που θα σηματοδοτούσε, σύμφωνα μ' αυτούς, μια επικίνδυνη κλιμάκωση στη σύγκρουση αυτή.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, συνολικά 10.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες βρίσκονται ήδη στη Ρωσία, «ένας μικρός αριθμός» των οποίων στη ρωσική μεθοριακή περιφέρεια του Κουρσκ, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε πως συνολικά 12.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες θα βρίσκονται «σύντομα» στο ρωσικό έδαφος για να εκπαιδευθούν.

Η ακριβής αποστολή τους δίπλα στο ρωσικό στρατό παραμένει ωστόσο συγκεχυμένη στο στάδιο αυτό.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Ρώσοι βουλευτές ψήφισαν ομόφωνα την επικύρωση της «συνθήκης για τη συνολική στρατηγική σύμπραξη» με τη Βόρεια Κορέα. Η ρωσική άνω βουλή πρόκειται να την εξετάσει στις 6 Νοεμβρίου.

Η συνθήκη αυτή είχε υπογραφεί στις 19 Ιουνίου στη διάρκεια μιας σπάνιας επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα στην Πιονγκγιάνγκ, σηματοδοτώντας την επιταχυνόμενη διπλωματική και στρατιωτική προσέγγιση ανάμεσα στις δύο χώρες από την αρχή της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία το Φεβρουάριο 2022.

Η συνθήκη προβλέπει κυρίως στο άρθρο 4 «άμεση στρατιωτική αρωγή» σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης από τρίτη χώρα.

Ο ουκρανικός στρατός εξακολουθεί να ελέγχει εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικού εδάφους από τον Αύγουστο που άρχισε την αιφνιδιαστική επίθεσή του στη μεθοριακή ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ.

Η Βόρεια Κορέα αρνήθηκε ότι παρέχει στη Ρωσία δυνάμεις για τις μάχες στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν γι' αυτή τη διμερή συνθήκη και τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοσθεί, ο Βλατίμιρ Πούτιν απέφυγε να απαντήσει άμεσα. «Είναι δικές μας υποθέσεις», είχε πει.