Μπαχτσελί: Καλεί το PKK να διαλυθεί μέχρι τις 4 Μαΐου - Συνεδρίασε το  Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας

Μπαχτσελί: Καλεί το PKK να διαλυθεί μέχρι τις 4 Μαΐου - Συνεδρίασε το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας

Ο βασικός πολιτικός σύμμαχος του Ερντογάν,  Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δήλωσε την Πέμπτη ότι το «παράνομο«, όπως το αποκάλεσε,  Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) θα πρέπει να συγκαλέσει συνέδριο έως τις 4 Μαΐου, με στόχο τη διάλυσή του, σύμφωνα με την έκκληση του φυλακισμένου ηγέτη του, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), ανέφερε σε δήλωσή του ότι το PKK ενδέχεται να συγκαλέσει το συνέδριό του στη νοτιοανατολική επαρχία Μους.

Σύμφωνα με τη Hurriyet  ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προήδρευσε του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας στις 20 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν σε βάθος οι προσπάθειες δημιουργίας μιας Τουρκίας «απαλλαγμένης από τον τρόμο», με την Άγκυρα «να απευθύνει έκκληση προς το PKK να ανακοινώσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα διάλυσης του»

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (MGK) συγκλήθηκε υπό την ηγεσία του Προέδρου Ερντογάν και με τη συμμετοχή ανώτερων πολιτικών, στρατιωτικών και υπηρεσιών πληροφοριών. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκλέρ.

«Οι αξιωματούχοι συζήτησαν τις προσπάθειες της Τουρκίας να επιλύσει το πρόβλημα της τρομοκρατίας, το οποίο διαρκεί τέσσερις δεκαετίες, από τότε που το PKK ανακοίνωσε ότι θα διαλυθεί σύμφωνα με μια ιστορική έκκληση του φυλακισμένου ηγέτη του, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στις 27 Φεβρουαρίου».

«Οι τρομοκρατικές οργανώσεις και όλες οι θυγατρικές τους θα πρέπει χωρίς καθυστέρηση να ανακοινώσουν την ημερομηνία για την πραγματοποίηση της συνέλευσης, στην οποία θα ληφθεί η απόφαση να αυτοδιαλυθούν, να καταθέσουν τα όπλα και να παραδώσουν τα όπλα», ανέφεραν πηγές του υπουργείου Άμυνας σε δημοσιογράφους.

Για τις εξελίξεις στη Συρία

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε στο MGK ήταν η κατάσταση στη Συρία, ειδικά μετά την υπογραφή συμφωνίας της νέας διοίκησης στη Δαμασκό με το YPG για την ένταξή του στον νέο συριακό στρατό.

Πηγές του υπουργείου Άμυνας υπενθύμισαν ότι αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου, αποτελούμενη από τον Υπουργό Εξωτερικών Φιντάν, τον Υπουργό Άμυνας Γκλέρ και τον αρχηγό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT) Ιμπραήμ Καλίν, πραγματοποίησε επίσκεψη στη Συρία για να συζητήσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας και να εκφράσει τις προσδοκίες και τις επιφυλάξεις της Άγκυρας.

«Οι επαφές μας με τη συριακή διοίκηση για την ανάπτυξη της αμυντικής ικανότητας της Συρίας, την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξή της μέσω συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως οι στρατιωτικοί, οικονομικοί, ανθρωπιστικοί, πολιτικοί και βιομηχανικοί, συνεχίζονται», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

«Ενημερώνοντας ότι η Τουρκία και η Συρία ενδέχεται να διορίσουν στρατιωτικά συμβούλια για τον γρήγορο εντοπισμό των αναγκών και των τρόπων αντιμετώπισής τους, οι πηγές υπογράμμισαν ότι η Τουρκία έχει καταστήσει σαφές ότι θα σταθεί στο πλευρό του συριακού λαού και της κυβέρνησης», προσθέτει ακόμα το δημοσίευμα.